Baza danych 2,5 miliona klientów Morele.net wrzucona do sieci
Cytat:Włamywacze odpowiedzialni za kradzież bazy danych serwisu Morele.net od wielu tygodni odgrażali się, że udostępnią wszystkie uzyskane dane. Swoją groźbę przed chwilą spełnili. Baza wygląda na prawdziwą.

Sklep Morele.net padł ofiarą włamywaczy. Już w listopadzie opisywaliśmy, jak jego klienci stają się ofiarami oszustów, podszywających się pod sklep i przekierowujących ofiary na fałszywe strony pośredników płatności. Ataki te były najwyraźniej wynikiem dostępu przez włamywaczy do bazy danych Morele.net. Przestępcy próbowali potem szantażować sklep, a niedługo później ujawnili listę loginów i haseł jego pracowników. Dzisiaj z kolei wrzucili do sieci bazę danych użytkowników serwisu.

Źródło: https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/baz...l3ulFvV8kM
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Kupowałem bez rejestracji Smile
[Obrazek: 2kXP4Jt.png?3]
Jestem pewien, że wszechświat jest pełen inteligentnego życia. Jest tylko zbyt inteligentne, żeby się tutaj zjawić. 
Arthur C. Clarke 
Odpowiedz
Jestem w gronie poszkodowanych. Tym bardziej, że brałem też u nich coś na raty i dostałem informację zarówno od nich jak i z banku, że dane które podawałem przy składaniu wniosku kredytowego też wyciekły. Czyli wszystkie dane z mojego dowodu.

Kroki jakie zaleca morele są śmieszne "założenie konta w systemie informacji gospodarczej - będziesz wtedy otrzymywał alerty w sytuacji, gdy ktoś będzie próbował uzyskać kredyt / pożyczkę z wykorzystaniem Twoich danych".

A to jest cytat ze strony ministerstwa opisujący ten "system informacji gospodarczej" - to aplikacja działająca w oparciu o standardowe przeglądarki internetowe, która zapewnia bezpłatny dostęp z poziomu sieci Internet do danych statystycznych dotyczących gospodarki i handlu zagranicznego Polski. Celem systemu jest zapewnienie użytkownikom dostępu do informacji statystyczno-gospodarczej dla potrzeb analitycznych. Dane zasilające ten system pozyskiwane są z GUS, Ministerstwa Finansów.

Prawdopodobnie mieli na myśli biuro informacji kredytowej. Tam faktycznie można monitorować czy ktoś nie próbuję wziąć kredytu na nasze dane (albo co gorsza czy już tego nie zrobił). Niestety taka opcja jest płatna - 99zł za rok. Więc teraz oni zawalili sprawę ale płacić mam za to ja. Do tego była cała historia o tym jak Morele zwlekało z podaniem pełnych informacji które konkretnie dane od nich wyciekły. Samych maili od nich mam 3, w których były tzw. "aktualizacje informacji na temat dostępu do moich danych". Po prostu masakra.
Odpowiedz
Informacje z BIK są płatne to prawda, ale mamy RODO i możesz złożyć wniosek o przesłanie Ci informacji jakie Twoje dane przetwarzają w swojej bazie p nazywają to "kopią danych". Ja tak zrobiłem i dostałem bardzo ładną listę kto, co i kiedy - na szczęście były tylko same moje działania.

Ważne jest tylko by tego nie nadużywać, ale raz na pół roku chyba można.

http://scoringexpert.pl/2018/06/18/bik-t...ie-danych/
Odpowiedz
Także jestem wśród poszkodowanych. I o tyle dobrze, że nic nie kupowałem.
Rzecz jasna, w grudniu zmieniłem hasło. No i po newsie ponownie zmieniłem hasło.

No i rzecz jasna w innych ważnych stronach też pozmieniałem hasła. I wrzuciłem 2FA.

A o całej sprawie - szkoda gadać, bo same inwektywy cisną się na usta, a ponownie warna od Hetmana nie chcę otrzymać Angry

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
(18.04.2019, 07:47 UTC)SirMicho napisał(a): Informacje z BIK są płatne to prawda, ale mamy RODO i możesz złożyć wniosek o przesłanie Ci informacji jakie Twoje dane przetwarzają w swojej bazie p nazywają to "kopią danych". Ja tak zrobiłem i dostałem bardzo ładną listę kto, co i kiedy - na szczęście były tylko same moje działania.

Ważne jest tylko by tego nie nadużywać, ale raz na pół roku chyba można.

http://scoringexpert.pl/2018/06/18/bik-t...ie-danych/

Dzięki za informację. Założyłem konto, czekam na aktywację i spróbuję złożyć taki wniosek.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości