Zakup nowego PC
(12.01.2017, 09:01 UTC)Yautja napisał(a): A jak uważacie: gotowy zestaw (np. coś od Republic of Gamers albo Alienware) czy składać samemu? Dużo można oszczędzić na takim samym konfigu, czy szkoda zachodu?

O ile nie ma jakiejś super promocji (a zazwyczaj nie ma)  to te komputery są jakieś 1,5-2k droższe od części. Tylko obudowy mają customowe
Odpowiedz
(12.01.2017, 09:01 UTC)Yautja napisał(a): A jak uważacie: gotowy zestaw (np. coś od Republic of Gamers albo Alienware) czy składać samemu? Dużo można oszczędzić na takim samym konfigu, czy szkoda zachodu?

trudno powiedzieć nigdy takiego zestawu nie miałem ale może ktoś kto miał się wypowie, jesteś pewny że te zestawy są gotowe? Czy mają może jednak możliwość customizacji, bo jak gotowe to tyrochę lipa, jak ktoś musiałby potem sprzedawać połowę bebechów bo chce np. większy SSD albo lepszą grafikę. Mi się wydaje że to nie są gotowe zestawy.
Odpowiedz
Gotowce renomowanych firm wychodzą o wiele drożej niż składaki. W gotowce z lokalnych sklepów często są wkładane 2-3 dobrej jakości części, aby mieć czym zareklamować takiego składaka, a reszta to badziewie, które im nie zeszło albo którego nikt nie chce kupić.

Generalnie nie polecam.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
(12.01.2017, 14:16 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): Gotowce renomowanych firm wychodzą o wiele drożej niż składaki. W gotowce z lokalnych sklepów często są wkładane 2-3 dobrej jakości części, aby mieć czym zareklamować takiego składaka, a reszta to badziewie, które im nie zeszło albo którego nikt nie chce kupić.

Generalnie nie polecam.

nie o takich "gotowcach" jest mowa"
Odpowiedz
(12.01.2017, 14:28 UTC)kris750PL napisał(a):
(12.01.2017, 14:16 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): Gotowce renomowanych firm wychodzą o wiele drożej niż składaki. W gotowce z lokalnych sklepów często są wkładane 2-3 dobrej jakości części, aby mieć czym zareklamować takiego składaka, a reszta to badziewie, które im nie zeszło albo którego nikt nie chce kupić.

Generalnie nie polecam.

Byla mowa o gotowcach Alienware czy tez RoG i o ile dobrze rozumiem, Mathias tez o takich mowil. 

A tu dla przykladu, na szybko sklecony Alienware w ich sklepie:

Cena - £1179 (przelicznik z dzis 5.04PLN) - daje nam to 5942.16PLN

A w ta cene wliczone jest:

I5-6400
Win10
GTX1070
8GB RAM DDR4 2133MHZ
1TB 7.2k HDD
460W PSU
MB Z170
obudowa
znaczek Alienware

i to tyle...

Wiec, tak, wychodzi duzo drozej.
Odpowiedz

(12.01.2017, 14:38 UTC)Pueblo napisał(a):
(12.01.2017, 14:28 UTC)kris750PL napisał(a):

Generalnie nie polecam.

Byla mowa o gotowcach Alienware czy tez RoG i o ile dobrze rozumiem, Mathias tez o takich mowil. 

I5-6400
Win10
GTX1070
8GB RAM DDR4 2133MHZ
1TB 7.2k HDD
460W PSU
MB Z170
obudowa
znaczek Alienware

i to tyle...

Zasilacz 460w? Nieźle, gaming jak się patrzy. No i procesor który na pewno nie ograniczy 1070
Odpowiedz
(12.01.2017, 16:56 UTC)CYJAN3K napisał(a):
(12.01.2017, 14:38 UTC)Pueblo napisał(a):
(12.01.2017, 14:28 UTC)kris750PL napisał(a): nie o takich "gotowcach" jest mowa"

I5-6400
Win10
GTX1070
8GB RAM DDR4 2133MHZ
1TB 7.2k HDD
460W PSU
MB Z170
obudowa
znaczek Alienware

i to tyle...

Zasilacz 460w? Nieźle, gaming jak się patrzy. No i procesor który na pewno nie ograniczy 1070

A wyobraz sobie ze to Alienware Aurora, czyli jeden z mocniejszych w ich skladzie. Ponoc przygotowany juz pod VR Smile

Mozna zmienic zasilac, ale sama zmiana z 460W na 850W to dodatkowe £120 - za sam zasilacz!! Biggrin
Odpowiedz
Miałem lapka ROG, potem dowiedziałem się o kadłubkach clevo i trochę żałowałem na początku i bardzo pod koniec żywota, nastąpił nVidia bug i komp praktycznie do koszalina bo grafika na płycie, choć można wymieniać, a poprawnie wykonanego chip'a GPU z 256bit magistralą pamięci chyba nigdy nie wypuścili i pozostawał jedynie zamiennik z 128bit, także kicha.
Mam też MSI gejmingowego, od początku gpu nV grzało się jak głupie, w ciągu 3 lat rozszerzonej gwarancji komp lądował w serwisie co 3-6 miesięcy. Już w tym momencie było wiadomo że kilka serii gpu nV jest obarczone wadami fabrycznymi i że należy je wymieniać, ale Polski serwis wiedział lepiej. Finał był taki że po gwarancji kiedy obniżałem zegary w lato żeby się nie grzał jak głupi gpu zdechło uszkadzając przy okazji płytę główną. Naprawa płyty 600pln nowa grafika 2100pln. Z tymże też były jazdy bo markowe = dedykowane i nie każda grafika chciała pójść więc przymierzanych było 3gpu z czego ostatni który w końcu wszedł wymagał modyfikacji vbios ale weszło AMD 7970m, najwydajniejsze co lapek mógł przyjąć. Dodam że to odpowiednik 7870 lub R9 270x kosztujący wtedy 400pln ale tak kształtują się ceny w urządzeniach portable, choć taki przenośny to on nie jest Wink Jeszcze dodatkowe wydatki na zakup nowego bloku chłodzenia do przeróbki pod nowe gpu oraz kilku bloków żeby dobrać odpowiednie heatpipe i poprawić układ chłodzenia po fabryce. Finalnie markowy zajebisty gejmingowy lapek kosztował prawie 10k ale był skok wydajności i spadek temperatur o 30-40 stopni w zależności od temp otoczenia.

Może się powtórzę ale unikać jak ognia tanich składaków sklepowych, bo nie wiadomo co tam jest i zazwyczaj gwarancja 2 lata faktycznie na tyle starcza i trzeba liczyć się z zakupem nowego sprzętu.
Jak ktoś śpi na zielonych to gejmingowych odradzać nie będę, choć w Polsce odradzam zakup drogich produktów ASUS'a czy MSI, jedynie DELL i HP jest w miarę sensowny, bo jak coś się nie daj boże sypnie to nie ma oficjalnie możliwości wysłania na serwis/gwarancję do innego kraju a serwis w Polsce to masakra. Dodatkowo mało która firma ma taką politykę jak Logitech, który wie że ich serwis w Polsce do idealnych nie należy ale nie mają innej opcji i jak coś serwis zrypie to nawet się nie zastanawiają i zazwyczaj pozwalają zatrzymać np zrypaną myszkę poserwisową i w ciągu tygodnia przychodzi nowa Smile
Miałem do czynienia z serwisem Logitech'a, ASUS'a, MSI, Acer'a i nie polecam, no może poza Logitech'em jak ktoś chce sobie wymienić myszkę na nową z gwarancją od zera Wink Wysłanie sprzętu na głupi przegląd, usunięcie kurzu i takie tam, które robione samodzielnie naruszają gwarancję, kończyły się ułamaną łopatką wentylatora, połamanym grilem wentylatora w obudowie laptopa, brakiem śrubek, zakurzeniem zewnętrznym i wewnętrznym pewnie też pomimo że niby mają technologie bezpyłowe, choć i słomę znalazłem w klawiaturze pod przyciskami lub w radiatorze i takie tam. Przy czym jeśli ktoś przezornie nie zrobił dokumentacji fotograficznej wysyłanego sprzętu na serwis to praktycznie nie ma szans żeby cokolwiek wyegzekwować po tak spektakularnie spierdolonym serwisowaniu.

Własne składaki lub u zaufanej osoby to najlepsze co może być, czasem trzeba sporo się naczytać ale warto bo zaraz po uruchomieniu wiadomo na co stać kompa i bez problemu można wycisnąć 150% normy jeśli komp był składany pod tym kątem.
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
Moja historia z serwisami.

Ja mam trochę inne doświadczenia z serwisami... ale trzeba miec na uwadze, że praca serwisu zalezy od ludzi tam pracujących i organizacji pracy... MSI ma to świetnie zorganizowany serwis, a LG to rewelacja sama w sobie, dla przykładu:

- topowy telefon LG, ekran wyglądał jak przypalony w pewnym momencie - przegrzanie bebechów, działał ale rzucał niebieskim ekranem (jak w windows)
- zaniosłem telefon do stoiska operatora komórkowego gdzie zakupiłem, oddając na gwarancje - nie chciało mi się wysyłać bezpośrednio...
- telefon z nowiutkimi bebechami (wszystko wymienili prócz obudowy) otrzymałem 6 dni później - a trzeba wziąć pod uwagę, że operator komórkowy wysyła sprzęt do serwisu, co trwa, a później musi z serwisu odesłać do operatora i ten mnie powiadamia, jeszcze analiza przypadku i naprawa też zajmuje czas...

W przypadku MSI - na bieżąco jestem informowany elektronicznie o postępach naprawy, otrzymuje opiekuna z którym mogę się kontaktować telefonicznie, ale tez natychmiast odpowiadają via e-mail... ba kiedyś w lapku wymienili mi klawiaturę na moje życzenie, ale okazało się, że jest z nowej serii, w której zniwelowano kilka błędów, niestety nie podobał mi się jej wygląd... serwis postanowił znaleźć stary model klawiatury, nie udało się więc ponownie zdemontował klawiaturę i wsadził oryginalną zwracając pieniądze...

Oczywiście w przypadku MSI masz obsługę gwarancyjna Door-to-door - czyli zgłaszasz usterkę, umawiasz się na odwiedziny kuriera i czekasz krótki okres czasu na odbiór naprawionego sprzętu... MSI stara się natychmiast wypychać to co otrzymują, więc okresy napraw są krótkie...

...co do utraty gwarancji o którym jest wspominane w tym fragmencie "przegląd, usunięcie kurzu i takie tam, które robione samodzielnie naruszają gwarancję" - to się nie zgodzę z tym faktem, firmy pozwala na zdjęcie pokrywy serwisowej i wymianę dysku, pamięci itp., a także przedmuchanie wentylatorów, płyty bez utraty gwarancji - nie spotkałem się jeszcze z innym przypadkiem...
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
To sporo się zmieniło w MSI, in plus oczywiście, pamiętam że był opiekun ale kontakt i odpowiedzi na pytania z tygodniowym lub dłuższym późnieniem były...

W ROG'u był dostęp jedynie do dysków, pamięci czy radiatory wymagały demontażu od góry także serwis albo po gwarancji.
W MSI jest lepiej bo jest dostęp do bebechów ale 2 z 4 pamięci są od strony klawiatury więc się ich nie ruszy. Radiatory można przedmuchać a jak ktoś się uprze to pewnie i wyjąć cały układ chłodzenia z wymianą cpu i gpu, chodź zdecydowanie przyjemniej się to robi na gołej płycie Wink
Problem z przedmuchiwaniem radiatorów jest taki, że kurz nigdy nie jest suchy i jak by nie dmuchać i jak często to warstwa takiego ubitego kurzu będzie narastać na radiatorze a ten stanowi bardzo dobry izolator więc po dłuższym czasie radiator niby przedmuchany ale wydajność chłodzenia marna. Mycie detergentem lub w myjce ultradźwiękowej i układ chłodzenia jak nowy Wink
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz