Liczba postów: 101
Liczba wątków: 6
Reputacja:
12
Platforma:
CMDR: SimpleMe_PL
Witam, zastanawiam się nad sensem kupowania Hotasa do ED na PS4, zastanawiam się ponieważ słyszę od ludzi, że latanie zmienia się diametralnie....
Ale właśnie gra mi się na padzie idealnie, wszystkie guziki są poprawnie przypisane i nic nie stoi na przeszkodzie aby zmapować je po swojemu. Zarówno latanie jak i poruszanie się po menu oraz mapie jest intuicyjne i wygodne...zatem moje pytanie do ludzi którzy latali na Padzie a teraz na HOTASie :
- Rozumiem, że do poruszania się po menusach i tak będzie potrzebny pad, tak samo jak po mapie ?
- Czy na Hotasie lata się lepiej z wyłączonym wspomaganiem czy z włączonym ?
- Nie ma przypadkiem Hotas za mało guzików aby moc obsługiwać wszystkie systemu podczas walki ?
- Co zyskuje grając na HOTASIE ?
Zastanawiam się nad zakupem ale nie jestem przekonany w 100%, na pewno był by to bajer i gadżet, tylko musiałbym sobie zrobić do tego stanowisko a tak to na padzie rozwalony na kanapie jak żaba :>
Liczba postów: 3,247
Liczba wątków: 50
Ja lata ci się dobrze na padzie - lataj na padzie.
Nie ma co słuchać innych, to tobie ma być wygodnie.
A jak za jakiś czas stwierdzisz, że jednak spróbujesz HOTASa - to go kupisz.
A co do pytań, w HOTASie jest wszystko czego ci trzeba....
Jednakże, HOTASy też są różne... są tematy na forum, np o Thurustmasterze HOTAS-X - właściwie, to tak jak HOTAS4, chyba 4 jest na czujnikach HALLa - to różnica.
Reputacja:
12
Platforma:
No właśnie słyszę od znajomych co grają na innym forum, że wylądować w czasie 9min to wyzwanie na padzie i się dziwie o co chodzi bo nie mam problemu z tym, a konkretnie chodzi o Hotasa 4 bo tylko ten działa z Playstation 4 i ED
Może ktoś kto zakupił h4 do PS4 powie jak się mu gra i czy by kupił drugi raz gdyby mógł a ja idę poczytać inne wątki
16.07.2017, 13:18 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.07.2017, 13:18 UTC przez Fenyl de Lechia.)
Jeżeli możesz sobie pozwolić na HOTAS, to ja bym się nie zastanawiał.
Przede wszystkim zmienia się odczucie lotu, jednak jedna ręka na przepustnicy, a druga na joyu "robi robotę". Przycisków masz od groma, bo możesz zrobić z jednego lub kilku przycisków shifty (a przynajmniej tak jest na PC)
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Reputacja:
12
Platforma:
Przede wszystkim zmienia się odczucie lotu, jednak jedna ręka na przepustnicy, a druga na joyu "robi robotę"
Mógłbyś rozwinąć myśl ? Czy latasz na wyłączonej asyscie ?
Znam tylko kilku hardcorów, które na stałe latają na wyłączonej asyście
Generalnie asystę wyłącza się na moment, żeby zrobić ciaśniejszy zakręt czy szybszy manewr.
Co do odczuć, ja przesiadając się z klawiatury i myszki na HOTAS na nowo odkryłem grę, więc może nie jestem najbardziej obiektywny, natomiast wiele rzeczy stało się zdecydowanie prostsze: dokowanie, walka, nawet głupie skakanie i fuel scoop było ciekawsze.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Zgadzam się, latając na HOTAS-ie dostaje się +10 do frajdy z gry i wczuwki. Szczególnie, że nasz pilot wykonuje rękami dokładnie te same ruchy co my
Mapę i wszystko inne obsłużysz przy pomocy joya - jedyne, po co ściągam łapę ze sticka, to wpisanie czegoś z klawiatury. O przyciski się nie martw, HOTAS-X 3 miał ich 11, co przy 1 shifcie dawało 20 przycisków, przy dwóch shiftach - 27. To spokojnie wystarcza do pełnej obsługi ED.
Widzę 4 małe minusy: 1) ogarnięcie wszystkich przycisków zajmuje trochę czasu, 2) tak samo przyzwyczajenie się do nowego kontrolera (ale te 2 są jednorazowe, bo jak już ogarniesz temat i się przyzwyczaisz, to te minusy znikają), 3) potrzebujesz miejsce na przechowywanie sprzętu (co nie dla wszystkich jest problemem, w zależności od sytuacji mieszkaniowej) i 4) Minus dla posiadaczy PS4 - na HOTAS nie masz rozglądania się, które na padzie jest świetnie zmapowane na ten touchpad.
Moim zdaniem jak najbardziej warto - gorąco polecam HOTAS
Reputacja:
12
Platforma:
Nie na Touchpad tylko wciskając R3 i wtedy gałką, touchpadem można po mapie śmigać  Kurde, kusicie....powiem tak, jak tylko dodadzą obsługę PsVR to HOTAS 4 obowiązkowo :> Dziś z nudów w pracy odpaliłem sobie Eve Valkyrie na PSVR.....bardzo, bardzo chce aby dodali tą obsługę tych plastykowych googli za 2000zł
Liczba postów: 29
Liczba wątków: 0
Reputacja:
5
Platforma:
CMDR: Max NightHunter
.png) .png)
Mam porównanie bo latam z HOTAS-em na PC, i mam też wersję Elite PS4 z DS. Powiem tak nie ma się nad czym zastanawiać KUPUJ HOTASA.
Grasz na PS4, więc pewnie siedzisz / leżysz sobie wygodnie na kanapie przed TV. Weź pod uwagę to, że do Hotasa trzeba siedzieć i to w odpowiedniej pozycji, tak aby ręce mogły swobodnie obsługiwać przepustnice i joya.
|