Problem z grafiką
Witam. Może ktoś z Was miał podobny problem i podpowie jak go rozwiązać. Chodzi o karte graficzną  i jeden z jej wentylatorów. Zauważyłem ostatnio, że zaczął on wydawać dziwne dźwięki. Takie króciutkie "trrrrt" jakby o coś ocierał. Karta to Palit gtx 1080 super jetstream z chłodzeniem półpasywnym. Wiatraczki załączają się jak jej temperatura przekroczy 40 stopni. Do 60 stopni wentylatory pracują w zakresie od 0 do 20% prędkości. Ale wygląda to tak, że wlączają się na jakąś sekunde, rozkręcają i zwalniają  i po chwili znowu rozkręcają i zwalniają. Jak czytałem to chodzi o jakieś dochładzanie czy cos takiego. I właśnie podczas tego rozkręcania z jednego z nich wydobywa się ten dźwięk. Nie wiem co to może być, podejrzewam łożysko. Z drugiej strony gdyby to było łożysko hałas byłby cały czas. Pewnie bez serwisu się nie obejdzie tym bardziej, że karta jeszcze na gwarancji. Ale może jest inny sposób np. nasmarować wiatraczek albo zmienić ustawienia wentylatorów w  Afterburner? Tylko czy to nie jest rozwiązanie na krótką metę i czy kiedyś wiatraczek całkiem nie stanie.
Odpowiedz
hmm... może być kilka przyczyn - sprawdź, czy żaden przewód nie haczy o wentylatorki - zostaw kompa otwartego i jak zacznie trrrkotać, to sprawdź, czy coś nie haczy. Druga rzecz - sprawdź, czy łopatki wentylatorków dobrze się trzymają, być może jeden się ułamał lekko, albo coś w ten deseń.
[Obrazek: 70464.png]
Odpowiedz
Sprawdz tez, czy nie masz za duzo syfu na jednej z lopatek wentylatora. Jeli jest to jedna (lub kilka z jednej strony) to mozesz mie problem z balansem lopatek, choc optuje za tym co napisal ten Pan wyzej.
[Obrazek: MB0ujCf.png]

ROTMISTRZ THE WINGED HUSSARS
Odpowiedz
Poszedłem Panowie zgodnie z kierunkiem waszych sugestii. Wyciągnąłem karte, przeczyściłem, obejrzałem łopatki. Żadnych pęknięć, nadmiaru brudu, ani elementów o które mógłby zawadzać nie zauważyłem. Problem pozostał. Natomiast po rozgrzaniu karty do 60+ stopni wentylatorki wchodzą na stałe obroty i tego dźwieku nie ma. W załączniku wrzuciłem filmik jak to wygląda. Wysłałbym ją do serwisu w ramach gwarancji, jednak boje się, że przetrzymają ją z miesiąc i odeślą nawet nie oglądając ze stwierdzeniem, ze nic się nie dzieje. Gdyby nie było widać załącznika (bo u mnie jakoś dziwnie go nie widać), to daje link do yt: https://youtu.be/wEwbcsibatY

Odpowiedz
Brzmi to jakby na wolnych obrotach wentylator chwiał się na łożysku i zahacza o radiator. Przy wyższych prędkościach tego nie ma bo stabilizuje go właśnie ta prędkość. Zostaje albo się przyzwyczaić jeśli nie będzie się to pogarszać, albo wymienić sam wentylator/całe chłodzenie na nowe. Łożyska ślizgowe mają to do siebie, że jak są słabej jakości to długo nie wytrzymują.
[Obrazek: 84385.jpg?1742401934]
Odpowiedz
No właśnie też mi się wydaje, że to łożysko wiatraczka. Mam nadzieje, że serwis mi to naprawi, a nie odeśle z ze stwierdzeniem Tongueanie, daj pan spokój". Jak tak patrzę na ścieżke serwisową palita, sklep>dystrybutor>serwis>dystrybutor>sklep to chyba muszę się nastawić na jakiś miesiąc lub dłużej czekania za kartą. Ale chyba lepiej wysłać teraz, niż czekać aż się bardziej popsuje.
Odpowiedz
(03.08.2018, 22:54 UTC)Clint Farloon napisał(a): Karta to Palit

Na przyszłość polecam też zmienić firmę. Palit nie grzeszy jakością.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
a w jakims serwisie naprawy komputerów ci tego wiatraczka nie naprawia wymienią ? weź karte podjedz do serwisu komputerowego i jak bedziesz miał fuksa to moż eci na miejscu to zrobia. ja bym tam karty nigdzie nie wysyłał..
Odpowiedz
(03.08.2018, 22:54 UTC)Clint Farloon napisał(a):  Karta to Palit gtx 1080 super jetstream z chłodzeniem półpasywnym...

Mialem dokładnie ta karte jakies 2 lata temu przez okolo pol roku. Wydawala lekki halas na łożysku ale przywyklem :Smilegdzies czytalem ze te Pality tak maja  z co 2-ga sztuka. Nie wiem czy serwis cos z tym zrobi ale próbuj.
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
A i przypadniem sam tam niczym nie pryskaj ani nie smaruj. Cokolwiek tam wciśniesz to pod wpływem temperatury sie rozgrzeje i popłynie w bok albo kapnie na inny elememt komputera.
Odpowiedz