04.01.2019, 09:25 UTC
Do czego służy Sub-Surface Displacement Missile?
|
[PORADNIK] Nowe górnictwo - polowanie na grubego zwierza!
|
|
04.01.2019, 09:25 UTC
Do czego służy Sub-Surface Displacement Missile?
04.01.2019, 09:27 UTC
Do wydobywania minerałów ze złóż podpowierzchniowych (subsurface), obecnie całkowicie nieopłacalne
04.01.2019, 09:33 UTC
(04.01.2019, 09:27 UTC)Scarlet Yuri napisał(a): Do wydobywania minerałów ze złóż podpowierzchniowych (subsurface), obecnie całkowicie nieopłacalne Dzięki! I z tego co widzę jest nawet o tym mała wzmianka w poradniku, ale zapamiętałem tylko to, że się nie opłaca wydobywać tych złóż. Jakoś nie zarejestrowałem, że jest tam podana nazwa modułu .
05.01.2019, 03:08 UTC
Podczas poszukiwań "ziemniaka" do obrania absolutnie nie wolno lekceważyć modułu Pulse Wave Analyser i należy "strzelać" z niego tak szybko jak tylko się naładuje. Nie wszyscy zwrócili na to uwagę, ale skany z PWA się nakładają i już z daleka wskazują właściwego "ziemniaka".
Przykład opiszę na poniższej asteroidzie. Po lewej stronie widać status PWA, którego pełny pasek oznacza gotowość do "strzału". Poniżej wynik skanu po pierwszym strzale. Niby ma jasne żółte i czerwone kolory, ale to jeszcze nic nie znaczy, bo równie dobrze mogą to być jakieś nieopłacalne śmieci. Odpalamy ponownie PWA jak tylko będzie gotowy do kolejnego "strzału". Na następnym zrzucie widać efekt nałożenia się dwóch skanów. Asteroida w środku ekranu pokryła się mnóstwem grubych czarnych linii. Skany nakładają się tylko przez parę sekund (3s?). W tle widać drugą asteroidę, która po nałożeniu skanów zrobiła się odrobinę bardziej żółto-pomarańczowa. Nie da się jej wysadzić. !WAŻNE! Czarne linie są widoczne również w miarę zbliżania się do asteroidy, a czasem zabarwia się ona na czarno. Jeśli linie całkowicie znikną ze skanów, to zapominamy o tej bezwartościowej podróbce i szukamy dalej. Limpet potwierdza skan PWA, asteroida zawiera rdzeń z Grandidierite. Bawimy się ustawianiem ładunków tak, aby jak najbardziej zapełnić niebieski pasek i nie wejść na czerwony. Ustawienie silniejszego ładunku niż Asteroid Fissure Strength bardziej zapełni Detonation Yield niż ustawienie ładunku rekomendowanego. Można w ten sposób zaoszczędzić ładunki sejsmiczne. Skutki uboczne - nie zaobserwowano. Jak się pomylimy, to możemy rozbroić ładunek, zajmie to 10 sekund. Gdy jesteśmy gotowi, możemy aktywować detonację, co skróci odliczanie do 10 sekund. Efektem obierania tego "ziemniaka" było 29 ton Grandidierite ("ASPX exploit"). Optymalny dystans od asteroidy podczas wybuchu to 1000m, limpetom nic się nie stanie. Optymalna odległość do obierania to 800m. Przetestowałem też opuszczenie gry w polu asteroid. Po ponownym zalogowaniu zostałem przesunięty ponad pas asteroid, praktycznie nad miejscem wysadzenia opisywanej wyżej asteroidy. Oczywiście od razu na radarze pojawili się piraci, którzy jakimś bugiem zdołali mnie znaleźć, namierzyć i przeskanować po minucie chowania się w chmurze pyłu z zerowymi emisjami...
06.01.2019, 17:32 UTC
@Arnul - czy brałeś pod uwagę - w kontekście rozmieszczenia hardpointów Gunshipa?
Mam wrażenie, że ma 6 ważnych z punktu widzenia górnictwa w miarę równo, większą ładownię od Aspa, twardszy kadłub no i ten dodatkowy hardpoint L na np. multicannona.
06.01.2019, 17:53 UTC
(06.01.2019, 17:32 UTC)Pajk napisał(a): @Arnul - czy brałeś pod uwagę - w kontekście rozmieszczenia hardpointów Gunshipa? Tak, sprawdzałem, jeszcze w becie. Nie nadaje się.
06.01.2019, 18:37 UTC
Czyli drugiego Aspa trzeba szykować, wiadro żółtej farby i trochę materiałów, bo mi wyszły.
06.01.2019, 18:58 UTC
nawet nie trzeba inżynierować nowego ASP'a do górnictwa, a koszt statku to połowa pierwszego "kopania"
![]()
A'propos nakładania się skanów: próbowałem tej metody wykrywania na XO i wyniki nie są w pełni jednoznaczne: tzn jeśli asteroida nie ma żadnych czarnych linii podczas skanowania wówczas ani razu nie nadawała się do wysadzenia. Niestety dla tych które miały wiele czarnych linii - także z bliska - tylko 1/5 nadawała się do zniszczenia. Na razie nie umiem znaleźć cech szczególnych różniących "czarnoliniowe" wysadzalne od niewysadzalnych.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| [PORADNIK] Egzobiologia dla cierpliwych | Dziadostwo | 36 | 28,170 |
30.01.2025, 10:59 UTC Ostatni post: Pioxis |
|
| [Poradnik] Chemical Manipulators i inne materiały | Raferti | 11 | 16,324 |
16.03.2024, 17:56 UTC Ostatni post: Debren |
|
|
|
[PORADNIK] Elitka na Linuxie | ShiMan | 56 | 75,423 |
02.03.2024, 09:20 UTC Ostatni post: Szumak |
|
|
[PORADNIK] Elite Dangerous: Poradnik Totalny (video) | Mathias Shallowgrave | 115 | 263,735 |
06.02.2024, 08:35 UTC Ostatni post: przemo74 |
| Odyssey od rozczarowań po akceptację - micro poradnik | 123tomek | 9 | 4,444 |
20.09.2023, 20:06 UTC Ostatni post: Hans 001 |
|