Ocena wątku:
  • 8 głosów - średnia: 4.38
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PORADNIK Zyskowna eksploracja dla początkujących i bardziej zaawansowanych
Wygląda nawet na to że mapowanie pierścieni w samym systemie domowym można zrobić jako pierwszy chociaż szkoda że nigdzie oprócz okna sprzedaży nie widnieje to info.. Tak jak u mnie wczoraj... Co do samej eksploracji to ja mam takie samo podejście jak Wolf - raczej jako przyjemność dla samego siebie niż dla kasy... Nie zmienia to faktu że od wprowadzenia fss bardzo przyjemnie się to robi Smile mi jeszcze trochę brakuje kasy i doświadczenia na dalsze wycieczki ale napewno zachacze za jakiś czas o Kopernika i wyrusze przy okazji w bardziej niezbadane rejony a poradnik sporo ułatwi Smile
[Obrazek: 156625.png]
Odpowiedz
Fajny poradnik Smile.

Osobiście nie patrzę na kasę jaką dostanę z eksploracji. Skupiam się raczej na rzadkich znaleziskach. Olewam więc HMC, bo są pospolite. Szukam natomiast Water Worlds, Earth Like i Amonia i z nich jestem najbardziej dumny Smile. Wydaje mi się to też najefektywniejszym sposobem na długą eksplorację. Wskakuję do systemu, skanuję, odpalam FSS i jeżeli jest coś na prawo od środka skanera (w zakresie AL ANAL) to wtedy zostaję na dłużej i mapuje. Jak nie, to wyłączam skaner i szybko skaczę do kolejnego systemu. Takie sprawdzenie systemu zajmuje mi może 1-2 sekundy. Nawet statek nie zdąży wyhamować.

Czasem, jak mam wenę, to oglądam też planety typu Rocky-Ice. Często są całe poorane wąwozami. Można tam znaleźć ciekawe krajobrazy Smile.
Odpowiedz
Myślę że można jeszcze zapytać czy jest sens eksploracji w wingu i odpowiem od razu, że jest sens takiej wyprawy

[Obrazek: Eksploracja.JPG]

I tak to wygląda
Col 285 Sector BH-J b23-3
Szukam drogi
[Obrazek: 120555.png]
Odpowiedz
Eksploracja w wingu to wogole moze byc hit na przyszlosc. Wczoraj w 4 zrobilismy pierwszy skok z OMO i skan systemu do ktorego wskoczylismy zajal kilkanascie sekund przy okolo 20 planetach. Jesli tak samo mozna podzielic sie pozniej mapowaniem to potencjal jest ogromny szczegolnie gdy chce sie badac jakis region i nie maja az takiego znaczenia w roznice w skokach statkow.
Odpowiedz
nie wiem jak to mozliwe ale dostalem 4,4 M za jedna planete
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
(30.01.2019, 22:20 UTC)Yata_PL napisał(a): nie wiem jak to mozliwe ale dostalem 4,4 M za jedna planete

Badania ciagle trwaja, ale na bank jest duzo pozmieniane. W pierwszym poscie jest tabelka z danych z dw2 po pierwszym tygodniu, ale tez juz wydaje mi sie ze mialem skany + mapowanie elw za grubo ponad 3 MCr. Np EDDiscovery ma juz niby zaimplementowane nowe formuly do liczenia wartosci skanow, tylko chyba bardzo zanizajace, albo nie uwzgledniajace bonusow za odkrycie.
Odpowiedz
Jeżeli ktoś ma ochotę szybko wbić elitkę w eksploracji i trochę zarobić, może przelecieć się po tak zwanej "Drodze do Bogactwa". Jest to trasa po systemach zawierających HMC, WW i ELW w pobliżu bańki. Ponieważ systemy są bardzo blisko bańki, można podzielić trasę na fragmenty i latać tylko kiedy nie ma nic ciekawszego do roboty. (siorbnięte z reddit.com)
Droga do Elitki
Odpowiedz
Jeśli można, to i ja coś dorzucę. Tak jak napisał el009: "dziewiczych systemów NIE znajdziesz w nebulach ani na prostych trasach do nich".

Jeśli nie wybieramy się zbyt daleko bańki i lecimy w jakiś bardziej popularne miejsce typu mgławica, warto zaplanować sobie trasę poprzez "strych" lub "piwnicę". Polega to na tym, że wspinamy się "wyżej/niżej" na mapce i staramy się w ten sposób ominąć najbardziej uczęszczaną trasę - lecimy bowiem "nad/pod" nią. Spora część użytkowników podróżuje po najmniejszej linii oporu. Może i nadłożymy w ten sposób trochę drogi, ale zwiększymy swoje szanse na znalezienie nieodkrytych jeszcze systemów.

Oczywiście, można spróbować z podejściem do mgławicy łukiem na tej samej "płaszczyźnie", ale z doświadczenia powiem, że ludzie o wiele rzadziej kombinują ruchami do góry i dołu, niż manewrowaniem mapą lewo/prawo.

Dzięki temu zwiększamy swoje szanse na to, by przy zwykłej "turystycznej" wycieczce zarobić trochę więcej.
Odpowiedz
Ja dużo niedkrytych planet znalazłem skacząc po gwiazdach neutronowych przez dwa dni. A w systemach z neutronami same planety HMC i WW. Nie ma sensu latać po cudzych śladach tylko dla zarobku, lepiej coś samemu odkryć po drodze do celu.
Odpowiedz
No to może ja. Nie doleciałem jeszcze do pierwszego WP na DW2. Zostało mi 84 skoki przy zasięgu 21ly. Odskoczyłem trochę na bok i na tę chwilę mam około 24 WW i ponad 40 ELW i AW. Większość w systemach dziewiczych. Trochę się bałem, że jednak ktoś w DW2 był wcześniej w tych miejscach, ale do tej pory nadal wychodzi, że byłem pierwszy. Nie spieszę się, ale dlatego, że skanuję wszystkie planety danego układu, jeśli jest coś z najlepszych kąsków to wtedy mapuje, jak nie to skok dalej.
[Obrazek: 75287.png]
Odpowiedz