![]() |
|
Zakup nowego PC - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73) +--- Wątek: Zakup nowego PC (/showthread.php?tid=2429) |
Zakup nowego PC - [Cornholio] - 10.01.2017 Nie znam się na sprzęcie. Zbieram powoli kasę, by w końcu zainwestować w stacjonarkę. Od kilku lat gram tylko na lapkach, co spowodowało graniem w jakości LOW-MEDIUM zazwyczaj ;> Znajomy złożył sobie coś takiego jak poniżej na liście. Wszystko z x-kom.pl. Może ktoś doradzić, czy taka konfiguracja jest dobra: Grafa: MSI GeForce GTX 1060 ARMOR OC V1 6GB GDDR5 Pamięć: 2 x GOODRAM 8GB 2400MHz Play CL15 Blue Zasilacz: XFX 500W XT Series 80+ Bronze Obudowa: SilentiumPC Regnum RG1W Pure Black Płyta: MSI Z170A SLI PLUS (Z170 3xPCI-E DDR4) Procek: Intel i5-6500 3.20GHz 6MB BOX Dyski ssd posiadam już w lapku, tak więc to pominę. Jak i monitor, który obecnie również odpada, ze względu na koszty. Podepnę coś taniego pewnie tymczasem, docelowo myślę nad jakimś 24". Komentarze i ewentualne modyfikacje, by było taniej bez spadku wydajności mile widziane. Nie chciał bym wtopić przy tak dużej inwestycji kasy... Kwota 3,5-4k max. Dzięki! o7 RE: Zakup nowego PC - Berecik - 10.01.2017 A jaką kwotą docelową będziesz dysponował ? RE: Zakup nowego PC - [Cornholio] - 10.01.2017 Do 4k. RE: Zakup nowego PC - Mathias Shallowgrave - 10.01.2017 Goodram oraz PSU Bronze zamieniłbym na coś lepszej jakości, szczególnie PSU o standardzie Gold. RE: Zakup nowego PC - szarik - 10.01.2017 Rzuć budżet - zakładam, że ma to być jak najmocniejszy sprzęt głównie do gier... Z tego co widzę to płyta pozwalająca na podkręcanie procków, a i5 bez K na końcu - więc jak się nie znasz to nie będziesz podkręcał, więc na płycie głównej można zaoszczędzić ok. 200 zł... ... podsumowując czekamy na kwotę do wydania i zabieramy się do sprecyzowania odpowiedniej konfiguracji sprzętowej. EDIT: o kwotę podałeś, więc zabieram się za przygotowanie proozycji Propozycja z morele.net - ceny mogą się niewiele różnic w stosunku np. do x-kom.pl ... jak już polować to na konkretne promocje. Przykładowy koszyk: https://www.morele.net/inventory/info/digb5v/ Zawiera mocna kartę graficzną ze świetną kultura pracy. Procek i5 6500, warto dopłacić 100zł do wersji 6600. Płyta główna nie będzie pozwalała na podkręcanie procesowa, ale będziesz mógł w przyszłości włożyć tam np. i7. Zasilacz 80plus bronze. Dodałem też dysk HDD, bo napisałeś, że ssd przepniesz. ![]() Dodatkowo zamawiając w morele.net możesz otrzymać za każde zamówienie powyżej 1500 zł pendrive za 1zł i dostawę gratis lub złożenie kompa i wysyłka gratis do wyboru... trzeba tylko podać odpowiedni kod - odpowiednio LP4VT3IVI0 lub W3FHN58JFW Obudowę poleciłem ciut tańszą by się bardziej w budżecie zmieścić, choć ta zaproponowana jest ok... z z monitorów polecam odrazu inwestycję w ultrapanoramę - przy karcie 1060 najlepiej w ultraHD - np. https://www.morele.net/monitor-lg-29um68-p-859976/ RE: Zakup nowego PC - Shamoth - 10.01.2017 Pytanie jaką masz rotację sprzętu. Jeśli za 2 lata nie będziesz wymieniał to zasilacz klasy minimum silver jeśli nie gold. 500W teoretycznie powinno wystarczyć na 2 lata ale weź pod uwagę że z czasem się starzeje i jego wydajność/efektywność będzie spadać więc celował bym w gold 750W. Podobnie z płytą główną, o MSI czy to płytach czy GPU od dłuższego czasu słychać że z jakością podzespołów różnie więc albo dopłacasz do ASUS'a albo po taniości ASROCK, póki jeszcze się starają CPU kręcić raczej nie będziesz więc stockowy cooler wystarczy tylko zainwestowałbym w coollaboratory liquid ultra. GPU także bym odpuścił od MSI, ASUS i GIGABYTE godne polecenia. Pamięci np. powyższe G.Skill lub od bólu Kingston Hyperx Fury czy Corsair Vengeance. Obudowę Coolermaster z serii HAF, bardzo przewiewne, koniecznie z nowych serii z USB 3.0 A tak ogólnie to chyba jesteś wytrwałym zawodnikiem więc poczekałbym jeszcze max 6 miesięcy i kompa kupował przed wakacjami, przeceny/promocje i ogólnei lepsze ceny. W międzyczasie wyjdą CPU Zen od AMD i GPU Vega, wszystko wskazuje że mocno zamieszają na rynku. Poza tym GPU od AMD są bardziej przyszłościowe póki co. Nv kroi GPU na chwilę obecną a AMD robi na wyrost z "wodotryskami", po które programiści sięgają z czasem także Vega będzie bardziej przyszłościowym wyborem/na lata. Dyski SSD Samsung 850 pro z uwagi na 10 lat gwarancji, wydajność też mają konkretną ale to już w przyszłości bo w tej chwili 512gb poniżej 800pln nie znajdziesz a na system i gry powinno wystarczyć, Drugi tradycyjny HDD 2tb lub większy na magazyn instalek, filmów itp itd. Ogólnie szukać zasilaczy, mobo, gpu na duracap, kondensatorach "wojskowych" żeby nie padało za szybko... RE: Zakup nowego PC - CYJAN3K - 10.01.2017 Mojemu bratu złożyłem coś podobnego, działa świetnie, i co dla mnie najważniejsze cicho. Wydaje mi sie tylko że Pluta główna w wersji Z to przesada, możesz tu zaoszczędzić lub przeznaczyć to na psu(nie wiem czy ten jest dobry czy nie, 500w na pewno wystarczy, bardziej chodzi mi o te bronze) Brat gra w raczej niewymagajace gry ale mając 1060 mogę powiedzieć że jest bardzo dobra do fhd. Jeżeli komuś zależy na ultra w każdej grze to niestety tylko 1070 ale gtx 1060 daje rade ultra w większości gier. (The crew(2k), space engineers, Elite, borderlands 2, Watch dogs, później gta nie na max wszystko ale jest blisko, głównie chodzi o msaa ale z tym nawet 1070 ma problem, MGS V z dsr do co najmniej 2k) Ja mam 8 GB ddr3, podejrzewam że 16 GB pozwoli trochę poprawić wynik w GTA i space engineers(bardzo rzadko zdarza mi się scinka, ułamek sekundy ale jednak, na PC brata który ma 16 GB problem nie występuje bo gra ciągnie jakieś 7,5 GB z systemem) Ps. Mam wersję od gigabyte, wygląda dobrze (chociaż kolor mi trochę nie odpowiada), ma backplate i działa w trybie półpasywnym. U mojego brata w obudowie Zalman z3 dzięki zamontowaniu kilku sporych wentylatorów(dzięki temu że są duże nie muszą się kręcić na dużych obrotach więc jest cicho) karta nie ma jak się grzać i rzadko kiedy potrzebuje uruchamiać swoje wirniczki. (10.01.2017, 13:36 UTC)szarik napisał(a): Rzuć budżet - zakładam, że ma to być jak najmocniejszy sprzęt głównie do gier...Całkiem dobry zestaw ale z MSI w tej wersji bym zrezygnował, 200 zł dopłaty by mieć 3-6 fps więcej. No i monitor, z ultra HD to mocno przyszłościowo, na pewno nie na tą kartę. RE: Zakup nowego PC - szarik - 10.01.2017 ultra HD - przy 1060 pozwoli grać w ustawieniach ultra-wysokich, biorąc pod uwagę dotychczasowe doświadczenia na laptopie to będzie przeskok jakościowy bardzo duży... dodatkowo obecnie nie wyobrażam sobie gry w proporcjach innych niż 21:9 i rozdzielczości przynajmniej ultraHD, gotów jestem grać na ustawieniach tylko wysokich byle w 21:9... ...co do karty graficznej to ja nie wyobrażam sobie by nie była cicha, a taka jest zaproponowana przeze mnie (dodatkowo kata ta jest chwalona za jakość użytych materiałów) - w przeciwieństwie do wersji ARMOR, którą się odradza... ...Panowie dzięki za sugestie z zasilaczami - opinia ta się mi przyda... ...co do płyty głównej od MSi to chwalą właśnie tą za jakość wykonania i użytych części... jak jest coś lepszego to również proszę o linki... i należy pamiętać, że mamy ograniczony budżet... ...jeżeli chodzi o pamięci to również polecam Kingston Hyperx Fury - zresztą wrzuciłem je jako pierwsze do koszyka, ale ze względu na budżet (20-40 zł droższe) zmieniłem je na powyższą propozycję... ...co do kupowania za pół-roku to wychodzę z założenia, że zawsze będzie tak, że można poczekać - sprzęt tak szybko się starzeje, że nie warto czekać... przed wakacjami będzie ciut taniej, ale szykuje się, że przez jeszcze 6 miesięcy dolar będzie szedł w górę... co do primery AMD to też jestem ciekawy, ale należało by znów odczekać z 3-5 mc aż ceny się wyrównają - bo za nowości na rynku musisz płacić 'januszowe'... także polecam zakup odrazu jak jesteś zdecydowany... ... RE: Zakup nowego PC - GutenbergPL - 10.01.2017 Co do MSI - mam GTX970, w wersji gaming - baaaardzo jestem zadowolony. Następna też będzie MSI. A Asus(w Polsce) kiedyś mi nie uznał międzynarodowej gwarancji - nie polecam.
RE: Zakup nowego PC - hjundaj - 10.01.2017 A to by byla moja propozycja. http://prntscr.com/dtv7ko Deczko inna karta graficzna- tansza lecz lepszy procesor. OSobiscie mm bardzo podobny zestaw u siebie. od roku szukam jakiegos zamiennika mojego i5-2500k i nie moge znalezc. ( mam na mysli zamiana gdzie koszt wymiany bedzie warty wydajnosci osiagnietej). Jedyne co wymienilem to grafika na 1060 wlasnie. Uwazam ze mocniejszy procesor na dluzej wytrzyma i w przyszlosci jesli bedize koniecznosc wymieni sie tylko grafike i ponownie bedziemy mieli tytana pracy w czarnej skrzynce. Dalem nieco tansza plyte glowna. Z wlasnego doswiadczenia nie widze najmniejszego sensu placic za kolorowe radiatory jesli i tak zamukamy calosc w pudełku a co do wydajnosci i stabilnosci bedziemy mieli to samo. Zasilacz z lekkim naddatkiem mocy i z 12 CM wiatrakiem by obnizyc głośność zestawu. Takie moje spostrzezenia. Odnosnie ULTRAHD to mam 1060 z 3GB i niestety gra sie wywala ze wzgledu na zbyt mala ilosc ramu na karcie lub z innej strony ze wzgledu na zbyt duzą ilość tekstur. Ale Wysokie lub ULTRA z przycietymi teksturami w rozdzielczosci HD smigaja swietnie. Co do monitora. Kiedys mi sie marzyło pracowanie na wielu monitorach lub granie. NA chwile obecna mam 2 monitory Jeden HD do grania drugi z lepsza matryca ale nie HD do pracy. Spisuje sie swietnie. I powaznie polecam Stacjonarke z 2 ekranami. Życie staje sie o wiele latwiesze. Jesli chodzi o samo granie na wielu monitorach ( kwestii nei zglebialem i nie wiem dlaczego tak jest ) jednak zazwyczaj grac mozna na jednym lub na trzech jednoczesnie. Na 2 monitory nie rozciagnie sie gra. Jeszcez jeden warunek by miec okno gry na 3 monitorach rozciagniete musza to byc identyczne monitory. Tyle z mojej strony. |