Chapter 4 - podsumowanie streamu z górnictwem i szwadronami (01.11)
(02.11.2018, 15:28 UTC)Diox napisał(a): Czy dla każdego członka TWH będzie możliwość wysłania wiadomości do całego szwadronu? Np ''o7 lecę kopać za godzinkę, ktoś chętny?'' Czy bedzie wewnętrzny czat squadronowy?

Coś takiego akurat można zorganizować na discordzie. Dać chat tekstowy np. #szukam_teamu i tam podawać takie szybkie ogłoszenia.
Odpowiedz
(02.11.2018, 15:13 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a):
(02.11.2018, 15:12 UTC)MAGNUM354 napisał(a): Albo mam kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem albo nie wiem. Musze zapytac :
Czyli Skrzydlata Husaria bedzie szwadronem?
A jak będzie można wyróżnić nasze skrzydła specjalne?  opcji pod=szwadronów nie ma, tak ?

Tak, mamy już zarezerwowane nazwy i nasze szwadrony będą gotowe od razu po wyjściu patcha. (Liczba mnoga, bo szwadrony nie są multiplatform i będziemy mieli osobne dla PC, XB i PS4).

Co do struktury organizacyjnej, to musimy poczekać do bety, żeby to przetestować, ale raczej postaramy się odtworzyć tę z forum. Pozostaje jeszcze decyzja czy dostęp do szwadronu będzie dla każdego, czy tylko dla pilotów z określoną reputacją etc. etc.

Jeśli dobrze zrozumiałem zalożenie devsów było takie że szwadrony/eskadry/dywizjony są niższą formą organizacji jak frakcja. Mogą one przynależeć do frakcji i ją wspierać. Wyraźnie zaznaczali że chodzi o to aby zbierać ludzi o podobnych zainteresowaniach, stylach gry, a nawet grających w podobnych godzinach. Zapewne w takim kierunku też będzie ta mechanika rozwijana. 

Z czystej ciekawości jakie argumenty za i przeciw stanęły za decyzją że będziemy mieli ogólne szwadrony według platform? 

Przyłączam się do pytania jak po tej decyzji umiejscowić w takim systemie skrzydła specjalne? Moja początkowa myśl po obejrzeniu streamingu była taka że one pewnie się przekształcą w szwadrony (ta nazwa źle mi się kojarzy Tongue ).
Odpowiedz
Nie było żadnych argumentów za i przeciw @Unigenitus. Po prostu mechanika nie pozwala założyć szwadronu multiplatformowego, każdy sprzęt będzie miał swój szwadron. Na dzień dzisiejszy szwadrony nie pozwalają podzielić się na osobne skrzydła specjalne a w kilku naraz nie można być, więc będzie jeden ogólny szwadron TWH.
"Apacz" z zamiłowania
[Obrazek: YL0DFrF.png]
Odpowiedz
(02.11.2018, 18:32 UTC)BADDOG1978 napisał(a): (...) Na dzień dzisiejszy szwadrony nie pozwalają podzielić się na osobne skrzydła specjalne a w kilku naraz nie można być, więc będzie jeden ogólny szwadron TWH.

To, że nie można być na jednej platformie to wiem. Napisze jaśniej. Moje pytanie dotyczy cytatu jak wyżej. Ja widzę takie dwie zasadnicze możliwości wykorzystania nowej mechaniki.

OPCJA I

Frakcja The Winged Hussars
^
Szwadrony/Dywizjony=Skrzydła specjalne lub inne twory wyspecjalizowane (wykorzystujące nową mechanikę squadrons)

OPCJA II

Frakcja The Winged Hussars
^
Szwadron/Dywizjon PC, PS4, XBOX——Skrzydła specjalne (wykorzystujące nową mechanikę squadrons)

Jakie argumenty za i przeciw były za opcją II? Biggrin
Odpowiedz
(02.11.2018, 19:08 UTC)Unigenitus napisał(a):
(02.11.2018, 18:32 UTC)BADDOG1978 napisał(a): (...) Na dzień dzisiejszy szwadrony nie pozwalają podzielić się na osobne skrzydła specjalne a w kilku naraz nie można być, więc będzie jeden ogólny szwadron TWH.

To, że nie można być na jednej platformie to wiem. Napisze jaśniej. Moje pytanie dotyczy cytatu jak wyżej. Ja widzę takie dwie zasadnicze możliwości wykorzystania nowej mechaniki.

OPCJA I

Frakcja The Winged Hussars
^
Szwadrony/Dywizjony=Skrzydła specjalne lub inne twory wyspecjalizowane (wykorzystujące nową mechanikę squadrons)

OPCJA II

Frakcja The Winged Hussars
^
Szwadron/Dywizjon PC, PS4, XBOX——Skrzydła specjalne (wykorzystujące nową mechanikę squadrons)

Jakie argumenty za i przeciw były za opcją II? Biggrin

Nie było żadnych, bo opcja nr 1 nie była w ogóle brana pod uwagę. Naturalnym jest, że jako społeczność zbieramy się w jednym tworze organizacyjnym, a nie kilku.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
...a gdyby tak trochę podrążyć temat (przynajmniej akademicko)...?

Jak czytamy w tłumaczeniu: "Faction Affiliation: Przynależność do frakcji. Po zatwierdzeniu nie można już tego zmienić."

Czyli (teoretycznie), można by porobić kilka szwadronów, np. odpowiedników naszych skrzydeł, przynależnych do  głównej frakcji The Winged Hussars.
Chyba że to nie o te frakcje chodzi...
[Obrazek: E5QT3y3.png]

Odpowiedz
(02.11.2018, 19:32 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): Nie było żadnych, bo opcja nr 1 nie była w ogóle brana pod uwagę. Naturalnym jest, że jako społeczność zbieramy się w jednym tworze organizacyjnym, a nie kilku.

OK rozumiem takie ułatwienie Wink. Zapytałem bo tak jak pisałem wyżej w założeniu devsów to frakcja jest jednym tworem a squadrony mogą być różne, ale oczywiście można i tak Shy z ciekawości pytałem...
Odpowiedz
Frakcje, szwadrony, zdaje sie że będzie tylko jeden szczebel łączenia w grupy, czyli nazwane tu "szwadrony" i TWH jako cos jednego. Bo jeśli podzielic to na "TWH expolorers", "TWH PVP" itd to upada tu odrazu cały sens szwadronów jako ośrodka łączącego społeczność w jedna całość w samej grze czego włąsnie do tej pory straszne brakowało. Po prostu jak dla mnie to nagle komunikacja wewnątrz calej grupy się polepszy, ze coś się dzieje, ze komuś trzeba tego czy tego itd. Owszem, ktoś przytoczy tu zaraz Discorda, ze tam to można, ale nie wszystikim chce sie wchodzić (ja) na Disc z różnych względow, jednak będąc już w samej grze z chęcią można się jakoś zbratać z kimś tylko trzeba o tym wiedzieć. Szkoda tylko ze nia ma podgrup, moze będa po prostu dodatkowe kanały ktore moga to załatwic.
Odpowiedz
Jeszcze nie ma, ale szwadrony to nowość w ED a patrząc wstecz widać że z czasem różne aspekty gry się rozwijają. Więc jestem optymistą pod tym względem, tylko nie mam pojęcia kiedy i czy dożyje Smile
"Apacz" z zamiłowania
[Obrazek: YL0DFrF.png]
Odpowiedz
(02.11.2018, 20:19 UTC)Galimathias napisał(a): Frakcje, szwadrony, zdaje sie że będzie tylko jeden szczebel łączenia w grupy, czyli nazwane tu "szwadrony" i TWH jako cos jednego. Bo jeśli podzielic to na "TWH expolorers", "TWH PVP" itd to upada tu odrazu cały sens szwadronów jako ośrodka łączącego społeczność w jedna całość w samej grze czego włąsnie do tej pory straszne brakowało. Po prostu jak dla mnie to nagle komunikacja wewnątrz calej grupy się polepszy, ze coś się dzieje, ze komuś trzeba tego czy tego itd. Owszem, ktoś przytoczy tu zaraz Discorda, ze tam to można, ale nie wszystikim chce sie wchodzić (ja) na Disc z różnych względow, jednak będąc już w samej grze z chęcią można się jakoś zbratać z kimś tylko trzeba o tym wiedzieć. Szkoda tylko ze nia ma podgrup, moze będa po prostu dodatkowe kanały ktore moga to załatwic.

W sedno Smile

Co jeśli ktoś lubi i PVP, i eksplorację? Będzie musiał wybierać? 

Co jeśli ktoś należy do kilku Skrzydeł na raz? 

Że nie wspomnę o koszmarze administracyjnym, który tak podział spowodowałby Smile
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz