Stabilność forum a shoutbox
Adminuję własne forum gdzie mamy troszkę większy ruch niż tutaj (i o wiele więcej wtyczek).
Bajery jak shoutbox zjadają sporo zasobów o czym przekonałem się w trakcie testów shoutboxa u nas - poziom użycia zasobów wzrastał do takiego stopnia, że otrzymaliśmy maila z informacją iż mamy jak najszybciej ograniczyć  ich użycie bądź wykupić większy pakiet. Forum stoi na IPB jakby kto pytał. Nie wiem jak jest w przypadku tego silnika forum ale po wpisach na FB i przerwach w dostępie wygląda na to że jest tak samo.

Aby ograniczyć bóle głowy proponuję następujące rozwiązanie:
  • Zrezygnować z forumowego shoutboxa
  • Przejść na komunikację przez Discord
 Co zyskujemy:
  • Zwiększona stabilność i szybkość forum (gwarantowana)
  • Discord posiada stronę na sieci i apke na smartfony (sam posiadam) a więc wygoda, sama komunikacja również jest o wiele wygodniejsza niż shoutbox
  • Więcej dyskusji będzie odbywać się za pomocą samego forum a więc ono samo będzie tętnić życiem
Co tracimy:
  • Shoutboxa
Odpowiedz
Ja bym raczej zmienił shoutboxa na coś obsługującego XMPP/Jabber via web.

Na plus:
+ mniejsze obciążenie serwera SQL
+ możliwość podpięcia do shoutboxa przez zewnętrznego clienta

Na minus:
- dodatkowa usługa którą trzeba utrzymywać
“There will be killing till the score is paid.” 
― Homer, The Odyssey

Hardware: Tobii EyeX 4C | Saitek X52 Pro | Logitech G13 | Corsair K65 RGB | Blue Yeti | Superlux HD681 EVOII | LG 29" UltraWide
Odpowiedz
Po pierwsze i najważniejsze to trzeba ustalić czy SB faktycznie zżera tyle zasobów forum...
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
u mnie co 10 sekund leci zapytanie - jeżeli każde generuje przynajmniej jedno odpytanie bazy danych (tak wynika z kodu) to przy 50 osobach z odpalonym SB robi się tego sporo... a jak do tego ktoś coś pisze to już zasobów trochę potrzeba...

...ponieważ forum stoi na współdzielonym hostingu są narzucone limity związane z obsługa bazy danych np. ilość jednoczesnych połączeń per użytkownik itp. ...

... przy okazji czy parametr 'wyłączanie automatycznego odświeżania po X sekundach nieaktywności' został jakoś zdefiniowany - bo od kilku dni jest problem z odświeżaniem SB?

Drugie pytanie - kto ma ustalić czy SB zżera zasoby, czy w ogóle jakaś osoba w końcu zostanie do tego oddelegowana... podpytuje bo nie widzę zamian w zakresie zaplecza technicznego forum (serwery, opieka itd.)... a problemy z SB, czy działającym forum występują dosyć często ...
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
(10.05.2016, 15:28 UTC)szarik napisał(a): od kilku dni jest problem z odświeżaniem SB?
Tak też to zauważyłem.

(10.05.2016, 15:28 UTC)szarik napisał(a): Drugie pytanie - kto ma ustalić czy SB zżera zasoby, czy w ogóle jakaś osoba w końcu zostanie do tego oddelegowana... podpytuje bo nie widzę zamian w zakresie zaplecza technicznego forum (serwery, opieka itd.)... a problemy z SB, czy działającym forum występują dosyć często ...
No życzę temu śmiałkowi powodzenia, Masternet to niestety kaszanka pod kątem wsparcia technicznego.
Odpowiedz
(10.05.2016, 15:28 UTC)szarik napisał(a): przy okazji czy parametr 'wyłączanie automatycznego odświeżania po X sekundach nieaktywności' został jakoś zdefiniowany - bo od kilku dni jest problem z odświeżaniem SB?

5 sekund.

Cytat:Drugie pytanie - kto ma ustalić czy SB zżera zasoby, czy w ogóle jakaś osoba w końcu zostanie do tego oddelegowana... podpytuje bo nie widzę zamian w zakresie zaplecza technicznego forum (serwery, opieka itd.)... a problemy z SB, czy działającym forum występują dosyć często ...

Nie wiem jeszcze kto ma ustalić. Nie jest to rzecz na najwyższym miejscu rzeczy do zrobienia. Zapasowy hosting już jest (a to już jest prawie na samej górze listy priorytetów), to czego potrzeba - to czas na przeniesienie bazy danych. Niestety ostatnio RL mnie trochę zjadł więc nie miałem kiedy tego ogarnąć.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Tak jak to wcześniej pisałem proponowałbym żeby wstawić na jakiś czas "shoutboxa" discordowego. Na pewno zmniejszy to użycie juz i tak dość obciążanej bazy danych, przez skrypty forumowe.

Co więcej @Mathias widze że szarik aż pali się do roboty :p może podyskutowalibyscie czy nie wspomogł by ekipy remontowej.

Odnośnie przenosin na serwer to w zasadzie robie takie rzeczy codziennie.
Żeby proces przebiegł sprawnie potrzebowałbym dodatkowo do tego co juz mam to:
- nowy ftp
- dostęp do phpmyadmina obu albo jakis adres sql na ktory moglbym sie polaczyc
- dostep lub kogos co przepialby dnsy obecnej domeny na nowy serwer.

Zaś jeżeli mowa o discordzie to w zasadzie potrzebowałbym jakiś kod ktory trzeba wstawić w forum i może dało by się to zrobić instant i bezproblemowo.
Odpowiedz
(10.05.2016, 11:43 UTC)KofiPL napisał(a): Ja bym raczej zmienił shoutboxa na coś obsługującego XMPP/Jabber via web.

Na plus:
+ mniejsze obciążenie serwera SQL
+ możliwość podpięcia do shoutboxa przez zewnętrznego clienta

Na minus:
- dodatkowa usługa którą trzeba utrzymywać

O to to to, kocham xmpp ;Wink Jak coś to stawiałem taki serwer na własny użytek więc mogę tym poadminować Smile
Odpowiedz
Takie coś mam:
https://github.com/RestingCoder/discord-widget

Na reddicie przeczytałem że usunęli wsparcie iframe dla Discord z powodu problemów z bezpieczeństwem.
Odpowiedz
Rainbow 
(10.05.2016, 19:20 UTC)teachmeter napisał(a): Tak jak to wcześniej pisałem proponowałbym żeby wstawić na jakiś czas "shoutboxa" discordowego. Na pewno zmniejszy to użycie juz i tak dość obciążanej bazy danych, przez skrypty forumowe.

Co więcej @Mathias  widze że szarik aż pali się do roboty :p może podyskutowalibyscie czy nie wspomogł by ekipy remontowej.

Odnośnie przenosin na serwer to w zasadzie robie takie rzeczy codziennie.
Żeby proces przebiegł sprawnie potrzebowałbym dodatkowo do tego co juz mam to:
- nowy ftp
- dostęp do phpmyadmina obu albo jakis adres sql na ktory moglbym sie polaczyc
- dostep lub kogos co przepialby dnsy obecnej domeny na nowy serwer.

Zaś jeżeli mowa o discordzie to w zasadzie potrzebowałbym jakiś kod ktory trzeba wstawić w forum i może dało by się to zrobić instant i bezproblemowo.

hehe... "Szarik pali się do roboty"... oczywiście chętnie pomogę i uważam, że takie sprawy powinny być przekazane specjalistom... na co dzień administruje, opiekuje się dużymi systemami - więc małe forum nie powinno być dużym wyzwaniem  Biggrin     ...  także jestem za stworzeniem ekipy technicznej pseudo drużyna - TECH, wydzielenie osobnego kanału na TS i przydzielenie osobników do niego należących do oficerów o czarnym odcieniu...

Cool
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz