Liczba postów: 300
Liczba wątków: 14
Reputacja:
53
Platforma:
CMDR: Muzzyx
.png) .png)
18.01.2019, 12:47 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.01.2019, 12:48 UTC przez Muzzyx.)
Nie wiem czy był taki wątek na forum, ale jest to całkiem interesujący (dla mnie) offtopic.
A więc:
Skąd się wzięły wasze nicki? Co wami powodowało tworząc je? Jakieś ciekawe historie z tym związane?
Jeśli chodzi o mnie to początki mojego nicka wzięły się jeszcze z czasów Jedi Academy, gdzie grałem pod nickiem Xanatos w jednej z większych gildii tamtych czasów w grze (pitu pitu ze star warsów, ale też alternatywna forma zapisania Thanatos, czyli z greckiej mitologii uosobienie śmierci - jeśli wierzyć Wikipedii. Ta wiem, Edgelord... xD).
Nick przylgnął do mnie na długo, przeniósł się do innych gier, gdzie zaczęły się pojawiać też różne jego warianty typu (Sotanax, Xandros, Naxx itp).
W końcu po wielu latach postanowiłem ten nick zmienić i zrobić z niego coś bardziej uniwersalnego i kierując się główną literą X wziąłem dwie pierwsze litery mojego nazwiska i dodałem X na końcu. Tak narodził się nick Zyx (oczywiście wariantów też było dużo, bo potem drugie konto wowa, bo pierwsze skradzione itp, Zyxion, Zyxiana - tak grałem wtedy dużo laskami)
A ponieważ w 2017 roku zmieniłem nazwisko (przyjąłem nazwisko żony po ślubie), nadal podążając drogą uniwersalnego nicka powstał Muzzyx, gdzie M to pierwsza litera imienia, a UZ to dwie pierwsze z nazwiska, wraz z zachowaniem histori i pamięci o starym nicku ZYX.
Jak macie jakieś ciekawe historie, to zachęcam do podzielenia się.
![[Obrazek: 96326.png?1548872402]](https://inara.cz/data/sigs/96/96326.png?1548872402)
Mój wyszedł z pewnej imprezy na której kumpel widział mnie z pewną zacną dziewoją zjeżdżając językiem w okolice pępka...nie wdając się w dalsze szczegóły i przechodząc do płenty - kumpel przezwał mnie Azor mówiąc coś o psie na baby.
I w sumie jak zacząłem grać w elitkę zamieniłem na Azorusa. Koniec...
Mathias Shallowgrave to postać z mojego opowiadania: https://forum.thewingedhussars.com/showt...php?tid=28
Samo opowiadanie nie toczy się w uniwersum Elite, ale tak mi ten bohater spasował, że postanowiłem przenieść go do Elite.
Standardowo w grach online występuję jako rootsrat, co z kolei jest moim artystycznym pseudonimem - pod tą nazwą publikuję czasami muzykę. Szczur, bo to ulubiene zwierzę punków z mojej ekipy z młodzieńczych lat i od kawałka zespołu GaGa. A Roots ogólnie od tego pojęcia w subkulturze reggae.
Jeżeli gra jest z gatunku RPG, to używam zawsze imienia postaci zgodnego z lore.
A jeszcze wcześniej w sieci (czasy DC++) używałem nicka acidhigh, bo za młodu lubiłem przyjąć dobrego kwasa :D
U mnie w sumie historia nie specjalnie interesująca. Wiecie jak to czasem bywa u nastolatków - jak sobie uwalą w głowie jakieś słowo to je ciągle powtarzają. Tak jakoś wyszło, że kiedyś z kumplami często wołaliśmy Hadżime - nie wiem skąd się to wzięło, chyba po prostu fajnie brzmi to słowo? Zrobiłem z tego swój nick i tyle. Jako dziecko ćwiczyłem kilka lat karate i tam zawsze na początku walki sędzi mówi hajime - co oznacza początek. Jest to też japońskie imię męskie.
W przeszłości miałem też inne nicki. W Starcrafcie Looki, w WoW'ie Asfaloth.
Liczba postów: 371
Liczba wątków: 9
Reputacja:
30
Platforma:
CMDR: DevoloPL
RSI Handle: DevoloPL
.png) .png) .png)
U mnie trochę inaczej. Od czasów szkoły średniej miałem ksywę francuz, którą w grach online zapisywałem jako Mr.France. A ksywka wzięła się od puszki slimaków marynowanych, które swego czasu jadłem na potęgę (teraz nawet nie spróbuję) oraz pewnej umiejętności o której nie będę tu pisał... Ale jak już trochę wiosen minęło i obok się pojawiła żona, która do tej pory mówi, że jestem "diabeł wcielony", choć nie wiem o co jej chodzi... to chciałem zmienić nick na Diablo, ale w każdej grze online w jaką grałem było zajęte. Więc tak raz siedziałem w pracy nudząc się i tak mój wzrok trafił na adapter sieci firmy DEVOLO i pomyslałem, że to jest to. I tak to już poszło, później dodałem na końcu PL, aby rodacy wiedzieli, że ja swój. Czasami używam jeszcze DEVOLO lub DEVOLLO.
Liczba postów: 772
Liczba wątków: 31
Reputacja:
81
Platforma:
CMDR: USSER-PL
18.01.2019, 15:57 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.01.2019, 20:58 UTC przez USSER-PL.
Powód edycji: Typo
)
Usser bo user i jakoś tak wszędzie od 90' Usser tu, Usser tam. Poza tym user jest bardziej anonymous niż Anonymous.
Liczba postów: 2,183
Liczba wątków: 59
Reputacja:
212
Platforma:
CMDR: DYoda
U mnie za czasów Unreal Tournament i gry po lan, ze znajomymi na tzw. Domowkach byłem hostem i dodałem kilka botów (świetnie w tej grze) i nazywały się : tranzystor, rezystor, itp. sam nazwałem się dioda dla niepoznaki bo nie skromnie dodam że byłem w tą grę niezły wyczes.
Później wyewoluowalo w DYoda bo lubię SW.
Liczba postów: 763
Liczba wątków: 8
Reputacja:
29
Platforma:
CMDR: Pienias
RSI Handle: Pienias
.png) .png) .png) .png)
Ja jestem tak nazywany w RL. Albo Pieniek, ale to już było zajęte. Jest od nazwiska.
Za mną się ciągnie od czasów szkoły średniej. Pierwsza klasa, ludzie się poznają nawzajem, kto z której pedałówy przyszedł (wtedy to słowo nie miało jeszcze takich konotacji jak dziś). Mieliśmy jednego takiego wesołka, który każdemu jakiś pseudonim wymyślał, w oparciu o to, co tam kto o sobie opowiadał. Ja akurat wtedy miałem okres fascynacji siłownią. Przyklepalo się że chodzę na " pakownię" i tak powstał Paku. Najśmieszniejsze było to, że tak gdzieś po pierwszym roku nauki, duża część nauczycieli zwracała się do nas tymi ksywami (słowa "nick", nikt wtedy jeszcze nie znał)
A w sieci pierwszy raz zaistnialem z tym, wtedy już nickiem, na IRC. Ależ to był fenomen integrujący ludzi, w tamtych czasach internetu " przez telefon" i ćwierkających modemów 14400 kb/s
Niestety często się okazuje że nick jest bardzo popularny i już zajęty, wtedy muszę stosować różne wariacje (paq, paczek, etc.). Dlatego w ED jestem -PAQ-
Nazywam się Wojciech Daniszewski. Nie chciałem zapisywać się w elitce pełnymi danym stąd ten Dannyboy. W sumie chciałem żeby ktoś znalazł w galaktyce gwiazdy z moją nazwą i wiedział że to polak był
|