Wiedźmin 3
(16.11.2016, 14:31 UTC)Theseus Rorschach napisał(a): To przeciez mój Geralt a nie książkowy i mój geralt nie buja się w Yen, podejmuje moje decyzje, a nie książkowe, nie rozumiem.
W teorii masz racje. W praktyce na poczatku gry nie dostawales kreatora postaci a'la gry od Bethesdy. Zamiast tego dostawales bohatera z okreslonym imieniem, fachem, wygladem i historia, ktory mowi swiecacej mu golymi posladkami Yen, jak to za nia bardzo tesknil. Niby Twoj Geralt, ale jednak to Geralt Sapkowskiego, czyli ksiazkowy. Niby gracz ma stosunkowo wolna reke przy decyzjach, ale jesli juz sie jest w butach Geralta, to trudno robic z niego kogos, kim wedlug ksiazek nie byl.
Odpowiedz
(16.11.2016, 14:41 UTC)Theseus Rorschach napisał(a): Pewnie tak, ale sądzę, że niewiele by to zmieniło. W zasadzie chodzi tutaj o podejścia na zasadzie "gdybym to ja był Geraltem wybrałbym..." / "w tej sytuacji Geralt wybrałby.... " . Jedni odgrywają siebie w skórze Geralta tak jak ja, a inni roleplejują postać Geralta stricte. Na tym chyba polega różnica.

Dlatego właśnie mówię - książka jest tak napisana, że maksymalnie związujesz się z Geraltem emocjonalnie. Sapkowski jest geniuszem, jeśli chodzi o grę na uczuciach czytelnika. Nie sądzę, abyś po lekturze książki wybrał Triss Wink
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Wg. słów Sapkowskiego gra nie jest kontynuacją cyklu a utworem raczej inspirowanym, a sam autor w każdym możliwym wywiadzie się od tej gry odcina. Myślę, że jeśli Yen w książkach była taka sama i denerwująca jak była w grze (a ponoć była) to raczej przez cały cykl kibicowałbym za tym żeby Geralt zmienił zdanie. To nie jest Geralt Sapkowskiego (zresztą zapytajcie co o tym on o tym myśli Biggrin ), gdyby tak miało być dostalibyśmy grę akcji z elementami rpg jak Skyrim gdzie nie podejmujemy żadnych decyzji. Także gdybym był Geraltem i mógłbym wpłynąć na jego decyzje przy pierwszej lepszej okazji olałbym Yen i poszedł do Triss, jak to sam geralt powiedział przy rozmowie z Ciri (w mojej wersji gry) chciał spokoju i stabilizacji dlatego postanowił wbrew wcześniejszym wydarzeniom związać się z Triss. Idealnie podsumował tym mój wybór i nie mówcie, że w alternatywnej rzeczywistości, którą w końcu jest gra coś takiego nie jest możliwe. Ludzie z czasem i może wiekiem zmieniają poglądy i swój punkt widzenia. Mój geralt właśnie to zrobił.

Odpowiedz
Chyba nie do końca rozumiesz - przez tak mocny związek emocjonalny z bohaterem zaczynasz myśleć, jak on. Geralt z książki - wg mojej oceny (a czytałem całość z 6 razy) - nie zmieniłby zdania. I dlatego większość osób, które czytały książkę podejmuje właśnie taką decyzję.

To, co Sapkowski o tym mysli nie ma tu nic do rzeczy, bo to jest MÓJ, a nie Sapkowskiego związek emocjonalny z Geraltem Smile
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Wg. slow Sapkowskiego gracze to osoby niezbyt inteligentne. Tu tez ma racje?
Nie rozumiem tez, dlaczego uwazasz, ze gdyby to byl Geralt Sapkowskiego, to dostalibysmy gre akcji z elementami RPG. Dziki Gon JEST gra akcji z elementami RPG. Co do reszty Twojej wypowiedzi, posluze sie przykladem Gwiezdnych Wojen. W uniwersum SW jest mnostwo filmow, seriali animowanych, ksiazek, komiksow, gier itd., choc wszystkie sa na licencji, to jedne sa uznawane za kanoniczne, inne nie. O ile mi wiadomo nigdzie jednak nie ma Dartha Vadera, ktory przestaje byc TYM Darthem Vaderem. Podobnie jest w przypadku gier z Geraltem. Sapkowski moze sie od nich odcinac, moze wieszac psy na CDPR i uwazac gry za medium dla przyglupow, ale w dalszym ciagu sa to gry dajace osobom, ktore przeczytaly ksiazki, doskonale znany im swiat, postaci, potwory oraz last but not least, doskonale znanych ksiazkowych bohaterow. Jesli ktos przeczytal te wszystkie tomy i polubil postac Geralta, to grajac w Dziki Gon bedzie raczej pozostawal wierny ksiazkowemu Geraltowi z jego stylem bycia i patrzenia na swiat, zamiast robic z niego kogos innego, tym bardziej ze Ciri, Yen, Tris, Vesemir i reszta pozostaja raczej wierni temu, jak przedstawiono ich w sadze o wiedzminie.
Odpowiedz
No i pomyślałem jak On. Przemyślałem dokładnie sprawę i zmieniłem zdanie Biggrin

Hmm... wg mojej oceny człowiek zawsze może zmienić zdanie, nieważne po jakim czasie. W mojej rzeczywistości Geralt wszystko sobie przemyślał, wiedział, że jest już stary, ma dość wiedźmiństwa i zapragnął stabilizacji, a właśnie to oferowała mu Triss. 

Tak mi nakazał MÓJ związek emocjonalny z Geraltem, a warto zauważyć, że chciałem dla niego jak najlepiej Tongue To jest gra RPG - Role Playing Game. Ja wcieliłem się w wersję Geralta, która może zmienić zdanie a Ty w wersję, która by tego nigdy nie zrobiła. 

Chyba mamy tutaj sytuację - obiekt nie do poruszenia trafił na obiekt nie do zatrzymania. Impas Biggrin

Odpowiedz
Wazne, ze obydwaj swietnie sie przy Dzikim Gonie bawilismy i to nawet pomimo tego, ze kazdy z nas gral innym, swoim Geraltem (nawet jesli Twoj Geralt byl nieprawilny Tongue).

BTW, dzie moja free panda?
Odpowiedz
(16.11.2016, 15:31 UTC)Tesu napisał(a): Nie rozumiem tez, dlaczego uwazasz, ze gdyby to byl Geralt Sapkowskiego, to dostalibysmy gre akcji z elementami RPG. Dziki Gon JEST gra akcji z elementami RPG.

Moja wizja gry rpg to taka, w której poprzez swoje decyzje mamy wpływ na wygląd świata, który nas otacza oraz rozwój fabuły. Dlatego Widźmina nazywam grą RPG, a Skyrima nie, ponieważ tam chyba jedynie jak jakąś decyzją (nie licze tu wybranie czy ukończenie jakiegoś questa) jest dołączenie do Cesarstwa lub Rebelii (uprzedzam, że kocham Skyrima). 
Imo w dzisiejszych czasach trzeba mocno zawęzić definicje rpga, ponieważ teoretycznie nawet Mirrors Edge i GTA są grami RPG (mamy rozwóju postaci i skille chociażby)
(16.11.2016, 15:31 UTC)Tesu napisał(a): W uniwersum SW jest mnostwo filmow, seriali animowanych, ksiazek, komiksow, gier itd., choc wszystkie sa na licencji, to jedne sa uznawane za kanoniczne, inne nie. O ile mi wiadomo nigdzie jednak nie ma Dartha Vadera, ktory przestaje byc TYM Darthem Vaderem.

Wszystkie gry Wiedźmin nie są kanoniczne i nie mają też kanonicznego wyboru Triss/Yen. Kolejna książka o ile taką Sapkowski napisze może być jedynie kanoniczna. Jeśli chodzi o niekanoniczne wersje SW przed Disnayem był kiedyś komiks w którym Vader zmienia strój na biały i wraz z Luke obalają imperatora. Także ten tego Biggrin :  
http://vignette1.wikia.nocookie.net/star...0110203600

(16.11.2016, 15:31 UTC)Tesu napisał(a): Sapkowski moze sie od nich odcinac, moze wieszac psy na CDPR i uwazac gry za medium dla przyglupow, ale w dalszym ciagu sa to gry dajace osobom, ktore przeczytaly ksiazki, doskonale znany im swiat, postaci, potwory oraz last but not least, doskonale znanych ksiazkowych bohaterow. Jesli ktos przeczytal te wszystkie tomy i polubil postac Geralta, to grajac w Dziki Gon bedzie raczej pozostawal wierny ksiazkowemu Geraltowi z jego stylem bycia i patrzenia na swiat, zamiast robic z niego kogos innego, tym bardziej ze Ciri, Yen, Tris, Vesemir i reszta pozostaja raczej wierni temu, jak przedstawiono ich w sadze o wiedzminie.

Ale gdyby gra byłą tylko dla fanów książki to by się nie sprzedała. Dlatego mamy wybór. Na pewno było też dużo osób, które czytając książki nie lubiły Yen i i tak wybrały Triss (nawet widziałem na różnych forachy takie posty) więc i z tym bywa różnie. To, że stare postacie się nie zmieniają nie znaczy, że nasza nie może. A czym więcej możliwości wyboru tym lepiej, inaczej dalej tkwilibyśmy w korytarzowych grach od EA games.
(16.11.2016, 15:49 UTC)Tesu napisał(a): Wazne, ze obydwaj swietnie sie przy Dzikim Gonie bawilismy i to nawet pomimo tego, ze kazdy z nas gral innym, swoim Geraltem (nawet jesli Twoj Geralt byl nieprawilny Tongue).

Chyba Twój Tongue
Też tak myślę Tongue
(16.11.2016, 15:49 UTC)Tesu napisał(a): BTW, dzie moja free panda?

Proszę:
[Obrazek: large.jpg]

Odpowiedz
Potrzebuję sejwów z wiedźmina z romansowaną Yen! Chodzi o sejwy z różnych miejsc, przed i po cutscenkach. Jeżeli ktoś romansował Yen i ma takie zapisy byłbym dźwięczny za przesłanie (to do filmu z Wieśka)

Odpowiedz
Jakieś konkretne momenty Cię interesują czy n a razie ogólnie piszesz ?
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz