Jak zwiększyć wydajność CPU?
(26.06.2016, 09:13 UTC)Vermill napisał(a): Mi wyszło 22.312 co to oznacza?

OS Name Microsoft Windows 10 Home
Processor AMD Phenom™ II X4 955 Processor, 3200 Mhz, 4 Core(s),
Installed Physical Memory (RAM) 8.00 GB
GeForce GT 430 1 GB
zasilacz 400

Oznacza to że masz procesor AMD.
Poszukaj w necie porównania dla Twojego procesora ale wynik na poziomie 19 do 23 sek to z tego co pamiętam norma dla tego CPU.
Odpowiedz
(26.06.2016, 07:29 UTC)Goliat napisał(a): Może ten zasilacz? http://www.corsair.com/Media/catalog/pro...view_b.png Smile

Dokładnie ten, dzięki Goliat, już nie chciało mi się szukać po nocy Biggrin

(26.06.2016, 07:37 UTC)Rommie_PL napisał(a): Najpierw sprawdźmy czy Twój CPU utrzymuje wydajność na swoim poziomie.
Zassaj ten program http://www.putme.net/SuperPI190.zip (880kb) i zrób test 1M powinien być nieco mniejszy czas niż ten na tym screenie:

Zasilacz jest OK nie powinien wybuchnąć.
EDIT: Choć szału ni ma Wink <--- musiałem to dopisać - przepraszam Wink

Dzięki Rommie, dzisiaj podam wyniki. Zasilacz ma już ładnych parę lat i generalnie jest teraz pierwszą rzeczą na liście komponentów do wymiany, tyle że chwilowo jestem spłukany z powodu GTX 1080 Biggrin
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Spokojnie Wink Karta ciągnie w piku 320Wat procesor ma TDP na poziomie 88wat reszta komponentów to max 100Wat więc nie ma tragedii.
Można w pewnym sensie wyłączyć zabezpieczenie TDP procesora i pozwolić mu rozwinąć skrzydła ... ale to już nie na standardowym BOX'owym chłodzeniu.

OK Czekamy na wyniki.
Odpowiedz
[Obrazek: pIIiRxS.jpg]
--

Odpowiedz
Porównywalnie z moim Ivy Bridge ... teoretycznie jest prawie dobrze powinna być nieco większa różnica ale jest akceptowalne.
Czyli zostaje niestety tylko OC procesorka.
Zablokuj szynę PCi na 33MHz max 35MHz bo więcej dyski twarde nie lubią.
Wyłącz automatyczną kontrolę wentylatora i ustaw na 100% obrotów.

Wyłacz Intel BOOST technology.
Wyłącz intel enhanced halt state c1e.
Wyłącz automatic voltage regulate i ustaw na sztywno - potem i tak będziesz musiał zwiększyć nieco tę wartość ale na boga OSTROŻNIE !! max 0.2v na jeden strzał.
Wyłącz zintegrowaną VGA.
Jak masz możliwość to zablokuj szybkośc pamięci ram na sztywno na 800MHz, nie bój się skaczących wartości podczas zmiany FSB procesora bo on będzie wyliczał mnożnikami prędkość ramu, pilnuj by jedynie nie była wyższa niż 850MHz a jak będzie wyższe to podnieś napięcie na pamięci to da im trochę stabilności.
I lecisz z zegrami CLK na początek nie więcej niż 10 do 15MHz bo mnożnik to chyba x37 jak się nie mylę ?
Cały czas monitoruj temperaturę CPU programem Core temp : http://www.alcpu.com/CoreTemp/Core-Temp-setup.exe TJ nie może być wyższe niż 105stC bo wejdzie w step down i zacznie automatycznie zwalniać zegar mnożnikiem.

A i te TDP ... w sumie to jest dość śliski temat ale w biosie możesz a raczej musisz zmienić TDP Warning lub MAX TDP - nazwa zależna od producenta płyty głównej. W każdym razie musisz to zwiększyć do około 115Wat.
Po zmianie pamiętaj o tym że teraz Twój radiator na CPU musi oddać w najbardziej niekorzystnych warunkach około 120Wat ciepła.

Dla podpowiedzi mój procesor kręci się do około 4,3GHz a w 100% stabilnie na 4.1GHz więc dla Ciebie 3.7GHz spokojnie powinno być osiągalne.

Jak coś chcesz więcej wiedzieć lub jest nie jasne to pytaj śmiało.

Powodzenia pilocie.

A i uważaj na siebie Wink
[Obrazek: EkRydZI.jpg]
Odpowiedz
Dzięki Rommie. Zajmę się tym chyba dopiero po powrocie z PL w takim razie, mam jeszcze trochę spraw do ogarnięcia przed wyjazdem na urlop, a nie chcę czegoś zepsuć Biggrin
--

Odpowiedz
cziken Wink
Odpowiedz
A może wiadro wody by tu pomogło w końcu chłodzenie i raz jeszcze chłodzenie hehehe Biggrin
ECH MECH TACH PECH

[Obrazek: MEsXLpE.png]
Odpowiedz
Rommie dobrze mówi, niemal identycznie ustawiłem u siebie, chodzi jakoś na 4.4 GHz. Fakt że ja mam kompa w szafce i ma słabe chłodzenie, ogólnie na stocku to marnie było i zwalniał z powodu temperatury.
Noctua NH-D15 załatwiła temat ciepła definitywnie.
[Obrazek: Pic0g16.jpg]
Odpowiedz
Fajne to chłodziwo Kyoku, ja ze swojej strony polecam :Thermalright HR-22
https://www.cooling.pl/thermalright-hr22...ry=103_211
Odpowiedz