Tryb Iron Man - Nowa gra
W oczekiwaniu na 3.1 i Q4 patch znalazłem na FF wątek który poruszał podobny temat, więc pomyślałem, że i u nas poruszę ten temat.
Dotyczyć on będzie pewnie posiadaczy więcej niż jednego konta w ED no chyba, że znajdą się na tyle odważni, co zrobią Clear Save na głównym Wink

Normalna (aktualna wersja) Elite nie dostarcza już mi niestety tyle radości z gry co 3+ lat temu, dlatego postanowiłem postawić sobie nowe wyzwanie z nadzieją, że część z tej frajdy z gry powróci. Poniższe zasady mają w jak największym stopniu ograniczyć progress gracza i bezmyślny grind kasy a wyglądały by jak poniżej.

OGÓLNE:
  • Gramy TYLKO w trybie Open
  • Nie używamy "relogo"
  • Nie używamy inżynierów
  • Nie bierzemy udziału w CG (szybka kasa)
  • Nie eksplorujemy galaktyki „poza bańką” przed uzyskaniem rangi w eksploracji na poziomie Entenpreneur
  • Nie używamy narzędzi poza grą do wyszukiwania tras handlowych, modułów, itp. np. Inara, EDDB itp.

MISJE:
  • Nie wykonujemy misji dla danej frakcji przed uzyskaniem z nią reputacji na poziomie Allied
  • Po uzyskaniu reputacji na poziomie Allied u danej frakcji, możemy wykonać tylko misje dla których mamy odblokowaną wymaganą rangę (np. expert, trader, scout itp.)
  • Misje turystyczne/pasażerskie możemy wykonywać tylko w statkach do tego przeznaczonych (Dolphin, Orca, Beluga) po osiągnięciu wymaganej rangi.

WALKA:
  • Vouchery BH Zdobywamy tylko przez interdykcje, na HAZ RES, Compromised Nav Beacon lub w USS. (nie używamy LOW/HI RES – pomoc policji)
  • Latanie w skrzydłach jest dozwolone z naciskiem na takie same statki wszystkich skrzydłowych.
  • Każdą interdykcję NPC poddajemy! Nie dotyczy interdykcji dokonywanych przez innych graczy!
  • Raportowanie przestępstw musi być zawsze wyłączone.
  • Używamy broni tylko typu „fixed”
  • Nie można używać KWS

STATKI:

Statki odblokowujemy (możemy zakupić) na konkretnych, poniższych poziomach

Ranga “combat”              
  • Mostly Harmless: Eagle/Adder
  • Novice: Viper/Imperial Eagle
  • Competent: Viper Mark IV/Cobra
  • Expert: Vulture/Keelback/Imp Courier/Chieftain/Federal Dropship
  • Master: FDL/Python/FAS/FGS/Clipper
  • Dangerous: Anaconda/Corvette/Cutter
Ranga “trade”  
  • Peddler: Hauler
  • Dealer: Adder
  • Merchant: Cobra
  • Broker: Type 6/Keelback/Dolphin
  • Entrepreneur: Type 7/Python/Orca
  • Tycoon: Anaconda/Type 9/Type10/Beluga/Corvette/Cutter
Ranga “exploration”
  • Mostly Aimless: Hauler
  • Scout: DB Scout
  • Surveyor: DBX
  • Trailblazer: Asp Scout
  • Pathfinder: AspX
  • Pioneer: Anaconda

Nie możemy posiadać więcej niż dwóch statków w danym momencie. Danego statku możemy używać w danej profesji tylko jeśli go odblokowaliśmy przez daną range np. Nie mogę używać Cobry do BH zanim nie osiągnę rangi Competent nawet jeśli odblokowałem statek przez osiągnięcie rangi merchant w handlu.

Wszystkie powyższe zasady mają nam w jak największym stopniu ograniczyć szybki przypływ gotówki i utrzymać nas w mniejszych statkach jak najdłużej się da. Na większe trzeba sobie zasłużyć.

Co myślicie o takim sposobie na grę i czy ewentualnie macie jakieś dodatkowe propozycje, uwagi do tego co napisałem. No i co najważniejsze, czy byłby ktoś chętny do takiej wspólnej zabawy (nie koniecznie na terenach TWH) na nowo w Elite? Smile Ja sam mam drugie konto na którym chyba zacznę przygodę jeszcze raz! (w oczekiwaniu na zmiany na lepsze w grze) Tongue

EDIT: No i zapomniałem napisać najważniejszej rzeczy. Gdy zginiemy kończymy grę daną postacią! Biggrin
"Make peace with life, make good of ails, make done all wins and fails, before you follow into shadows the Silver Comet's trail" - Tales From The Frontier

Odpowiedz
Jak dla mnie trochę restrykcyjne te zasady. Nie podobają mi się też sztucznie narzucane ograniczenia, np. blokowanie statków w zależności od rangi czy zakaz ich używania w jakiejś roli, bo nie mamy rangi czy niekorzystanie np. z HiRES itp.

Ogólnie to brzmi podobnie do grania w duchu role play - coś co robię od samego początku, tyle że na mniej restrykcyjnych zasadach - ale takich, które pasują mi do mojej postaci. Generalnie staram się logicznie podchodzić do gry i tego, co moja postać zrobiłaby w danej sytuacji oraz nie wykorzystuję cheatów, exploitów czy szybkich sposobów na kasę (chyba że sam je odkryję i są one zgodne z lore mojej postacji oraz nie są exploitem).

To, co zaprezentowałeś brzmi trochę jak celowe utrudnianie sobie życia dla samego utrudniania Smile

Aczkolwiek sam pomysł trybu IM bardzo mi się podoba i od jakiegoś już czasu przymierzam się do rozpoczęcia rozgrywki w trybie IM, również na drugim koncie, ale jakoś nie mogę się zebrać.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
No ze statkami to imo logiczne jak z prawem jazdy Tongue są różne kategorie, na różne pojazdy, tutaj zastępują je rangi w trzech dziedzinach.
Dodałem też najważniejszą rzecz do pierwszego posta Tongue
"Make peace with life, make good of ails, make done all wins and fails, before you follow into shadows the Silver Comet's trail" - Tales From The Frontier

Odpowiedz
Część zasad jest ciekawa, ale części absolutnie nie rozumiem: nie używamy inżynierów, nie używamy KWS, nie wykonujemy misji przed Allied?
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
Mnie się to podoba i akurat rozumiem w zasadzie każde z tych ograniczeń. Zawsze mówiłem, że największą frajdę miałem w Eagle'u, jak nie miałem kasy, żeby go rozbudować jeszcze, tylko ta kasa przyszła po pierwszym zestrzeleniu jakiegoś tłustego celu, czyli po 3 godzinach gry Smile
Te zasady tu mają na celu przedłużyć maksymalnie ten pierwszy okres.
Czy mi się chce tak teraz grać? Chyba nie, ale ja już po prostu za długo gram i wybieram tylko interesujące mnie wisienki.
Największe wątpliwości budzi we mnie tryb Open szczerze mówiąc, bardziej bym to wolał robić w Solo, żeby nie musieć uważać na pajaców, bo jeden taki może Ci zrujnować miesiące ostrożnej gry.

Powodzenia Pilocie Smile
Odpowiedz
Jakby dodali drugi save na podstawowym koncie to jeszcze. Albo jakaś mega promocja w stylu -80% Biggrin
Odpowiedz
Wszystko od nowa... o Jezu
[Obrazek: hEwp3B1.png] [Obrazek: 57086.png]Qui desiderat pacem praeparet bellum

Odpowiedz
Podejście raczej nie dla mnie. Mnie też już Elite w dużym stopniu znudziło, dlatego gram w niego mniej, a zaoszczędzony czas mogę poświęcić np. na ogrywanie pozycjii z mojej kupki wstyduWink
Odpowiedz
Jeśli ktoś ma drugie konto to można się pobawić, jednak niektóre ograniczenia są według mnie bez sensu. Np wpis o inżynierach, broniach "fixed" czy dostępie do statków w zależności od rangi. Nie podoba mi się również smycz eksploracyjna na niższych poziomach. Reszta założeń jak najbardziej sensowna.
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
Możesz jeszcze dodać to: https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=107694
Odpowiedz