30 lat (przed monitorem) minęło...
Heart 
...jak 1 dzień!

Wczoraj sobie uświadomiłem, że w tym roku minęło 30 lat, odkąd zacząłem grać w gry komputerowe. W 1987 roku dostałem na urodziny lub pod choinkę (nie pamiętam już) komputer Atari 65XE. Jeszcze tego samego dnia zagrałem w pierwszą w życiu grę - River Raid. Miałem 7 lat.

Od tamtej pory komputery były zawsze w moim życiu obecne - nie było okresu na przestrzeni tych 30 lat, żebym nie miał peceta lub konsoli. Nie tylko jestem z nimi związany zawodowo - są one też moim hobby, ale to gry są prawdziwą pasją.

Móc obserwować rozwój branży od samego początky, od kresek i kropek na ekranie (Pong), aż po to, co mamy dzisiaj, czyli Virutal i Augmented Reality, to coś pięknego i jestem niesamowicie wdzięczny losowi, że przyszło mi żyć w takich czasach, a jednocześnie bardzo się cieszę, że dane mi było też poznać świat analogowy, ten przed erą cyfrową. 

Tak czy siak - gry stały się moją pasją w życiu. Pasją, którą kultywuję od równo trzech dekad. Mam ich jeszcze kilka (pasji), ale z żadną z nich nie jestem tak związany jak z grami komputerowymi i kultywowanie żadnej z nich nie daje mi tyle radości i satysfakcji, co gry.

Dzisiaj piję więc zdrowie wszystkich, którzy przyczynili się do rozwoju branży gier w jakikolwiek sposób. Od programistów, przez muzyków, grafików, animatorów i całą rzeszę pozostałych ludzi, dzięki którym możemy doznawać tej formy sztuki, aż po jej odbiorców - czyli nas, graczy. Bez jednych nie byłoby drugich i vice versa.

Niezależnie od tego, czy gracie na PC, konsoli czy na smartfonie...

WASZE ZDROWIE!

[Obrazek: tumblr_inline_o41msyYbbx1u2tvhl_500.gif]
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
[salute]
Odpowiedz
JA mam jakoś całkiem podobnie...

też dostałem  mojego C64  w 1987 roku.. (chyba)
a pierwsze 2 gry to Spelunker i Imposiible Mission...
ale to chyba było jakoś jesienią... więc mam 30+ od tego czasu... Wink

a Elite było w lutym....  w pierwszy piątek przed feriami zimowymi...
po uruchomieniu programu zobaczyłem tylko jakiś wirujący trójkąt (Cobra)
i jakąś tabelkę (cennik towarów)...
nic nie rozumiałem.... zero instrukcji... tylko "ktoś coś" powiedział o grze

dwie pełne doby trwało połapanie się o co chodzi....
o nauce wlotu do stacji... nie wspominam... Docking Comp był podstawą...
potem się obudziłem jak był koniec ferii.... dwa bite tygodnie w których nie dało się mnie od tego świata oderwać..

eeech... życie jest kurde krótkie

PS   ....  tam w Elite na C64 były Trumble....  ja pytam : gdzie są teraz Trumble ?
[Obrazek: 134513.png]

[Obrazek: 134513.jpg]
Odpowiedz
widze, ze zaczynalismy tak samo i to w tym samym czasie!

Zdrowko! Smile
Odpowiedz
Mógłbym po prostu zrobić copy paste OP i było by "uczciwie". Smile
Nawet dokładnie było to ATARI 65XE.
- No ale w czym lepsze jest 130XE?
- Ma więcej pamięci.
- A co to znaczy?
... Smile
Przygoda zaczęła się wcześniej od pożyczanych pseudo konsol z pongiem, jakiś gumowych ZX Spectrum ale moje własne było właśnie ATARI.
Czasu dokładnie nie pamiętam ale była to końcówka (dla mnie) podstawówki, wychodził 1 nr TOP SECRET, więc też okolice 1990.

Wasze zdrowie, jesteście bandą ludzi która niesamowicie podpasowała mi pod moje aspołeczne podejście. Dziękuje Wam, że jesteście a szczególnie Hetmanowi, że jest taki jaki chcę żeby był Wink i sklecił społeczność jaką sklecił.
Nie obraźcie się, piszę na trzeźwo ale nie zawsze mi wychodzi napisanie tego co myślę, jeśli kogoś uraziłem to nie chciałem. Tongue
Odpowiedz
Chyba My wszyscy tzn ludzie lat 70 i 80 zaczynalismy podobnie. Pamietam jak z bratem wertowalismy "bajtki" z wypiekami na polikach . marzac o atari czy zxie. W koncu ojciec kupil 2 kompy jednoczesnie. Amstrada dla dzieci do zabawy i amige dla mamy do tlumaczenia filmow. Koszt amigi przytaszczonej z reichu byl zbliżony do ceny malego fiata. Oczywiscie taka sytuacja nie trwała dlugo. Przeciez taka piekna amiga nie mogla sie marnowac. I tak od malego szkraba do dnia dzisiejszego gry i komputery sa częścią mojego zycia. Prywatnego i zawodowego. Dlatego tez poznajac ekipe twh z kazdym dniem dochodzę do wniosku, ze dobrze trafiłem. Zdrówko Wink
Odpowiedz
Stare dziady ja tam jestem młody i piękny.
Odpowiedz
Ktoś tam pisał o C64 ? prawdziwi twardziele zaczynali od C16 Smile
Sąsiad pływał i sobie takie coś przywiózł - dedykowanego magnetofonu nie było - z instrukcji ( sąsiad znał oczywiście angielski ) wyszło że poleca się instalować gry z boom boxa Smile LOL...
W Polsce takich sprzetów nie było ale na szczęście mój tato miał smykałkę i zaimplementował popularnego Kasprzaka Smile Jako że C16 był u sąsiada to rodzice mieli mnie z głowy wieczorami Smile
Pół roku później sąsiad wrócił z drugim egzemplarzem (chlip ) - okazało się że tata "zamówił" jeden dla nas - aż strach pomysleć skąd miał tyle kasy Smile I się zaczęło...

C64 jeden , drugi, C128, CD32 ( koszmarna konsola ) Amiga 500, Amiga 600 ( kolejna ohyda ), Amiga CDTV ( ciekawostka desktop z napędem cd ) Amiga 1200 ( wypas sprzęt ! Na sprzężonych kilkunastu sztukach zrobili wszystkie efekty do Terminatora 2 włącznie z nowatorską technologią morphingu ! )
Potem dość późno w sumie przeskok na PC. Zaczynałem od 486 DX 2 100MHZ Smile Następny to już 586 czyli Pentium. I tak co dwa trzy lata w sumie nowy komp bo technologia tak sie zmieniała że inaczej się nie dało. I jakoś tak to zleciało Smile
Odpowiedz
Może i jestem z pokolenia lat '90, ale ja też byłem od dziecka związany z komputerami.

W wieku 2-3 lat podobno grałem na Amdze 500 (szczątkowe wspomnienia, ale przyznajcie się; kto pamięta swoje "niemowlęce" czasy?) Tongue

Jak miałem 8 lat to pierwsze gberania w kompie, i tak to zostało już mi do dziś... Dorosłemu już graczowi i maniakowi komputerowemu.

o7 wszystkim graczom Biggrin

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
U mnie pierwsza gra to ping-pong... urządzenie podłączało się do telewizora, a za manipulatory służyły na kablu podłączone do 'kompa/konsoli'  sześciany z pokrętłem, za pomocą którego można było sterować paletkami góra-dół... 

...od tamtej pory, czyli mniej więcej 1983-85 - ciężko dokładnie ta datę określić starałem się  zajmować wszystkim co związane z komputerami, ale pierwszy sprzęt dostałem dopiero w 89 bodajże i był to C64 ...   programować zacząłem znacznie wcześniej jakoś w 86-87 nie posiadając komputera...  Biggrin 

Ten ping pong wyglądał mniej więcej tak:

[Obrazek: mo-352545-112f8ce8731ed327e69e22.jpg]

[Obrazek: unitra-gtv-881-352545-27e8344ea5.jpg]
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości