![]() |
|
Chłodzenie CPU - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73) +--- Wątek: Chłodzenie CPU (/showthread.php?tid=3603) |
Chłodzenie CPU - Paspartum - 09.09.2017 Od całkiem dawna miałem problemy z utrzymaniem niskich temperatur w kompie, zestaw i3-4130 + GTX 750 Ti nie dawał już rady przy nowszych grach. Dlatego też cieszyłem się z wymiany ich na i5-4570 + GTX 1060, o których czytałem że stanowią dobry duet. Jednak ostatnio problem znów powrócił, temperatury na GPU dobijają do 80*C. Zdążyłem już trochę do tego przywyknąć, w końcu to normalne że komputer się grzeje, postanowiłem jednak coś z tym zrobić. Próby zmniejszania ustawień graficznych, rozdzielczości, czy nawet otwierania obudowy bądź zmiany układu wentylatorów nie dawały efektów. Aż w końcu, przy n-tym grzebaniu w kompie znalazłem winowajcę moich problemów - boxowe chłodzenie procka, które podkładało mi świnie wypluwając całe ciepło prosto na kartę graficzną, samemu siedząc sobie w 45-50*C. Dlatego zwracam się z pytaniem do Was - czym najlepiej zastąpić boxowy wentylator? RE: Chłodzenie CPU - Drakkainen - 09.09.2017 Od siebie mogę polecić https://www.silentiumpc.com/fortis-3-he1425/ używam i nie narzekam. Cena ok 150zł. RE: Chłodzenie CPU - janosik13 - 09.09.2017 Ja bym polecił ci jakiegoś wodnego gotowca np. Corsair H45 H55 Ja mam od paru lat stare H50 był z i3 4130 i5 4460 max55 stopni a teraz i7 4790 temperatura max 65 stopni. W dodatku ładniej to wygląda w budzie a nie taki klamot na środku no i miejsca jeszcze ile zostaje.Jedyne co mnie martwi,co będzie jak pompka padnie
RE: Chłodzenie CPU - Shamoth - 09.09.2017 Integry WC bym sobie odpuścił, częste problemy z pompką i jej akustyką. Poza tym są droższe od porządnego chłodzenia powietrznego które w przypadku awarii wentylatorów pasywnie też działa. Poszukaj czegoś a'la phanteks ph-tc14 czy stary poczciwy silver arrow. Dwie wieże i dwa lub trzy wentylatory do tego coollaboratory liquid ultra i na cpu masz spokój. Na gpu zazwyczaj wystarczy podmienić pastę na CLU tylko zazwyczaj szlag trafia gwarancję... RE: Chłodzenie CPU - Paspartum - 09.09.2017 Wodne chłodzenie wydaje mi się lekką przesadą w mojej sytuacji, chyba w zupełności wystarczy mi ten Fortis, fajnie że nie nachodzi na RAM-y, i jest możliwość zamontowania drugiego wentylatora. RE: Chłodzenie CPU - kris750PL - 09.09.2017 (09.09.2017, 11:12 UTC)Paspartum napisał(a): Od całkiem dawna miałem problemy z utrzymaniem niskich temperatur w kompie, zestaw i3-4130 + GTX 750 Ti nie dawał już rady przy nowszych grach. Dlatego też cieszyłem się z wymiany ich na i5-4570 + GTX 1060, o których czytałem że stanowią dobry duet. Jednak ostatnio problem znów powrócił, temperatury na GPU dobijają do 80*C. Zdążyłem już trochę do tego przywyknąć, w końcu to normalne że komputer się grzeje, postanowiłem jednak coś z tym zrobić. Próby zmniejszania ustawień graficznych, rozdzielczości, czy nawet otwierania obudowy bądź zmiany układu wentylatorów nie dawały efektów. Aż w końcu, przy n-tym grzebaniu w kompie znalazłem winowajcę moich problemów - boxowe chłodzenie procka, które podkładało mi świnie wypluwając całe ciepło prosto na kartę graficzną, samemu siedząc sobie w 45-50*C. zważywszy do jakiego ty chcesz CPU to chłodzenie to starczy Ci zwykła fera za 90zł a jak już chcesz coś lepszego to może fortis 3 za 140 zł ale po co to nie wiem? Starczy fera. Pascale mają progi mocowe uzależnione od temperatury, więc redukowanie temp. pod GPU ma sens jedynie gdy karta zrzuca MHz. To tak nawiasem mówiąc. Mechanizm pracy GPU w pasalach jest po prostu inny niż w CPU.
RE: Chłodzenie CPU - Paspartum - 10.09.2017 Chłodzenie zamówione, wybrałem jednak fere, moze fortis to rzeczywiscie za dużo. Jak przyjdzie to podzielę się wrażeniami, dzięki wielkie za pomoc
RE: Chłodzenie CPU - MAGNUM354 - 11.09.2017 widzę że temat już lekko nieaktualny ale dopisze swoje- ja też (jak jeden z kolegów) używam Silentium. mam model z bydlackim wręcz rdzeniem chłodzącym sięgającym aż na drugą stronę obudowy i wyposażonego z obu stron w dwa wentylatory. Zestaw jest niesłyszalny a procek jeszcze od tej pory nie doszedł do 65 stopni Gram w Arme 3, Elite, Wiedzmina 3 z tych największych. Sporadycznie też w GTA 5 ale karta 1050 średnio sobie radzi z tą grą o dziwo.Aha no i rzecz najważniejsza, zanim założysz ten zestaw chłodzący to OBOWIĄZKOWO wymień (sam albo w serwisie ) pastę chłodzącą pomiędzy procesorem a rdzeniem korzystając ze standardowego chłodzenia na bank tam już tylko skwarka została
RE: Chłodzenie CPU - Mr.Wormy - 11.09.2017 Osobiście mam na pokładzie wersję pierwszą Grandis'a (to taki większy brat Fortis'a) i wiem że na i7-4770k daje sobie pięknie radę ![]() https://www.silentiumpc.com/grandis-2-xe1436/ RE: Chłodzenie CPU - Paspartum - 13.09.2017 Już po jednym dniu używania Fery mogę powiedzieć - jest różnica! Temperatura karty spadła do 60*C, przy okazji zmniejszając hałas wentylatorów. |