Liczba postów: 1,205
Liczba wątków: 39
Reputacja:
165
Platforma:
CMDR: szarik
(13.01.2017, 12:18 UTC)Shamoth napisał(a): To sporo się zmieniło w MSI, in plus oczywiście, pamiętam że był opiekun ale kontakt i odpowiedzi na pytania z tygodniowym lub dłuższym późnieniem były...
W ROG'u był dostęp jedynie do dysków, pamięci czy radiatory wymagały demontażu od góry także serwis albo po gwarancji.
W MSI jest lepiej bo jest dostęp do bebechów ale 2 z 4 pamięci są od strony klawiatury więc się ich nie ruszy. Radiatory można przedmuchać a jak ktoś się uprze to pewnie i wyjąć cały układ chłodzenia z wymianą cpu i gpu, chodź zdecydowanie przyjemniej się to robi na gołej płycie
Problem z przedmuchiwaniem radiatorów jest taki, że kurz nigdy nie jest suchy i jak by nie dmuchać i jak często to warstwa takiego ubitego kurzu będzie narastać na radiatorze a ten stanowi bardzo dobry izolator więc po dłuższym czasie radiator niby przedmuchany ale wydajność chłodzenia marna. Mycie detergentem lub w myjce ultradźwiękowej i układ chłodzenia jak nowy 
oj z tym dostępem do konkretnych części to nei ma tak łatwo przy np. GS60 i GS70 - trzeba sporo demontować czasami by coś dołożyć - w moim przypadku powiedzieli wprost, że jak czuje sie na siłach to mogę demontować i nie stracę gwarancji, ale zalecają wykonanie tej czynności przej jakikolwiek serwis zajmujący się laptopami.
Liczba postów: 451
Liczba wątków: 9
Reputacja:
28
Platforma:
CMDR: Shamoth
Hehe, w moim przypadku ingerencja palnikiem butanowym w układ chłodzenia raczej narusza gwarancję
Co śmieszniejsze, wykonane mostkowanie plate cpu i gpu dwoma heatpipe'ami w celu rozłożenia ciepła na oba okłady chłodzenia np kiedy cpu pracuje a gpu się leni to układ gpu także odbiera ciepło, MSI później samo zaczęło stosować podobny patent
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...
![[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]](https://forums.frontier.co.uk/image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040)
Liczba postów: 293
Liczba wątków: 4
Reputacja:
28
Platforma:
CMDR: Galactic Trader
@szarik widać, ze jesteś amatorem , jeśli chodzi o sprzęt więc nie mieszaj.
Chłodzenie fabryczne do i5 w wersji BOX to nie napisze co bo regulamin nie pozwala.
W pracy spotykałem się z tym problemem bardzo często , tak często, że do nowych rejestratorów i mini serwerów dawało się od razy nowe chłodzenie, a to z wersji BOX szło do śmieci.
U klientów indywidualnych też wymieniałem chłodzenie niemalże zawsze właśnie w i5, bo fabryczne nie wyrabiało.
Oczywiście, nie zawsze tak jest, czasem starczy lepsza wentylacja w obudowie, lub niska temperatura w pomieszczeniu, otwarte okno? Ale nie o to chyba chodzi.
5-10% i5 z chłodzeniem w wersji BOX ma problemy i często się palą a to bardzo dużo więc lepiej o tym pomyśleć......
Liczba postów: 1,205
Liczba wątków: 39
Reputacja:
165
Platforma:
CMDR: szarik
(13.01.2017, 22:54 UTC)Galactic Trader napisał(a): @szarik widać, ze jesteś amatorem , jeśli chodzi o sprzęt więc nie mieszaj.
Chłodzenie fabryczne do i5 w wersji BOX to nie napisze co bo regulamin nie pozwala.
W pracy spotykałem się z tym problemem bardzo często , tak często, że do nowych rejestratorów i mini serwerów dawało się od razy nowe chłodzenie, a to z wersji BOX szło do śmieci.
U klientów indywidualnych też wymieniałem chłodzenie niemalże zawsze właśnie w i5, bo fabryczne nie wyrabiało.
Oczywiście, nie zawsze tak jest, czasem starczy lepsza wentylacja w obudowie, lub niska temperatura w pomieszczeniu, otwarte okno? Ale nie o to chyba chodzi.
5-10% i5 z chłodzeniem w wersji BOX ma problemy i często się palą a to bardzo dużo więc lepiej o tym pomyśleć......
oj amatorem to jestem... myślę o dwóch rzeczach:
- po pierwsze to kwestia skali to o czym piszesz...
- po drugie kwestia montażu całości... sam poruszyłeś kwestie wydajności cieplnej
W praktyce ze 'spalonymi' procesorami spotkałem się kiedy problemem była wentylacja, źle nałożona pasta, podkręcanie 'ponad miarę', tworzenie profili zmniejszających obroty wentylatorów w celu wymuszenia odpowiedniej kultury pracy, stosowanie nieodpowiedniej pasty (zastąpienie oryginalną, ale nie dostosowanie do użytego w radiatorze materiału) itd. - nigdy nie spotkałem się z przypadkiem kiedy boksowe chłodzenie samo z siebie nie było wydajne cieplnie, zawsze to był błąd człowieka...
...przy czym mam tu na myśli większość sytuacji przy starszych generacjach, kiedy to nie było zabezpieczeń temperaturowych (przed przegrzaniem), obecnie po prostu w większości przypadków nastąpi najpierw throttling CPU (obniżanie taktowania), a jeżeli to nie pomoże to 'procesor się wyłączy'...
...mówimy tutaj o konkretnym przypadku, gdzie nasz kolega ma odpowiednio założony budżet, gdzie nie będzie potrzeby katowania procesora - do takiej pracy chłodzenie boksowe jak najbardziej się sprawdzi...
Liczba postów: 190
Liczba wątków: 2
Reputacja:
6
Niestety nie udało mi się sprawdzić różnicy między moim 8Gb ddr3 a jego 16 (ddr4, ale jakoś bym to ograniczył) bo mój brat uparł się że będzie grał w Fife Ultimate Team i przez moje pobieranie będzie miał ogromne lagi. Nie wiem jakby było z lagami ale grał wystarczająco długo żebym nie mógł nic pobrać. Trochę szkoda bo najbardziej ciekawi mnie space engineers, w końcu planety wymagają 16Gb
Liczba postów: 503
Liczba wątków: 9
Reputacja:
43
Platforma:
CMDR: [Cornholio]
RSI Handle: C-o-r-n-h-o-l-i-o
Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc, szczególnie Szarikowi, którego jeszcze na pw pomęczyłem ;P
Od wczoraj zmigrowałem z jakości LOW na ULTRA 
Ostateczna konfiguracja https://www.morele.net/inventory/info/yPUCRm/
Wczoraj go złożyłem, odpaliłem, szybka instalacja w10 64bit+sterowniki+ED, krótki test ED, ustawienie ultra, wyleciałem ze stacji, podleciałem do planety, przejście z orbital do glide już nie zatrzymuje mi wszystkiego na 1-2min tylko odbyło się płynnie (do tej pory był freez wszystkiego prócz skanera, na którym mogłem obserwować poruszające się inne statki :> ).
To tak na szybko, bo było już późno, dziś już na spokojnie będzie.
Mam jeszcze pytanie, czy coś jeszcze ustawić w ustawieniach graficznych ED? Na razie mam tylko przestawiony profil całości na Ultra.
o7
Star Citizen kod referencyjny: STAR-Q7WW-CYQB
Gratki! Miłego latania na Ultra detalach
Zerknij tutaj na sekcję Pliki konfiguracyjne, można jeszcze podkręcić tekstury:
http://thewingedhussars.com/showthread.php?tid=358
Liczba postów: 3,091
Liczba wątków: 62
CMDR: Quarion
Cornholio, jak ja Ci zazdraszczam 
Liczba postów: 922
Liczba wątków: 7
Reputacja:
106
Platforma:
CMDR: Pueblo
RSI Handle: Puebl0
o! widze kolega dolaczyl do grona uzytkownikow LG 29  jest juz nas czterech z tym samym monitorem 
Nie wrocisz na 16:9, gwarantuje
graty nowego sprzetu
Liczba postów: 3,247
Liczba wątków: 50
|