Liczba postów: 74
Liczba wątków: 3
Reputacja:
15
Platforma:
CMDR: Paspartum
.png)
.png)
09.09.2017, 11:12 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.09.2017, 12:47 UTC przez Paspartum.)
Od całkiem dawna miałem problemy z utrzymaniem niskich temperatur w kompie, zestaw i3-4130 + GTX 750 Ti nie dawał już rady przy nowszych grach. Dlatego też cieszyłem się z wymiany ich na i5-4570 + GTX 1060, o których czytałem że stanowią dobry duet. Jednak ostatnio problem znów powrócił, temperatury na GPU dobijają do 80*C. Zdążyłem już trochę do tego przywyknąć, w końcu to normalne że komputer się grzeje, postanowiłem jednak coś z tym zrobić. Próby zmniejszania ustawień graficznych, rozdzielczości, czy nawet otwierania obudowy bądź zmiany układu wentylatorów nie dawały efektów. Aż w końcu, przy n-tym grzebaniu w kompie znalazłem winowajcę moich problemów - boxowe chłodzenie procka, które podkładało mi świnie wypluwając całe ciepło prosto na kartę graficzną, samemu siedząc sobie w 45-50*C.
Dlatego zwracam się z pytaniem do Was - czym najlepiej zastąpić boxowy wentylator?
Liczba postów: 451
Liczba wątków: 9
Reputacja:
28
Platforma:
CMDR: Shamoth
Integry WC bym sobie odpuścił, częste problemy z pompką i jej akustyką. Poza tym są droższe od porządnego chłodzenia powietrznego które w przypadku awarii wentylatorów pasywnie też działa. Poszukaj czegoś a'la phanteks ph-tc14 czy stary poczciwy silver arrow. Dwie wieże i dwa lub trzy wentylatory do tego coollaboratory liquid ultra i na cpu masz spokój. Na gpu zazwyczaj wystarczy podmienić pastę na CLU tylko zazwyczaj szlag trafia gwarancję...
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...
![[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]](https://forums.frontier.co.uk/image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040)
Reputacja:
15
Platforma:
.png)
.png)
Wodne chłodzenie wydaje mi się lekką przesadą w mojej sytuacji, chyba w zupełności wystarczy mi ten Fortis, fajnie że nie nachodzi na RAM-y, i jest możliwość zamontowania drugiego wentylatora.
Reputacja:
15
Platforma:
.png)
.png)
Już po jednym dniu używania Fery mogę powiedzieć - jest różnica! Temperatura karty spadła do 60*C, przy okazji zmniejszając hałas wentylatorów.