Liczba postów: 63
Liczba wątków: 3
Reputacja:
12
Platforma:
CMDR: Clint Farloon
Witam. Może ktoś z Was miał podobny problem i podpowie jak go rozwiązać. Chodzi o karte graficzną i jeden z jej wentylatorów. Zauważyłem ostatnio, że zaczął on wydawać dziwne dźwięki. Takie króciutkie "trrrrt" jakby o coś ocierał. Karta to Palit gtx 1080 super jetstream z chłodzeniem półpasywnym. Wiatraczki załączają się jak jej temperatura przekroczy 40 stopni. Do 60 stopni wentylatory pracują w zakresie od 0 do 20% prędkości. Ale wygląda to tak, że wlączają się na jakąś sekunde, rozkręcają i zwalniają i po chwili znowu rozkręcają i zwalniają. Jak czytałem to chodzi o jakieś dochładzanie czy cos takiego. I właśnie podczas tego rozkręcania z jednego z nich wydobywa się ten dźwięk. Nie wiem co to może być, podejrzewam łożysko. Z drugiej strony gdyby to było łożysko hałas byłby cały czas. Pewnie bez serwisu się nie obejdzie tym bardziej, że karta jeszcze na gwarancji. Ale może jest inny sposób np. nasmarować wiatraczek albo zmienić ustawienia wentylatorów w Afterburner? Tylko czy to nie jest rozwiązanie na krótką metę i czy kiedyś wiatraczek całkiem nie stanie.
hmm... może być kilka przyczyn - sprawdź, czy żaden przewód nie haczy o wentylatorki - zostaw kompa otwartego i jak zacznie trrrkotać, to sprawdź, czy coś nie haczy. Druga rzecz - sprawdź, czy łopatki wentylatorków dobrze się trzymają, być może jeden się ułamał lekko, albo coś w ten deseń.
Sprawdz tez, czy nie masz za duzo syfu na jednej z lopatek wentylatora. Jeli jest to jedna (lub kilka z jednej strony) to mozesz mie problem z balansem lopatek, choc optuje za tym co napisal ten Pan wyzej.
ROTMISTRZ THE WINGED HUSSARS
Brzmi to jakby na wolnych obrotach wentylator chwiał się na łożysku i zahacza o radiator. Przy wyższych prędkościach tego nie ma bo stabilizuje go właśnie ta prędkość. Zostaje albo się przyzwyczaić jeśli nie będzie się to pogarszać, albo wymienić sam wentylator/całe chłodzenie na nowe. Łożyska ślizgowe mają to do siebie, że jak są słabej jakości to długo nie wytrzymują.
Liczba postów: 2,603
Liczba wątków: 28
Reputacja:
186
Platforma:
CMDR: MAGNUM354
.png)
.png)
.png)
a w jakims serwisie naprawy komputerów ci tego wiatraczka nie naprawia wymienią ? weź karte podjedz do serwisu komputerowego i jak bedziesz miał fuksa to moż eci na miejscu to zrobia. ja bym tam karty nigdzie nie wysyłał..
Liczba postów: 1,283
Liczba wątków: 47
Reputacja:
115
Platforma:
CMDR: Yata_PL
(03.08.2018, 22:54 UTC)Clint Farloon napisał(a): Karta to Palit gtx 1080 super jetstream z chłodzeniem półpasywnym...
Mialem dokładnie ta karte jakies 2 lata temu przez okolo pol roku. Wydawala lekki halas na łożysku ale przywyklem :

gdzies czytalem ze te Pality tak maja z co 2-ga sztuka. Nie wiem czy serwis cos z tym zrobi ale próbuj.
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.
Liczba postów: 2,603
Liczba wątków: 28
Reputacja:
186
Platforma:
CMDR: MAGNUM354
.png)
.png)
.png)
A i przypadniem sam tam niczym nie pryskaj ani nie smaruj. Cokolwiek tam wciśniesz to pod wpływem temperatury sie rozgrzeje i popłynie w bok albo kapnie na inny elememt komputera.