Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sztolnia - czyli kącik GÓRNICZY
(26.02.2016, 10:49 UTC)Domi Nostrae napisał(a): Ale problem już się nie powtarza jeśli użyjemy dwóch modułów wielkości 1. Podpięte pod osobne przyciski lub grupy controllery umożliwiają naprzemienne strzelanie z prospektorka co efektywnie skraca czas poszukiwania mięsnej skałki.

Dzięki, poszedł rep, można wykorzystywać dopóki nie naprawią prospektorów Smile
Odpowiedz
Klony chodza jak marzenie ,ale nie o tym chcialem -jako,ze w kazdej grze lubie "rozwalac system" szukam zaleznosci-tym razem jako ze zaczolem kopac interesuje mnie algorytm zawartosci metali w skalkach-obecnie kopie w systemie HR 8671 sa tam 2 miejsca -1 planeta i 7 ,tzn miejsc jest wiecej ,ale koledzy wczesniej rozpoznali te dwie miejscowki jako najbardziej "metalodajne" .Uff przebrnelismy przez wstep ,ok mamy planete z pierscieniami podlatujemy -pierscien jest szeroki ,wiec co lot zmieniam miejsce ladowania raz siadalem z brzegu raz w srodku ostatnio najblizej planety -i wyniki byly ekstremalnie rozne-srodek-duzo bogatych skalek -dosyc szybko ladownia zapelnila sie palladium platyna i zlotem,brzeg wiecej skalek z pojedynczym skladnikiem ale tym tanszym gallite i inne.......natomiast najblizej planety misz masz zarowno pojedyncze metale jak i 3 skladnikowe niestety minimalna ilosc "miesnych skal" tzn z palladium i najdrozszym metalem za to duzo srebra i tzw srednich metali (z cena ok 7 tys) Jako,ze kopanie mi sie podoba narazie ,bede nadal testowal pierscienie i maksymalizowal proces wydobycia -w koncu wykopie sobie jakiegos pythona i przerobie go na odkurzacz .Sprawa druga-jako,ze kopie od niedawna nie mam doswiadczenia -czy wydaje mi sie ze krecace sie szybko skalki zawieraja lepsze metale? te samotne,nieruchome zazwyczaj maja jakis gallith albo inny smiec a tzw "trudne" skarby........dobrze mi sie wydaje? I ostatnia sprawa przez przypadek odkrylem nowa kategorie w grze-"pirat gorniczy" polega to na zbieraniu swoimi dronami odlamkow wydobytych przez NPC  -pozytek z tego maly bo NPC kopia jakis szmelc ,ale sama mozliwosc byc moze kiedys sie przyda-sama akcja nie ma skutkow prawnych-tzn nie jestesmy banned jesli to robimy (moje drony wyzbieraly caly urobek jaki wypalil npc bez konsekwencji)  Skoro jest to watek gorniczy i macie doswiadczenia z pierscieniami moze podzielicie sie swoimi spostrzezeniami?
Odpowiedz
Ja zauważyłem, że jeśli miejscówka jest popularna (np. najbliższy pristine koło LHS 3447 w czasie CG na dostarczanie metali) to asteroidy wydają się o wiele szybciej kończyć (depleted) niż ma to miejsce w mniej popularnym systemie.

Zaznaczam od razu, że bazuję to zaledwie na 3 kopaniach - jedno w "naszym" kopiącym systemie i dwa koło CG, więc proszę tego nie traktować jako wyroczni.
Odpowiedz
@rebel9191
Cytat: -czy wydaje mi sie ze krecace sie szybko skalki zawieraja lepsze metale? te samotne,nieruchome zazwyczaj maja jakis gallith albo inny smiec a tzw "trudne" skarby........dobrze mi sie wydaje?
Miałem odwrotne wrażenie więc wątpię w tą teorię.

Odnośnie reszty : Zbierasz jakieś naukowe dane żeby rozwikłać ten algorytm?
Odpowiedz
tylko organoleptyczne Biggrin program to program zawsze dziala na podstawie algorytmu-wystarczy obserwowac i probowac niemozliwego a zawsze sie cos znajdzie.....zaleznosci,dziury ,bledy .........na szczescie nie gonie za wynikiem.gra na pelnym luzie w wolnej chwili wiec powoli moge sie bawic w badanie Biggrin
Odpowiedz
(09.03.2016, 14:22 UTC)Scott Scale napisał(a): Ja zauważyłem, że jeśli miejscówka jest popularna (np. najbliższy pristine koło LHS 3447 w czasie CG na dostarczanie metali) to asteroidy wydają się o wiele szybciej kończyć (depleted) niż ma to miejsce w mniej popularnym systemie.
Wspominałeś kiedyś na TS i ja nie zauwazyłem nic takiego, kopię zawsze tym samym zestawem, z takim samym capacitorem i za każdym razem niezależnie od miejsca ze skały mi wypada dokładnie tyle samo kawałków, a już kopałem sporo.
Odpowiedz
Trzy kolejne systemy z pierścieniami Pristine Metallic. Trochę daleko, ale złoża może będą wyjątkowo painitogenne.

HR 7935 planeta nr 9 - 65 ly od HR 8444 (ostatnia planeta to amonia-oxygen world)
[Obrazek: B1AN89n.jpg]

HIP 104441 planeta A 4 - 67 ly od HR 8444
[Obrazek: nXAWQXP.jpg]

HIP 104639 planeta 1 - 67 ly od HR 8444
[Obrazek: wnDx1J0.jpg]
Odpowiedz
(05.02.2016, 10:56 UTC)Arnul napisał(a): Wygląda, że sprawa miejsca do kopania jest załatwiona. Każdy myślę znajdzie coś dla siebie:
- systemy niezamieszkałe aby mieć święty spokój (ja Smile )
- systemy zamieszkałe aby mieć szybki dostęp do marketu i ew. limpetów

Podzielę się jeszcze moim ulubionym buildem do kopania:

PYTHON: -- HARDKOROWY ODKURZACZ --

Tarczy nie mam bo mi tylko miejsce na urobek zajmowała. Kopię w niezamieszkałym HIP 109207. Jedyne ryzyko to przez nieuwagę można stracić trochę % w spotkaniu z asteroidą. No i trzeba mieć się na baczności podczas dokowania. Miałem raz kraksę we wlocie do Maskelyne z Kuwetą ShinzoSina (z mojej winy) i skończyłem na 17% tak że nie jest źle.
- 4 lasery górnicze wyczerpują asteroid w kilkadziesiąt sekund.
- 10  Collectorów zbiera urobek w ciągu kilkudziesięciu sekund.
- Rafineria A4 zapewnia miejsce dla wszystkich metali i minerałów jakie możemy znaleźć w pierścieniu Metallic więc nie ma potrzeby przy niej manipulować podczas kopania.
- Ładownia 192t zapełnia się w ciągu godziny - zbieram od Painite do Złota + Osmium i Srebro przy okazji.
- 1 Laser przydaje się do odgonienia/zniszczenia pirata w mniejszym statku.

Build ten sprawdza się idealnie przy mojej filozofii kopania polegającej na próbie osiągnięcia jak największego zysku w ciągu godziny (licząc od startu ze stacji) – dzięki temu kopanie mi się nie nudzi. A jeden z ostatnich urobków (55 min) wygląda tak wg. schematu: Painite - Platinium - Palladiumm - Gold - Osmium - Silver
20-5-65-29-13-24 + trochę śmieci

Dzięki za build! Jak tylko dostanę gdzieś lasery górnicze 2. klasy, lecę kopać Smile

Rep leci!
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Cytat:Jak tylko dostanę gdzieś lasery górnicze 2. klasy, lecę kopać Smile
Mathias, polecam system Lembava, stacja Goldstein. Na Pythona zniżka chyba 15%, lasery 2lvl są Smile
Odpowiedz
Ostatnio kupiłem lasery dwójki na Maskelyne, czasem są, a jak nie to Collins market też warto sprawdzić Smile
Odpowiedz