![]() |
|
Stabilność forum a shoutbox - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: O forum (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=96) +---- Dział: Forum - propozycje i błędy (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=20) +---- Wątek: Stabilność forum a shoutbox (/showthread.php?tid=1028) Strony:
1
2
|
Stabilność forum a shoutbox - GieNkoV - 10.05.2016 Adminuję własne forum gdzie mamy troszkę większy ruch niż tutaj (i o wiele więcej wtyczek). Bajery jak shoutbox zjadają sporo zasobów o czym przekonałem się w trakcie testów shoutboxa u nas - poziom użycia zasobów wzrastał do takiego stopnia, że otrzymaliśmy maila z informacją iż mamy jak najszybciej ograniczyć ich użycie bądź wykupić większy pakiet. Forum stoi na IPB jakby kto pytał. Nie wiem jak jest w przypadku tego silnika forum ale po wpisach na FB i przerwach w dostępie wygląda na to że jest tak samo. Aby ograniczyć bóle głowy proponuję następujące rozwiązanie:
RE: Stabilność forum a shoutbox - Kofi Paridae - 10.05.2016 Ja bym raczej zmienił shoutboxa na coś obsługującego XMPP/Jabber via web. Na plus: + mniejsze obciążenie serwera SQL + możliwość podpięcia do shoutboxa przez zewnętrznego clienta Na minus: - dodatkowa usługa którą trzeba utrzymywać RE: Stabilność forum a shoutbox - Mathias Shallowgrave - 10.05.2016 Po pierwsze i najważniejsze to trzeba ustalić czy SB faktycznie zżera tyle zasobów forum... RE: Stabilność forum a shoutbox - szarik - 10.05.2016 u mnie co 10 sekund leci zapytanie - jeżeli każde generuje przynajmniej jedno odpytanie bazy danych (tak wynika z kodu) to przy 50 osobach z odpalonym SB robi się tego sporo... a jak do tego ktoś coś pisze to już zasobów trochę potrzeba... ...ponieważ forum stoi na współdzielonym hostingu są narzucone limity związane z obsługa bazy danych np. ilość jednoczesnych połączeń per użytkownik itp. ... ... przy okazji czy parametr 'wyłączanie automatycznego odświeżania po X sekundach nieaktywności' został jakoś zdefiniowany - bo od kilku dni jest problem z odświeżaniem SB? Drugie pytanie - kto ma ustalić czy SB zżera zasoby, czy w ogóle jakaś osoba w końcu zostanie do tego oddelegowana... podpytuje bo nie widzę zamian w zakresie zaplecza technicznego forum (serwery, opieka itd.)... a problemy z SB, czy działającym forum występują dosyć często ... RE: Stabilność forum a shoutbox - GieNkoV - 10.05.2016 (10.05.2016, 15:28 UTC)szarik napisał(a): od kilku dni jest problem z odświeżaniem SB?Tak też to zauważyłem. (10.05.2016, 15:28 UTC)szarik napisał(a): Drugie pytanie - kto ma ustalić czy SB zżera zasoby, czy w ogóle jakaś osoba w końcu zostanie do tego oddelegowana... podpytuje bo nie widzę zamian w zakresie zaplecza technicznego forum (serwery, opieka itd.)... a problemy z SB, czy działającym forum występują dosyć często ...No życzę temu śmiałkowi powodzenia, Masternet to niestety kaszanka pod kątem wsparcia technicznego. RE: Stabilność forum a shoutbox - Mathias Shallowgrave - 10.05.2016 (10.05.2016, 15:28 UTC)szarik napisał(a): przy okazji czy parametr 'wyłączanie automatycznego odświeżania po X sekundach nieaktywności' został jakoś zdefiniowany - bo od kilku dni jest problem z odświeżaniem SB? 5 sekund. Cytat:Drugie pytanie - kto ma ustalić czy SB zżera zasoby, czy w ogóle jakaś osoba w końcu zostanie do tego oddelegowana... podpytuje bo nie widzę zamian w zakresie zaplecza technicznego forum (serwery, opieka itd.)... a problemy z SB, czy działającym forum występują dosyć często ... Nie wiem jeszcze kto ma ustalić. Nie jest to rzecz na najwyższym miejscu rzeczy do zrobienia. Zapasowy hosting już jest (a to już jest prawie na samej górze listy priorytetów), to czego potrzeba - to czas na przeniesienie bazy danych. Niestety ostatnio RL mnie trochę zjadł więc nie miałem kiedy tego ogarnąć. RE: Stabilność forum a shoutbox - teachmeter - 10.05.2016 Tak jak to wcześniej pisałem proponowałbym żeby wstawić na jakiś czas "shoutboxa" discordowego. Na pewno zmniejszy to użycie juz i tak dość obciążanej bazy danych, przez skrypty forumowe. Co więcej @Mathias widze że szarik aż pali się do roboty :p może podyskutowalibyscie czy nie wspomogł by ekipy remontowej. Odnośnie przenosin na serwer to w zasadzie robie takie rzeczy codziennie. Żeby proces przebiegł sprawnie potrzebowałbym dodatkowo do tego co juz mam to: - nowy ftp - dostęp do phpmyadmina obu albo jakis adres sql na ktory moglbym sie polaczyc - dostep lub kogos co przepialby dnsy obecnej domeny na nowy serwer. Zaś jeżeli mowa o discordzie to w zasadzie potrzebowałbym jakiś kod ktory trzeba wstawić w forum i może dało by się to zrobić instant i bezproblemowo. RE: Stabilność forum a shoutbox - 2M1R - 10.05.2016 (10.05.2016, 11:43 UTC)KofiPL napisał(a): Ja bym raczej zmienił shoutboxa na coś obsługującego XMPP/Jabber via web. O to to to, kocham xmpp ; Jak coś to stawiałem taki serwer na własny użytek więc mogę tym poadminować
RE: Stabilność forum a shoutbox - GieNkoV - 10.05.2016 Takie coś mam: https://github.com/RestingCoder/discord-widget Na reddicie przeczytałem że usunęli wsparcie iframe dla Discord z powodu problemów z bezpieczeństwem. RE: Stabilność forum a shoutbox - szarik - 11.05.2016 (10.05.2016, 19:20 UTC)teachmeter napisał(a): Tak jak to wcześniej pisałem proponowałbym żeby wstawić na jakiś czas "shoutboxa" discordowego. Na pewno zmniejszy to użycie juz i tak dość obciążanej bazy danych, przez skrypty forumowe. hehe... "Szarik pali się do roboty"... oczywiście chętnie pomogę i uważam, że takie sprawy powinny być przekazane specjalistom... na co dzień administruje, opiekuje się dużymi systemami - więc małe forum nie powinno być dużym wyzwaniem ... także jestem za stworzeniem ekipy technicznej pseudo drużyna - TECH, wydzielenie osobnego kanału na TS i przydzielenie osobników do niego należących do oficerów o czarnym odcieniu...
|