The Winged Hussars - Forum
Podkręcanie CPU i7 4790K - Wersja do druku

+- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com)
+-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73)
+--- Wątek: Podkręcanie CPU i7 4790K (/showthread.php?tid=3600)

Podkręcanie CPU i7 4790K - Mathias Shallowgrave - 09.09.2017

Nareszcie znalazłem dzisiaj trochę czasu i chęci, żeby pobawić się nowym procesorem. Dzielę się wynikami, może komuś się przyda Smile

System spec: KLIK

Użyty software:
 - Intel Extreme Tuning Utility (podkręcanie i monitoring)
 - CPU-Z (stress test)
 - HW Monitor (dodatkowy monitoring)

Standardowe parametry procesora:
 - Woltaż: 1.209 V
 - Taktowanie: 4.4 GHz
 - Temperatura w stresie: ~78*C

Po zabawie udało mi się uzyskać: 
 - Woltaż: 1.240 V
 - Taktowanie: 4.7 GHz
 - Temperatura w stresie: nie przekracza 84*C 

Stress test z CPU-Z chodził przez ponad godzinę bez żadnej zwiechy - po tym czasie go wyłączyłem.

Przy podkręceniu do 4.8 GHz musiałem podnieść woltaż do 1.280 V, ale wtedy temperatura w stresie dochodziła do 90*C (ok. 10 minutach testu) i nie czułem się komfortowo zostawiając procek w takiej temperaturze na dłuższy test. Na chłodzeniu mam zamontowany tylko jeden wiatrak, drugiego nie zakładałem (dostałem 2 w zestawie, drugi zakłada się na kaloryfer po przeciwnej stronie do tego pierwszego), bo przy starym procku (i5 4590 - nie "K") nie miałem potrzeby. Spróbuję wrócić do 4.8 GHz i 1.280 V z założonym drugim wiatrakiem i zobaczę, jaka będzie temperatura w stresie. 

Z wyniku 4.7 GHz i 1.240 V tak czy siak jestem zadowolony. Porównując z osiągami innych overclockerów, myślę, że trafił mi się niezły chip, szczególnie że jadę na wiatraku, a nie wodzie. W najbliższym czasie pobawię się jeszcze Reference Clock, co być może pozwoli na wyciśnięcie z procka odrobiny więcej mocy. Następny krok to test jak zachowuje się podkręcony procek w normalnej pracy i grach w dłuższych sesjach. Mam nadzieję, że będzie stabilny - ponad godzinny stress-test bez zwiechy dobrze rokuje.

::EDIT::

Półgodzinna sesja z Wiedźminem 3 (50 modów + ustawienia ręcznie wyśrubowane grubo ponad standardowe ustawienia Ultra w grze):

Tak na szybko i na oko zanotowałem wzrost o około 8-10 FPS w grze, ale to tylko moje pierwsze wrażenie. Dokładnych pomiarów dokonam wkrótce Smile

RE: Podkręcanie CPU i7 4790K - kris750PL - 09.09.2017

wyniki temp. w CPU-Z są mocno zaniżone nawet vegas potrafi bardziej nagrzać CPU, dobrym testem temp. jest właśnie jakiś program do renderingu przez CPU i 2-3 godzinny rendering filmu w HD. Ewentualnie OCCT ale to syntetyk podobnie jak prime 95 i w tych 2 programach na ustawieniu "maks CPU heat" pewnie ten CPU zaliczy 100st z takimi ustawieniami. 
P.S. napięcie CPU masz podane w tej zakłądce wyżej (której nie otworzyłeś) pod voltages - i tam jest CPU-VCORE które nas interesuje, wydaj mi się że pod stresem masz 1,27 a nie 1,24
masz też drop na 800Mhz pewni jest dynamic Core clock - ustaw koniecznie fixed.

RE: Podkręcanie CPU i7 4790K - Ulpian - 09.09.2017

Przymierzam się do tego procka w przyszłym miesiącu (albo wersji bez K, nie wiem czy chcę podkręcać), także informacja cenna. Na 1150 nic mocniejszego nie znajdę, a nie chcę wymieniać płyty. Tylko nie wiem czy moje PSU wytrzyma podkręcanie (Evga supreme 550W), jeśli nie to pozostanę przy zwykłej wersji i stockowym chłodzeniu.

RE: Podkręcanie CPU i7 4790K - Mathias Shallowgrave - 09.09.2017

No i lipa, wysypał mi się dzisiaj komp podczas słuchania muzyki. Wracamy do deski kreślarskiej Smile

RE: Podkręcanie CPU i7 4790K - Shamoth - 09.09.2017

Zostaw go na 4.4 i nie przekraczaj 80 stopni, dłużej pożyje.