Zakup nowego PC
Nie znam się na sprzęcie. Zbieram powoli kasę, by w końcu zainwestować w stacjonarkę. Od kilku lat gram tylko na lapkach, co spowodowało graniem w jakości LOW-MEDIUM zazwyczaj ;>

Znajomy złożył sobie coś takiego jak poniżej na liście. Wszystko z x-kom.pl.

Może ktoś doradzić, czy taka konfiguracja jest dobra:

Grafa:
MSI GeForce GTX 1060 ARMOR OC V1 6GB GDDR5

Pamięć:
2 x GOODRAM 8GB 2400MHz Play CL15 Blue

Zasilacz:
XFX 500W XT Series 80+ Bronze

Obudowa:
SilentiumPC Regnum RG1W Pure Black

Płyta:
MSI Z170A SLI PLUS (Z170 3xPCI-E DDR4)

Procek:
Intel i5-6500 3.20GHz 6MB BOX

Dyski ssd posiadam już w lapku, tak więc to pominę. Jak i monitor, który obecnie również odpada, ze względu na koszty. Podepnę coś taniego pewnie tymczasem, docelowo myślę nad jakimś 24".

Komentarze i ewentualne modyfikacje, by było taniej bez spadku wydajności mile widziane.
Nie chciał bym wtopić przy tak dużej inwestycji kasy...

Kwota 3,5-4k max.

Dzięki! o7
Star Citizen kod referencyjny: STAR-Q7WW-CYQB
Odpowiedz
A jaką kwotą docelową będziesz dysponował ?
Odpowiedz
Do 4k.
Star Citizen kod referencyjny: STAR-Q7WW-CYQB
Odpowiedz
Goodram oraz PSU Bronze zamieniłbym na coś lepszej jakości, szczególnie PSU o standardzie Gold.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Rzuć budżet - zakładam, że ma to być jak najmocniejszy sprzęt głównie do gier...

Z tego co widzę to płyta pozwalająca na podkręcanie procków, a i5 bez K na końcu - więc jak się nie znasz to nie będziesz podkręcał, więc na płycie głównej można zaoszczędzić ok. 200 zł...

... podsumowując czekamy na kwotę do wydania i zabieramy się do sprecyzowania odpowiedniej  konfiguracji sprzętowej.

EDIT:  o kwotę podałeś, więc zabieram się za przygotowanie proozycji

Propozycja z morele.net - ceny mogą się niewiele różnic w stosunku np. do x-kom.pl ... jak już polować to na konkretne promocje.

Przykładowy koszyk: https://www.morele.net/inventory/info/digb5v/

Zawiera mocna kartę graficzną ze świetną kultura pracy. Procek i5 6500, warto dopłacić 100zł do wersji 6600. Płyta główna nie będzie pozwalała na podkręcanie procesowa, ale będziesz mógł w przyszłości włożyć tam np. i7. Zasilacz 80plus bronze. Dodałem też dysk HDD, bo napisałeś, że ssd przepniesz.

[Obrazek: d7P9e7f.png]

Dodatkowo zamawiając w morele.net możesz otrzymać za każde zamówienie powyżej 1500 zł pendrive za 1zł i dostawę gratis lub złożenie kompa i wysyłka gratis do wyboru... trzeba tylko podać odpowiedni kod - odpowiednio LP4VT3IVI0 lub W3FHN58JFW

Obudowę poleciłem ciut tańszą by się bardziej w budżecie zmieścić, choć ta zaproponowana jest ok... z z monitorów polecam odrazu inwestycję w ultrapanoramę - przy karcie 1060 najlepiej w ultraHD - np. https://www.morele.net/monitor-lg-29um68-p-859976/
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
Pytanie jaką masz rotację sprzętu.
Jeśli za 2 lata nie będziesz wymieniał to zasilacz klasy minimum silver jeśli nie gold. 500W teoretycznie powinno wystarczyć na 2 lata ale weź pod uwagę że z czasem się starzeje i jego wydajność/efektywność będzie spadać więc celował bym w gold 750W.
Podobnie z płytą główną, o MSI czy to płytach czy GPU od dłuższego czasu słychać że z jakością podzespołów różnie więc albo dopłacasz do ASUS'a albo po taniości ASROCK, póki jeszcze się starają Wink
CPU kręcić raczej nie będziesz więc stockowy cooler wystarczy tylko zainwestowałbym w coollaboratory liquid ultra.
GPU także bym odpuścił od MSI, ASUS i GIGABYTE godne polecenia.
Pamięci np. powyższe G.Skill lub od bólu Kingston Hyperx Fury czy Corsair Vengeance.
Obudowę Coolermaster z serii HAF, bardzo przewiewne, koniecznie z nowych serii z USB 3.0
A tak ogólnie to chyba jesteś wytrwałym zawodnikiem więc poczekałbym jeszcze max 6 miesięcy i kompa kupował przed wakacjami, przeceny/promocje i ogólnei lepsze ceny. W międzyczasie wyjdą CPU Zen od AMD i GPU Vega, wszystko wskazuje że mocno zamieszają na rynku. Poza tym GPU od AMD są bardziej przyszłościowe póki co. Nv kroi GPU na chwilę obecną a AMD robi na wyrost z "wodotryskami", po które programiści sięgają z czasem także Vega będzie bardziej przyszłościowym wyborem/na lata.
Dyski SSD Samsung 850 pro z uwagi na 10 lat gwarancji, wydajność też mają konkretną ale to już w przyszłości bo w tej chwili 512gb poniżej 800pln nie znajdziesz a na system i gry powinno wystarczyć, Drugi tradycyjny HDD 2tb lub większy na magazyn instalek, filmów itp itd.
Ogólnie szukać zasilaczy, mobo, gpu na duracap, kondensatorach "wojskowych" żeby nie padało za szybko...
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
Mojemu bratu złożyłem coś podobnego, działa świetnie, i co dla mnie najważniejsze cicho. Wydaje mi sie tylko że Pluta główna w wersji Z to przesada, możesz tu zaoszczędzić lub przeznaczyć to na psu(nie wiem czy ten jest dobry czy nie, 500w na pewno wystarczy, bardziej chodzi mi o te bronze) Brat gra w raczej niewymagajace gry ale mając 1060 mogę powiedzieć że jest bardzo dobra do fhd. Jeżeli komuś zależy na ultra w każdej grze to niestety tylko 1070 ale gtx 1060 daje rade ultra w większości gier. (The crew(2k), space engineers, Elite, borderlands 2, Watch dogs, później gta nie na max wszystko ale jest blisko, głównie chodzi o msaa ale z tym nawet 1070 ma problem, MGS V z dsr do co najmniej 2k) Ja mam 8 GB ddr3, podejrzewam że 16 GB pozwoli trochę poprawić wynik w GTA i space engineers(bardzo rzadko zdarza mi się scinka, ułamek sekundy ale jednak, na PC brata który ma 16 GB problem nie występuje bo gra ciągnie jakieś 7,5 GB z systemem)

Ps. Mam wersję od gigabyte, wygląda dobrze (chociaż kolor mi trochę nie odpowiada), ma backplate i działa w trybie półpasywnym.
U mojego brata w obudowie Zalman z3 dzięki zamontowaniu kilku sporych wentylatorów(dzięki temu że są duże nie muszą się kręcić na dużych obrotach więc jest cicho) karta nie ma jak się grzać i rzadko kiedy potrzebuje uruchamiać swoje wirniczki.

(10.01.2017, 13:36 UTC)szarik napisał(a): Rzuć budżet - zakładam, że ma to być jak najmocniejszy sprzęt głównie do gier...

Z tego co widzę to płyta pozwalająca na podkręcanie procków, a i5 bez K na końcu - więc jak się nie znasz to nie będziesz podkręcał, więc na płycie głównej można zaoszczędzić ok. 200 zł...

... podsumowując czekamy na kwotę do wydania i zabieramy się do sprecyzowania odpowiedniej  konfiguracji sprzętowej.

EDIT:  o kwotę podałeś, więc zabieram się za przygotowanie proozycji

Propozycja z morele.net - ceny mogą się niewiele różnic w stosunku np. do x-kom.pl ... jak już polować to na konkretne promocje.

Przykładowy koszyk: https://www.morele.net/inventory/info/digb5v/

Zawiera mocna kartę graficzną ze świetną kultura pracy. Procek i5 6500, warto dopłacić 100zł do wersji 6600. Płyta główna nie będzie pozwalała na podkręcanie procesowa, ale będziesz mógł w przyszłości włożyć tam np. i7. Zasilacz 80plus bronze. Dodałem też dysk HDD, bo napisałeś, że ssd przepniesz.

[Obrazek: d7P9e7f.png]

Dodatkowo zamawiając w morele.net możesz otrzymać za każde zamówienie powyżej 1500 zł pendrive za 1zł i dostawę gratis lub złożenie kompa i wysyłka gratis do wyboru... trzeba tylko podać odpowiedni kod - odpowiednio LP4VT3IVI0 lub W3FHN58JFW

Obudowę poleciłem ciut tańszą by się bardziej w budżecie zmieścić, choć ta zaproponowana jest ok... z z monitorów polecam odrazu inwestycję w ultrapanoramę - przy karcie 1060 najlepiej w ultraHD - np. https://www.morele.net/monitor-lg-29um68-p-859976/
Całkiem dobry zestaw ale z MSI w tej wersji bym zrezygnował, 200 zł dopłaty by mieć 3-6 fps więcej. No i monitor, z ultra HD to mocno przyszłościowo, na pewno nie na tą kartę.
Odpowiedz
ultra HD - przy 1060 pozwoli grać w ustawieniach ultra-wysokich, biorąc pod uwagę dotychczasowe doświadczenia na laptopie to będzie przeskok jakościowy bardzo duży... dodatkowo obecnie nie wyobrażam sobie gry w proporcjach innych niż 21:9 i rozdzielczości przynajmniej ultraHD, gotów jestem grać na ustawieniach tylko wysokich byle w 21:9...

...co do karty graficznej to ja nie wyobrażam sobie by nie była cicha, a taka jest zaproponowana przeze mnie (dodatkowo kata ta jest chwalona za jakość użytych materiałów) - w przeciwieństwie do wersji ARMOR, którą się odradza...

...Panowie dzięki za sugestie z zasilaczami - opinia ta się mi przyda...

...co do płyty głównej od MSi to chwalą właśnie tą za jakość wykonania i użytych części... jak jest coś lepszego to również proszę o linki... i należy pamiętać, że mamy ograniczony budżet...

...jeżeli chodzi o pamięci to również polecam Kingston Hyperx Fury - zresztą wrzuciłem je jako pierwsze do koszyka, ale ze względu na budżet (20-40 zł droższe) zmieniłem je na powyższą propozycję...

...co do kupowania za pół-roku to wychodzę z założenia, że zawsze będzie tak, że można poczekać - sprzęt tak szybko się starzeje, że nie warto czekać... przed wakacjami będzie ciut taniej, ale szykuje się, że przez jeszcze 6 miesięcy dolar będzie szedł w górę... co do primery AMD to też jestem ciekawy, ale należało by znów odczekać z 3-5 mc aż ceny się wyrównają - bo za nowości na rynku musisz płacić 'januszowe'... także polecam zakup odrazu jak jesteś zdecydowany...
...
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
Co do MSI - mam GTX970, w wersji gaming - baaaardzo jestem zadowolony. Następna też będzie MSI.
A Asus(w Polsce) kiedyś mi nie uznał międzynarodowej gwarancji - nie polecam. Tongue
Odpowiedz
A to by byla moja propozycja.

http://prntscr.com/dtv7ko

Deczko inna karta graficzna- tansza lecz lepszy procesor.

OSobiscie mm bardzo podobny zestaw u siebie. od roku szukam jakiegos zamiennika mojego i5-2500k i nie moge znalezc. ( mam na mysli zamiana gdzie koszt wymiany bedzie warty wydajnosci osiagnietej). Jedyne co wymienilem to grafika na 1060 wlasnie. Uwazam ze mocniejszy procesor na dluzej wytrzyma i w przyszlosci jesli bedize koniecznosc wymieni sie tylko grafike i ponownie bedziemy mieli tytana pracy w czarnej skrzynce.

Dalem nieco tansza plyte glowna. Z wlasnego doswiadczenia nie widze najmniejszego sensu placic za kolorowe radiatory jesli i tak zamukamy calosc w pudełku a co do wydajnosci i stabilnosci bedziemy mieli to samo.

Zasilacz z lekkim naddatkiem mocy i z 12 CM wiatrakiem by obnizyc głośność zestawu.

Takie moje spostrzezenia.

Odnosnie ULTRAHD  to mam 1060 z 3GB i niestety gra sie wywala ze wzgledu na zbyt mala ilosc ramu na karcie lub z innej strony ze wzgledu na zbyt duzą ilość tekstur. Ale Wysokie lub ULTRA z przycietymi teksturami w rozdzielczosci HD smigaja swietnie.

Co do monitora. Kiedys mi sie marzyło pracowanie na wielu monitorach lub granie. NA chwile obecna mam 2 monitory Jeden HD do grania drugi z lepsza matryca ale nie HD do pracy. Spisuje sie swietnie. I powaznie polecam Stacjonarke z 2 ekranami. Życie staje sie o wiele latwiesze.

Jesli chodzi o samo granie na wielu monitorach ( kwestii nei zglebialem i nie wiem dlaczego tak jest ) jednak zazwyczaj grac mozna na jednym lub na trzech jednoczesnie. Na 2 monitory nie rozciagnie sie gra. Jeszcez jeden warunek by miec okno gry na 3 monitorach rozciagniete musza to byc identyczne monitory.
Tyle z mojej strony.
Odpowiedz