Ja kopię taką Anacondą:
http://coriolis.io/outfit/anaconda/08C7A...MininConda
Nie twierdzę że masz kopać Anacondą tylko zwróć sobie uwagę na proporcje.
W/g mnie najważniejsze to opracować właściwe/ optymalne proporcje między: ilością cargo, ilością aktywnych collectorów, ilością laserów górniczych i power distributora.
Power distributor mam maksymalny wiec jedna sprawa odpada, pozwala on zasilić 3 lasery tak zeby zdołać opróżnić asteroidę, odpowiednia ilość collectorów nadążająca ze zbieraniem urobku, pojemność cargo niemała, pozwalająca na ponad 2 godziny pracy. Bez przestojów na czekanie na collectory, czy na doładowanie power distributora.
Shieldy jak dla mnie niezbędne, raz że czasem przy wskoczeniu w ring trzeba powalczyć (czasem uciekać), dwa to że uderzanie w skały uważam za część sprawnej taktyki manewrowania między skałami! Dokładnie tak...
Na 320 cargo biorę 240 limpetów.
Twój urobek (Brachu) trochę kiepski. Na pewno wskoczyłeś do 1 pierścienia, najbliżej planety?
Po to używamy prospektorów żeby szukać wartościowych skał typu painit, platyna, pallad. Resztę pomijamy, można powiedzieć że pomijasz 80% skał.
Te ponad 2 godziny moją Anakondą i 320 cargo to jakieś 6 mln zarobku.
Twierdzenie, że woli się większe cargo, dlatego bierze się mniej collector controlerów, czy lata bez szilda to IMHO bzdura.
Osłony się przydają a czekanie na collectory aż zbiorą urobek to strata czasu, co z tego że większa pojemność jeśli musisz czekać.
Absolutnie nie bawię się w czyszczenie rafinerii.
Kopiesz do momentu aż masz komunikat cargo bay full. Wtedy czas na małe porzadki. Zamykasz cargo bay i z ładowni wyrzucasz... limpety, dokładnie tyle ile masz w tym momencie aktywnych collectorów.
Collectory zbiorą limpety ale ich nie włożą z powrotem do cargo bo jest zamknięte.
Wtedy wyrzucasz śmieci typu Galit, Bertrandyt (czy jak mu tam), Silver.
Odlatujesz na tyle żeby śmieci były prawie na skraju "radaru" i szukasz dobrej skały.
Jak znalazłeś to otwierasz cargo i kopiesz dalej.
Lasery 2 czasem są, czasem ich nie ma na Maskelince, po prostu trzeba mieć szczęście lub próbować na Colinsie.
Tak samo czasem nie ma HRP 5D.
No i lepiej 2 lasery 2 niż pięć jedynek.
Kolejna sprawa to można się pobawić w robienie misji na oddanie painitu czy tam czegoś innego. Jeśli chcesz się w to bawić to warto też kopać Osmium bo są misje na ten minerał. Bez misji to się nim nie interesuję.