09.09.2017, 01:44 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.09.2017, 02:42 UTC przez Mathias Shallowgrave.)
Nareszcie znalazłem dzisiaj trochę czasu i chęci, żeby pobawić się nowym procesorem. Dzielę się wynikami, może komuś się przyda 
System spec: KLIK
Użyty software:
- Intel Extreme Tuning Utility (podkręcanie i monitoring)
- CPU-Z (stress test)
- HW Monitor (dodatkowy monitoring)
Standardowe parametry procesora:
- Woltaż: 1.209 V
- Taktowanie: 4.4 GHz
- Temperatura w stresie: ~78*C
Po zabawie udało mi się uzyskać:
- Woltaż: 1.240 V
- Taktowanie: 4.7 GHz
- Temperatura w stresie: nie przekracza 84*C
Stress test z CPU-Z chodził przez ponad godzinę bez żadnej zwiechy - po tym czasie go wyłączyłem.
Przy podkręceniu do 4.8 GHz musiałem podnieść woltaż do 1.280 V, ale wtedy temperatura w stresie dochodziła do 90*C (ok. 10 minutach testu) i nie czułem się komfortowo zostawiając procek w takiej temperaturze na dłuższy test. Na chłodzeniu mam zamontowany tylko jeden wiatrak, drugiego nie zakładałem (dostałem 2 w zestawie, drugi zakłada się na kaloryfer po przeciwnej stronie do tego pierwszego), bo przy starym procku (i5 4590 - nie "K") nie miałem potrzeby. Spróbuję wrócić do 4.8 GHz i 1.280 V z założonym drugim wiatrakiem i zobaczę, jaka będzie temperatura w stresie.
Z wyniku 4.7 GHz i 1.240 V tak czy siak jestem zadowolony. Porównując z osiągami innych overclockerów, myślę, że trafił mi się niezły chip, szczególnie że jadę na wiatraku, a nie wodzie. W najbliższym czasie pobawię się jeszcze Reference Clock, co być może pozwoli na wyciśnięcie z procka odrobiny więcej mocy. Następny krok to test jak zachowuje się podkręcony procek w normalnej pracy i grach w dłuższych sesjach. Mam nadzieję, że będzie stabilny - ponad godzinny stress-test bez zwiechy dobrze rokuje.
::EDIT::
Półgodzinna sesja z Wiedźminem 3 (50 modów + ustawienia ręcznie wyśrubowane grubo ponad standardowe ustawienia Ultra w grze):
Tak na szybko i na oko zanotowałem wzrost o około 8-10 FPS w grze, ale to tylko moje pierwsze wrażenie. Dokładnych pomiarów dokonam wkrótce

System spec: KLIK
Użyty software:
- Intel Extreme Tuning Utility (podkręcanie i monitoring)
- CPU-Z (stress test)
- HW Monitor (dodatkowy monitoring)
Standardowe parametry procesora:
- Woltaż: 1.209 V
- Taktowanie: 4.4 GHz
- Temperatura w stresie: ~78*C
Po zabawie udało mi się uzyskać:
- Woltaż: 1.240 V
- Taktowanie: 4.7 GHz
- Temperatura w stresie: nie przekracza 84*C
Stress test z CPU-Z chodził przez ponad godzinę bez żadnej zwiechy - po tym czasie go wyłączyłem.
Przy podkręceniu do 4.8 GHz musiałem podnieść woltaż do 1.280 V, ale wtedy temperatura w stresie dochodziła do 90*C (ok. 10 minutach testu) i nie czułem się komfortowo zostawiając procek w takiej temperaturze na dłuższy test. Na chłodzeniu mam zamontowany tylko jeden wiatrak, drugiego nie zakładałem (dostałem 2 w zestawie, drugi zakłada się na kaloryfer po przeciwnej stronie do tego pierwszego), bo przy starym procku (i5 4590 - nie "K") nie miałem potrzeby. Spróbuję wrócić do 4.8 GHz i 1.280 V z założonym drugim wiatrakiem i zobaczę, jaka będzie temperatura w stresie.
Z wyniku 4.7 GHz i 1.240 V tak czy siak jestem zadowolony. Porównując z osiągami innych overclockerów, myślę, że trafił mi się niezły chip, szczególnie że jadę na wiatraku, a nie wodzie. W najbliższym czasie pobawię się jeszcze Reference Clock, co być może pozwoli na wyciśnięcie z procka odrobiny więcej mocy. Następny krok to test jak zachowuje się podkręcony procek w normalnej pracy i grach w dłuższych sesjach. Mam nadzieję, że będzie stabilny - ponad godzinny stress-test bez zwiechy dobrze rokuje.
::EDIT::
Półgodzinna sesja z Wiedźminem 3 (50 modów + ustawienia ręcznie wyśrubowane grubo ponad standardowe ustawienia Ultra w grze):
Tak na szybko i na oko zanotowałem wzrost o około 8-10 FPS w grze, ale to tylko moje pierwsze wrażenie. Dokładnych pomiarów dokonam wkrótce
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki!
:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK).
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki!
:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK).

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
Spoiler![[Obrazek: 0YCi6fs.jpg]](http://i.imgur.com/0YCi6fs.jpg)
.png)
![[Obrazek: ksMw3tO.png]](http://i.imgur.com/ksMw3tO.png)
![[Obrazek: K3dQwqx.png]](https://i.imgur.com/K3dQwqx.png)