SPOILER - Elite Premonition, Thargoidzi itd.
Książka ujawiniła trochę z tego co nadchodzi, jakby ktoś sobie chciał pogadać to zapraszam, pozawijam trochę początkowych rzeczy, żeby się przypadkiem ktoś nie natknął Smile
Odpowiedz
Nasza własna ziemska historia niezbicie dowodzi, że wyżej (militarnie i niekoniecznie kulturowo Smile) rozwinięta cywilizacja zawsze wykorzystuje i niszczy tę słabiej rozwiniętą. Jeśli więc nie będziemy w stanie opracować i wdrożyć sposobu na chociażby skuteczną obronę przed Thargoidami, będziemy skazani na ich łaskę i ich poczucie sprawiedliwości, które mogą znacząco odbiegać od tego co my rozumiemy pod tymi pojęciami. Moim zdaniem jedyną szansą na w miarę pokojowe stosunki jest sytuacja, w jakiej obcy nie będą w stu procentach pewni własnej przewagi technologicznej. Tylko takie rozwiązanie wydaje mi się w miarę wiarygodne. Jeśli zrobią z Thargoidów nietykalną i  i litościwie pozwalającą nam istnieć rasę,  universum ED mocno straci na autentyczność. Nie twierdzę ,że ma być tak, że dwóch gostków w Korwetach wpada do sektora i robi wszystkim nieludziom z odwłoków  koncertowe "Cztery Pory Roku. Walka  z nimi (lub ucieczka) powinna być trudna i wymagająca odpowiedniego sprzętu lub jego modyfikacji, ale leżąca w granicach  potencjału bojowego naszych maszyn. Żeby np. skrzydło w miarę ogarniętych pilotów było w stanie unieszkodliwić przynajmniej pojedynczy statek obcych.
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
Koncept całkowicie nowych broni był pokazany na Laveconie, więc na pewno czeka nas udział w CG dla organizacji które takie badania będą prowadzić. Biorąc pod uwagę to co już się dzieje teraz to widać, że nie możemy ich za specjalnie nawet tknąć, a jak już tkniemy to ich to nie rusza, więc potrzebny będzie jakiś duży R&D. Była też mowa o jakichś skautach, które będą reagować na nasze zachowania, nie wiem jakiej wielkości to statki, miałem wrażenie, że bardziej chodzi o coś rozmiarów Vulture niż myśliwca, ale to moje wrażenie tylko.
Odpowiedz
Thargoidzi swoją droga są z Drogi Mlecznej czy wpadli skąd inąd? Tongue
Odpowiedz
Pogadam jak skończę czytac
Odpowiedz
Właśnie przeczytałem, i przez dużą część książki miałem wrażenie że jakoś to wszystko wolno się dzieje, i że poprzednia część była lepsza.
Ale od momentu wizyty u Billa Turnera akcja nabrała rumieńców.

No i miałem mega nosa że jakiś czas temu przesiadłem się do Cobry Biggrin
Odpowiedz
Dla mnie też Reclamation było ogólnie lepsze, ale za to w Premonition jest tyle smaczków lorowych ze świata gry, szczególnie jeśli chodzi o całą linię fabularną w Elite, że... Biggrin

--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Chodziło mi bardziej o konkretne osoby.
Chyba muszę przeczytać o DW
Odpowiedz
Nie będę czytał aby sobie nie spojlować

Ale oglądałem ostatnio jakiś filmik z konferencji ( dosyć świeżej ) na której wyraźnie Braben powiedział
Thargoids is a Threat to Us
[Obrazek: 53912.png]
Odpowiedz
(21.08.2017, 11:17 UTC)Biomm napisał(a): Nie będę czytał aby sobie nie spojlować

Ale oglądałem ostatnio jakiś filmik z konferencji ( dosyć świeżej ) na której wyraźnie Braben powiedział
Thargoids is a Threat to Us

Dokładnie, nie ma się co nastawiać na witanie Obcych z kwiatkami, skoro FD mówi wyraźnie i to nie raz, że czeka nas wojna. Nie po to projektują bronie, żeby sobie gdzieś tam rdzewiały. Mnie akurat przestało zależeć, żeby się z kimkolwiek w Elicie bić, ale tu nie mam złudzeń, że przynajmniej na początku czeka nas ostry konflikt czy nam się podoba czy nie.
Odpowiedz