Liczba postów: 32
Liczba wątków: 0
Reputacja:
4
CMDR: Mateuke
Huh widzę, że kolejny raz to ja zadam pytanie 
1)
Może mi ktoś wyjaśnić jak działa data link scaner? Kiedy i po co go użyć? Mam go podpiętego pod przycisk ale nie umiem użyć. On służy do skanowania jakiś konkretnych obiektów? Bo ani statków (ani w supercruise ani w zwykłym locie) nie mogę, nic się nie dzieje 
2)
Czy jest jakiś optymalny zasięg wyciągania z supercruise? Raz bez problemu użyłem modułu,po krótkiej przepychance wyciągnąłem delikwenta i mogłem walczyć. Dosłownie 10 minut później, w tym samym systemie już nie mogłem tego użyć, ciągle out of range, a podlatywalem dość blisko nawet...
3)
Ktoś skoczył w nadprzestrzen i zostawił "ślad", high wake (czy jakoś tak). Wyskoczył komunikat że mogę to przeskanowac Ale jakim skanerem? Data linkiem nic się nie działo, drugi skaner mam do skanowania systemu.
4)
Kupiłem jakiś dodatkowy skaner, który w opisie podaje, że ulepsza skanowanie (nie lepsza wersja skanera a dodatkowy moduł na dodatkowe miejsce) i nigdzie nie mogę go użyć, więc domyślam się, że pomaga zwykłemu skanerowi ale w jaki niby sposób? Nie widzę żadnej różnicy ani nic.
Z góry dziękuję za pomoc, pewnie pytania dość trywialne ale no... Jeszcze nie ogarniam aczkolwiek gra mnie wciągnęła totalnie, dokładnie czegoś takiego oczekiwałem!
08.07.2017, 20:33 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.07.2017, 20:35 UTC przez Haji-me.)
(08.07.2017, 19:28 UTC)mateuke napisał(a): Huh widzę, że kolejny raz to ja zadam pytanie 
1)
Może mi ktoś wyjaśnić jak działa data link scaner? Kiedy i po co go użyć? Mam go podpiętego pod przycisk ale nie umiem użyć. On służy do skanowania jakiś konkretnych obiektów? Bo ani statków (ani w supercruise ani w zwykłym locie) nie mogę, nic się nie dzieje 
2)
Czy jest jakiś optymalny zasięg wyciągania z supercruise? Raz bez problemu użyłem modułu,po krótkiej przepychance wyciągnąłem delikwenta i mogłem walczyć. Dosłownie 10 minut później, w tym samym systemie już nie mogłem tego użyć, ciągle out of range, a podlatywalem dość blisko nawet...
3)
Ktoś skoczył w nadprzestrzen i zostawił "ślad", high wake (czy jakoś tak). Wyskoczył komunikat że mogę to przeskanowac Ale jakim skanerem? Data linkiem nic się nie działo, drugi skaner mam do skanowania systemu.
4)
Kupiłem jakiś dodatkowy skaner, który w opisie podaje, że ulepsza skanowanie (nie lepsza wersja skanera a dodatkowy moduł na dodatkowe miejsce) i nigdzie nie mogę go użyć, więc domyślam się, że pomaga zwykłemu skanerowi ale w jaki niby sposób? Nie widzę żadnej różnicy ani nic.
Z góry dziękuję za pomoc, pewnie pytania dość trywialne ale no... Jeszcze nie ogarniam aczkolwiek gra mnie wciągnęła totalnie, dokładnie czegoś takiego oczekiwałem!
Ad.1 Można nim scanować data pointy, które znajdują się zazwyczaj na planetach, w bazach itp.
Ad.2 Zasięg zależy od klasy modułu oraz ewentualnych modyfikacji u inżynierów. Aby kogoś wyciągnąć z SC musisz się ustawić za jego ogonem oraz mieć wyższą prędkość lotu niż Twój cel
Ad.3 High Wake to skok to innego systemu - skanujesz Frame Shift Wake Scanner. Musisz go kupić i zamontować w statku jak każdy inny moduł, a następnie przypisać go do fire grupy
Ad.4 Chodzi o Detailed Surface Scanner?
Ad. 4 - jeżeli to jest skaner ciał niebieskich (to, co wyżej napisał Haji), to skanuje automatem razem ze "zwykłym" skanerem, nie przypisujesz go do przycisku, bo działa wtedy, jak działa skaner podstawowy (zwykły, intermediate i advenced), ale skanuje skład chemiczny planety/księżyca - większa kasa za skanowanie wpada i na mapie systemu pojawia się skład procentowy materiałów do znalezienia na planecie.
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 0
Reputacja:
4
CMDR: Mateuke
Dzięki za szybką odpowiedź  tak chodziło właśnie o ten skaner, tak myślałem, że coś dodaje ale zwyczajnie nie zwróciłem uwagi! Gapa ; 
Tak samo nie wiedziałem, że muszę mieć większą prędkość od celu, najwidoczniej leciałem ciut wolniej i się dziwilem, że nie mogę wyciągnąć klienta, heh
Liczba postów: 3,247
Liczba wątków: 50
(09.07.2017, 03:07 UTC)mateuke napisał(a): Dzięki za szybką odpowiedź tak chodziło właśnie o ten skaner, tak myślałem, że coś dodaje ale zwyczajnie nie zwróciłem uwagi! Gapa ;
Tak samo nie wiedziałem, że muszę mieć większą prędkość od celu, najwidoczniej leciałem ciut wolniej i się dziwilem, że nie mogę wyciągnąć klienta, heh 
Out of range....
Jeżeli, masz interdictor o zasięgu(powiedzmy) 7s - i lecisz z prędkością(powiedzmy) 10ls - zasięg wyniesie 70ls.
7 x 10 = 70.
Zasięg interdictora w outfit, podają w sekundach. Sekundach, ale Twojej prędkości.
Chyba dobrze napisałem....
Liczba postów: 50
Liczba wątków: 5
Reputacja:
2
CMDR: Spili
Kilka pytań...
- Podlatuję w nieznanym systemie do boi sygnalizacyjnej i.... I co mam z nią zrobić?  Otiweram okienko do kontaktów a tam pisze ze Scan Required. No ale jak mam ja zeskanować? Czym?
- w Internal mam założone 4 kabiny ekonomiczne.I czasami się zdarza że do jednej 32 osobowej mogę napchać pasażerów z 3 różnych zleceń. A czasami mam 3 osoby w 32 osobowej kabinie i nikogo nie mogę im tam dorzucić. o co chodzi?
- odblokowałem drugiego inżyniera. Jako mus muszę mu dostarczyć Bounty Vouchery za 100 tys cr. Mam jakieś do skeszowania z jakichś Signal Source potyczek ale on tego nie widzi i nadal mam 0/100 000. Jak zdobyć te vouchery?
- wypuszczam limpety żeby miściągnęły złom z rozbitych statków i pościągają co mają i zostają na zewnątrz. Nie da się ich zabrać do ponownego wykorzystania? czy też to jednorazowy użytek?
Dzięki z góry
(13.07.2017, 19:32 UTC)Spili napisał(a): Kilka pytań...
- Podlatuję w nieznanym systemie do boi sygnalizacyjnej i.... I co mam z nią zrobić? Otiweram okienko do kontaktów a tam pisze ze Scan Required. No ale jak mam ja zeskanować? Czym?
- w Internal mam założone 4 kabiny ekonomiczne.I czasami się zdarza że do jednej 32 osobowej mogę napchać pasażerów z 3 różnych zleceń. A czasami mam 3 osoby w 32 osobowej kabinie i nikogo nie mogę im tam dorzucić. o co chodzi?
- odblokowałem drugiego inżyniera. Jako mus muszę mu dostarczyć Bounty Vouchery za 100 tys cr. Mam jakieś do skeszowania z jakichś Signal Source potyczek ale on tego nie widzi i nadal mam 0/100 000. Jak zdobyć te vouchery?
- wypuszczam limpety żeby miściągnęły złom z rozbitych statków i pościągają co mają i zostają na zewnątrz. Nie da się ich zabrać do ponownego wykorzystania? czy też to jednorazowy użytek?
Dzięki z góry 
1. Boję musisz zaznaczyć jako cel (tak jak statki) i Twój skaner zacznie ją skanować. To zajmuje kilkanaście sekund. Bo skanie boi turystycznej otrzymasz wiadomość tekstową z opisem danej lokacji czy wydarzenia z historii Elite, a po zeskanowaniu boi w Nav Beacon otrzymasz pełne informacje o wszystkich planetach i bazach w danych systemie. Ciekawostka: każda boja w Nav Beacon nadaje nazwę systemu w alfabecie Morse'a. Trzeba podlecieć bardzo blisko i się wsłuchać
2. To zależy chyba od typu misji. (Transportowe vs turystyczne).
3. Te vouchery na pewno są z bounty? Czytałeś dokładnie tekst na stronie z info o tym Inżynierze?
4. Limpety są jednorazowego użytku. Kiedy wypuścisz limpet nie mając zaznaczonego celu, będzie zbierał wszystko, co może w swoim zasięgu. Jeśli będziesz miał coś, zaznaczone jako cel, to zbierze tylko to, po czym dokona samozniszczenia.
- Podlatuję w nieznanym systemie do boi sygnalizacyjnej i.... I co mam z nią zrobić? Otiweram okienko do kontaktów a tam pisze ze Scan Required. No ale jak mam ja zeskanować? Czym?
Dzięki z góry 
1. Myślę że chodzi o NavBeacona. Jak WYskoczysz z SC do normalnej przestrzeni przed Tobą mniej więcej na radarze pojawi się biały/szary target. Normalnym wybieraniem celów go nie namierzysz, działa bardziej TARGET AHEAD (czy coś w tym stylu).
Może chodzi o to że w kontaktach ją zaznaczyłeś i napisane jest Scan Req. więc obróc się dziobem statku w jej stronę. Masz ją zaznaczoną, owszem, ale skaner podstawowy ma też pewien ograniczony kąt (patrząc od dziobu).
3. wymagane jest bounty od federacji konkretnie? a nie jakieś inne?
4. collector limpet zbiera wszystko. Chyba że zaznaczyłeś jakiś obiekt (właśnie tym Target Ahead np.) wtedy zbierze tylko to co zaznaczyłeś i pufnie. Od jakiegoś pacza nie zbierają tego co DISCARDnąłeś. Działają przez określony czas podany w specyfikacji producenta (zależny od klasy i jakości).
13.07.2017, 20:34 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.07.2017, 08:41 UTC przez Pajk.)
Dzięki z góry 
2. Tak, jak Hetman napisał - misje są dwojakiego rodzaju - VIP (transportuj gościa i jego kumli w jedną, albo dwie strony - gościa o konkretnym nazwisku) - albo "tanie linie" - naukowcy, wolontariusze, turyści, uchodźcy (nie mylić z niewolnikami) - i tych pakujesz "pod korek. Do tego, jak masz misję VIP, to w oknie wyboru kabiny widzisz każdą osobna, a jak "tanie linie", to kabiny widzisz rodzajami - osobno ekonomiczne jako jedną, osobno biznes klasa też jako jedna zsumowana (nawet jak masz je cztery, w tych misjach widzisz jakby jedną połączoną, w VIP nie).
3. Są dwa rodzaje wypłat za zniszczenie statku - Combat Bonds - za walkę z Conflict Zonach i Bounty Houning - nagroda za strącenie piratów.
Ten inżynier, o którym piszesz - TOd McQuinn jest inżynierem Koalicji potrzebuje BH konkretne, nie jakiekolwiek - nie pomogą BH Federacji ani Imperium. Leć do systemów zarządzanych przez frakcje Alliance - weź skaner Kill Warrant, wtedy nazbierasz kredytów dla niego.
EDIT: Po sprawdzeniu raz jeszcze informacji na temat Toda nie jestem pewien, czy z tymi BH jest tak, jak wyżej napisałem - w opisie jest tylko 100.000 cr BH. Czyli w sumie jakiekolwiek, ale nie mam jak tego sprawdzić.
Liczba postów: 50
Liczba wątków: 5
Reputacja:
2
CMDR: Spili
No to jestem nieco mądrzejszy  Dzięki 
I jeszcze jedno. Dla pierwszej inżynierki mam zdobyć 1 szt Meta Alloys.
Żeby kupić to w jakimś systemie to muszę do niego skoczyć 51 razy
Nie chce mi się
Gdzie i jak ten "produkt" mogę zdobyć inaczej?
|