Ankieta: Czy obecna struktura forum (kategorie / działy) jest przejrzysta i łatwa do ogarnięcia?
Tak, łatwo mi to oganąć
Nie, gubię się w tym gąszczu!
Nie mam zdania, jest mi to obojętne
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
moja opinia o forum
toć to nasza cecha szczególna: gdzie husarów trzech tam problemów cztery Biggrin... a rozwiązań pięć.
Odpowiedz
Dzięki za feedback!

Osobiście preferuję strukturę horyzontalną (czyli wiele działów > poddziałów tematycznych, wątki tematycze w każdym dziale) niż wertykalną (czyli jeden/mało działów > podzdziałów bardziej ogólnych i wiele wątków w jednym dziale).

Strukturę forum zaplanowałem i przygotowałem z myślą o przyszłości. MyBB znane jest z tego, że nie lubi skomplikowanych zmian w bazie danych, kiedy ta baza jest już w miarę zapełniona, stąd moje podejście. Chodzi głównie o masową restrukturyzację sekcji i działów i poddziałów. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to struktura idealna i że na dzień dzisiejszy mamy dużo działów i mało wątków i stąd może to wrażenie, że wszystko jest porozrzucane po forum, ale myślę, że z czasem docenicie obecny układ.

Wydawało mi się, że to w miarę przejrzysta struktura, ale oczywiście to moje subiektywne odczucie.

Oczywiście jeśli macie jakieś inne propozycje na układ forum, lub nazwy działów - piszcie śmiało! Ja jestem otwarty na propozycje, w końcu forum ma być dla nas wszystkich i chodzi o to, żebyśmy wszyscy łatwo się po nim poruszali.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Osobiście po próbie rozpoznania bojem struktury działów wycofałem się w celu przegrupowania. Teraz używam opcji "Pokaż nowe posty" i nawet nie ryzykuje wyprawy w gąszcz.
Odpowiedz
OK, zróbmy ankietę i zobaczymy, jak to wygląda procentowo. Smile

Dodałem ankietę, proszę wszystkich o głos! Jeśli okaże się, że nikt nie łapie się w tych działach i wątkach, to zrobimy przemeblowanie, ale wtedy będę oczekiwał burzy mózgów i konkretnych propozycji i rozpiski - jeśli będziecie chcieli nowy układ, to musicie mi powiedzieć jaki Smile
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
No i co tu teraz odpowiedzieć ? Jak już napisałem wcześniej owszem gubię się w tych działach, ale powoli to ogarniam, a przynajmniej tak mi się wydaję. Potrzeba trochę czasu, żeby się przyzwyczaić i jeśli znów ktoś coś zacznie zmieniać, to cały czas jaki poświęciłem na przyzwyczajenie się do tego układu pójdzie na marne ! Być może nowy układ będzie lepszy, ale możliwe też, że nie i co tak będziemy zmieniać co rusz na nowo ? No więc niech już zostanie, ja się dostosuję, a czego mi się nie będzie chciało uczyć, to to olewam, w końcu nic na siłę.
Odpowiedz
Ogarnięcie wątków jak dla mnie jest ok, nie gubię się, jedyny szkopuł to konieczność przechodzenia przez 2 działy w celu dostania się do wątki z misjami np., ale zaznaczyłem, że nie mam zdania, no forum jak forum wszystko jest, nie rozumiem nawet do końca skąd taka dyskusja na ten temat, ale to już swoją drogą.

Odpowiedz
Już teraz ogarniam, ale na początku było średnio.
Trochę za bardzo "w głąb" jest pobudowane.

W ankiecie nie udzieliłem żadnej odpowiedzi, bo bym skłamał Smile
Odpowiedz
Podrozdzialy z centrum dowodzenia moglyby byc w jednym topuku z danego forum bez wklejania tego dalej wglab.
Odpowiedz
Opcja 3. Jestem w stanie się do wszystkiego dostosować. Tu mam dodatkowo 3 opcje wyszukiwania postów a w przeglądarce w ulubionych katalog TWH gdzie linkuję konkretne tematy mnie interesujące najbardziej Biggrin
Odpowiedz
Jeszcze teraz - może i dużo działów jest - ale jak tematów przybędzie - będzie jasne dlaczego....
Wiele forów oglądałem, jedno moderowałem - i powiem szczerze - na kolanach dziękuje się modom, że trzymają za mordę, nie pozwalają na offtop - że jest porządek(wszystko w odpowiednich działach).
Oczywiście, chodzi o tematy "techniczne" - gdzie user szuka informacji, a nie komentowania najnowszej fryzury Kasi Cichopek.
To nie jest wysiłek daremny - i nie dla starych forumowych wyjadaczy, którzy znają forum na wylot - ale dla nowych, którzy wejdą za jakiś czas i będą szukać pomocy.

Co innego tematy "o dupie Maryni", ale to już użyszkodnik powinien dbać, żeby informacje wartościowe dla innego, były w odpowiednim temacie.
A jak nie dba - to od tego są moderatorzy - ale oczywiście z rozsądkiem - upomnienie słowne najpierw - upomnienie forumowe potem...
No, dupka Kasi też może kogoś interesować - niech szuka na Pudelku....

Forum które moderowałem, miało żelazną dyscyplinę, mniejszą jeśli chodzi o offtop, a większą jeśli chodzi o właściwe umieszczanie tematów - i narzekali tylko wielbiciele Kasi..... Biggrin
Odpowiedz