Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sztolnia - czyli kącik GÓRNICZY
Bardzo dziękuję za pomoc w bulidzie Aspa. Nie brałem pod uwagę ani konieczności latania z osłonami po wejściu patcha 2.1 ani tego, że nie zdążę zbierać urobku.

Każdemu otrzymał po Repie.
Raxxla is no alien, is a ghost world, is a planet

[Obrazek: 24648.jpg]

Odpowiedz
Cytat:HIP 105408 – 57 ly - odkrył: Drakkainen / Zoltan Chivay (system zamieszkały kontrolowany przez frakcję graczy THE KUUN-LAN)

Ładna ta planeta z Prostine reserves. I krąży wokół niej Coriolis... 

Ech, gdybyśmy tak nie mieli z nimi pokojowych stosunków to... Biggrin Wink
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Wczoraj odwiedziłem HIP 109207 A1 głównie dlatego, że blisko. Nazbierałem 71 ton urobku, przeważnie Osium, Silver, coś na B.. trochę Galithe i aż jedną tonę Palladium. Sprzedałem wyszystko w Maskelyne. Zysk po odliczeniu napraw i paliwa ok. 186 tysięcy.

Na początku miałem problemy z utrzymaniem odległości od asteroidy (Hull spadł do 41%) i ilością wypuszczanych dronów.

Dzisiaj planuję polecieć HIP 104639 1.

Teraz mam pytanie, ile bierzecie Prospectorów ??

Odpowiedz
Prospectory czy collectory to te same drony. Na początku brałem jakieś 80% całego miejsca na ładunek i później dochodząc do wprawy sobie zejdziesz do mniejszych ilości. Sam dojdziesz do tego ile zabrać. Skupiaj się tylko na tych najdroższych skałkach czyli wszystkie zaczynające się na literę P + Osmium + Gold. Resztę wywalaj.
Odpowiedz
(24.05.2016, 06:12 UTC)Haji-me napisał(a): Prospectory czy collectory to te same drony. Na początku brałem jakieś 80% całego miejsca na ładunek i później dochodząc do wprawy sobie zejdziesz do mniejszych ilości. Sam dojdziesz do tego ile zabrać. Skupiaj się tylko na tych najdroższych skałkach czyli wszystkie zaczynające się na literę P + Osmium + Gold. Resztę wywalaj.

Dzięki za poradę.

Co do dronów, nie jest tak, że prospectory badają skałki a collectory zbierają urobek.

Odnośnie urobku to trafiły mi się skałki o takim składzie procentowym nie innym.

Odpowiedz
(24.05.2016, 07:16 UTC)Brachu napisał(a): Co do dronów, nie jest tak, że prospectory badają skałki a collectory zbierają urobek.

Odnośnie urobku to trafiły mi się skałki o takim składzie procentowym nie innym.

Tak jest ale używają do tego tych samych dronów z ładowni.

Urobek możesz zawsze wyrzucić z ładowni. Ja to od razu w rafineri starałem się usuwać słabo płatne skałki zanim się przerobiły na gotowe kanistry. Co do procentów to tylko painite kopałem jak było minimum 10%. Resztę skałek szukałem powyżej 20-25%. Może się ktoś wypowie w tej sprawie, kto jest bardziej na czasie z kopaniem Smile.
Odpowiedz
Najlepsze rozwiązanie tak jak pisał Haji-me to wywalanie kiepskiego urobku zanim zostanie przerobiony przez rafinerię. Późniejsze czystki w ładowni powodują,że limpety zaczynają zbierać wywalany towar i ładować go z powrotem. Można się przed tym bronić taranując ładunki lub uciekając z miejsca zrzutu.
Warto zwrócić uwagę, że złoża z szukanym pierwiastkiem występują dość często blisko siebie (w grupie asteroid z różnym % stężeniem) i jeżeli znajdziemy to co nas interesuje ale z małą zawartością % to warto przeszukać sąsiadujące skałki bo tam stężenie powinno być większe. I analogicznie jeżeli widzimy materiały, które nas nie interesują odlatujemy trochę dalej (o 2-3 asteroidy) i dopiero skanujemy.
Odpowiedz
Ja sporo ostatnio kopałem, jako posiadacz dużej koparki nie muszę zwalniać nic miejsca w rafinerii, ale jakbym musiał to i tak bym zbierał wszystko, bo wywalanie z rafinerii jest niesamowicie żmudne. Wybierać pierścienie pristine metallic bo tam będzie niewiele mało wartościowych metali.
Dodatkową metodą na pozbycie się limpetów i odlecenie od wywalonego zbędnego towaru jest zgaszenie "collector controler", to zabija będące na zewnątrz limpety, możemy wywalić cargo i się odsunąć.
Co do ilości limpetów to ja zabieram 50% ładowności, ale to po dojściu do wprawy, na początek trzeba więcej.
Co do tego jaka jest zawartość pobliskich skałek, to trochę nie wierzę, że to występuje w skupiskach, w moim odczuciu skład asteroidów jest całkowicie losowy, można by przeprowadzić jakieś badania, ale to by było dość pracochłonne i mało wiarygodne Smile Już tu czytałem różne teorie, że trzeba sprawdzać wzdłużnie, lub poprzecznie od pierścienia, ja latam losowo i na moje oko wykopuje tyle samo.
Odpowiedz
Dzięki za wyjaśnienie, że są to te same drony. Mam ich 102 w cargo, zostawię więc 30. Na jedno kopanie powinno starczyć. Szkoda tylko, że nigdzie nie znalazłem laserów górniczych 2D :/

W jaki sposób usunąć niepotrzebny urobek z rafinerii ?

(24.05.2016, 08:16 UTC)Baton napisał(a): Ja sporo ostatnio kopałem, jako posiadacz dużej koparki nie muszę zwalniać nic miejsca w rafinerii, ale jakbym musiał to i tak bym zbierał wszystko, bo wywalanie z rafinerii jest niesamowicie żmudne. Wybierać pierścienie pristine metallic bo tam będzie niewiele mało wartościowych metali.
Dodatkową metodą na pozbycie się limpetów i odlecenie od wywalonego zbędnego towaru jest zgaszenie "collector controler", to zabija będące na zewnątrz limpety, możemy wywalić cargo i się odsunąć.
Co do ilości limpetów to ja zabieram 50% ładowności, ale to po dojściu do wprawy, na początek trzeba więcej.
Co do tego jaka jest zawartość pobliskich skałek, to trochę nie wierzę, że to występuje w skupiskach, w moim odczuciu skład asteroidów jest całkowicie losowy, można by przeprowadzić jakieś badania, ale to by było dość pracochłonne i mało wiarygodne Smile Już tu czytałem różne teorie, że trzeba sprawdzać wzdłużnie, lub poprzecznie od pierścienia, ja latam losowo i na moje oko wykopuje tyle samo.

Pewnie działa to na zasadzie, jak się wleci to się wylosuje.

Ja kopę na razie T-6, więc zbierałem wszystko na próbę.

Ja mam 102 drony, czyli wezmę z 80 to powinno wystarczyć.

Odpowiedz
Ja kopię taką Anacondą:

http://coriolis.io/outfit/anaconda/08C7A...MininConda

Nie twierdzę że masz kopać Anacondą tylko zwróć sobie uwagę na proporcje.
W/g mnie najważniejsze to opracować właściwe/ optymalne proporcje między: ilością cargo, ilością aktywnych collectorów, ilością laserów górniczych i power distributora.
Power distributor mam maksymalny wiec jedna sprawa odpada, pozwala on zasilić 3 lasery tak zeby zdołać opróżnić asteroidę, odpowiednia ilość collectorów nadążająca ze zbieraniem urobku, pojemność cargo niemała, pozwalająca na ponad 2 godziny pracy. Bez przestojów na czekanie na collectory, czy na doładowanie power distributora.
Shieldy jak dla mnie niezbędne, raz że czasem przy wskoczeniu w ring trzeba powalczyć (czasem uciekać), dwa to że uderzanie w skały uważam za część sprawnej taktyki manewrowania między skałami! Dokładnie tak...
Na 320 cargo biorę 240 limpetów.
Twój urobek (Brachu) trochę kiepski. Na pewno wskoczyłeś do 1 pierścienia, najbliżej planety?
Po to używamy prospektorów żeby szukać wartościowych skał typu painit, platyna, pallad. Resztę pomijamy, można powiedzieć że pomijasz 80% skał.
Te ponad 2 godziny moją Anakondą i 320 cargo to jakieś 6 mln zarobku.
Twierdzenie, że woli się większe cargo, dlatego bierze się mniej collector controlerów, czy lata bez szilda to IMHO bzdura.
Osłony się przydają a czekanie na collectory aż zbiorą urobek to strata czasu, co z tego że większa pojemność jeśli musisz czekać.

Absolutnie nie bawię się w czyszczenie rafinerii.
Kopiesz do momentu aż masz komunikat cargo bay full. Wtedy czas na małe porzadki. Zamykasz cargo bay i z ładowni wyrzucasz... limpety, dokładnie tyle ile masz w tym momencie aktywnych collectorów.
Collectory zbiorą limpety ale ich nie włożą z powrotem do cargo bo jest zamknięte.
Wtedy wyrzucasz śmieci typu Galit, Bertrandyt (czy jak mu tam), Silver.
Odlatujesz na tyle żeby śmieci były prawie na skraju "radaru" i szukasz dobrej skały.
Jak znalazłeś to otwierasz cargo i kopiesz dalej.

Lasery 2 czasem są, czasem ich nie ma na Maskelince, po prostu trzeba mieć szczęście lub próbować na Colinsie.
Tak samo czasem nie ma HRP 5D.
No i lepiej 2 lasery 2 niż pięć jedynek.

Kolejna sprawa to można się pobawić w robienie misji na oddanie painitu czy tam czegoś innego. Jeśli chcesz się w to bawić to warto też kopać Osmium bo są misje na ten minerał. Bez misji to się nim nie interesuję.
Odpowiedz