2.4 and Beyond - podsumowanie streamu z Frontier Expo 2017.
Miałem w tym poście napisać ładne uzasadnienie dlaczego, ale mi się wszystko usunęło, a pisać drugi raz mi się nie chce, dlatego napiszę co czuję:
Po obcowaniu z frontierem przez ostatnie 2 lata kompletnie nie wierzę, aby w najbliższym czasie wprowadzili rzeczy dające coś (poza wyglądem) do gry za prawdziwe pieniądze. Sama myśl o tym, że frontier zrobi coś takiego wydaje mi się po prostu głupia. Czytając to, czuję jakbym czytał w 100% poważnego newsa, że StarCitizen wyjdzie w ciągu roku albo ISIS stwierdziło, że trochę źle robi i przeprasza świat za swoje zbrodnie Tongue Niby możliwe, ale wielce nieprawdopodobne Wink

Edit: A i z góry napiszę, że nie mam wcale frontiera za jakąś super firmę robiącą gry, słuchającą graczy, stawiającą tylko na jakość czy coś takiego. Uważam, że to korpo robiące rzeczy głównie dla zysku (mimo że Braben wydaje się być pasjonatem).
Odpowiedz
mi sie wszystkie te zmiany zapowiedziane w Beyond przynajmniej "na papierze" podobają ,do pełni szczęścia brakuje zapowiedzi odważniejszego ruchu FDEV - np wpływ na BGS tylko w open mode, mapa galaktyki z filtrem pokazujceym frakcje graczy, top 10 frakcji staja sie z automatu Powersami (mechnika PP do delikatnej przebudowy) ,walki PvP nabiora sesnu, przy okazji inne role tez można uwikłać w BGS, jednym słowem naczynia połączone, oczywiscie tylko w OPEN , wszystko juz jest - brakuje spoiny
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
(14.10.2017, 11:33 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): Ja rozumiem, że sztuka wyszukiwania informacji wymiera, ale proszę Was bardzo, nie gadajcie głupot. W tej chwili Frontier zatrudnia ponad 300 osób, a kasa im się nie kończy - nie wierzycie, znajdzcie sobie sprawozdanie finansowe. Wychodzi w Was polactwo Panowie - nie wiem, ale się wypowiem.

No, to nie FD prowadzi durną politykę informacyjną, to ludzie winni, że mają najróżniejsze domysły.... Rolleyes
Odpowiedz
(14.10.2017, 11:33 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): Ja rozumiem, że sztuka wyszukiwania informacji wymiera, ale proszę Was bardzo, nie gadajcie głupot. W tej chwili Frontier zatrudnia ponad 300 osób, a kasa im się nie kończy - nie wierzycie, znajdzcie sobie sprawozdanie finansowe. Wychodzi w Was polactwo Panowie - nie wiem, ale się wypowiem.

Polactwo? Co to za słowo?Tongue I od kiedy bycie Polakiem, to jakaś obraza? A postawa "nie wiem, ale się wypowiem" to skaza internetu (i w sumie ludzi ogółem), a nie naszych rodaków.

BTW. W jaki sposób liczba zatrudnionych ma świadczyć o dobrej kondycji firmy? Nie chodzi o to, że jest w złej, ale argument co najmniej słabyWink
Odpowiedz
Nie nie, nie idziemy w tę stronę. Bycie Polakiem to nie polactwo.
Argument nie był a propos dobrej kondycji firmy, tylko czarnowidzeniu na temat 3 osób które mają rzekomo pracować nad ED.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
(16.10.2017, 21:48 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): Nie nie, nie idziemy w tę stronę. Bycie Polakiem to nie polactwo.
Argument nie był a propos dobrej kondycji firmy, tylko czarnowidzeniu na temat 3 osób które mają rzekomo pracować nad ED.

Oj, zawsze będzie ktoś jojczył... Niestety bardzo mnie mierzi używanie Polskości w pejoratywnym znaczeniu. Jak byś tego nie spaczył i nie odmienił...
Odpowiedz
(17.10.2017, 21:45 UTC)QCIAK napisał(a):
(16.10.2017, 21:48 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): Nie nie, nie idziemy w tę stronę. Bycie Polakiem to nie polactwo.

Oj, zawsze będzie ktoś jojczył... Niestety bardzo mnie mierzi używanie Polskości w pejoratywnym znaczeniu. Jak byś tego nie spaczył i nie odmienił.

Myślę, że pora pozamiatać offtop Smile Może jakiś dział z zakamarkach forum pod tytułem Ring gdzie chętni będą mogli ku uciesze gawiedzi wymieniać lewe proste?
Odpowiedz
(18.10.2017, 06:24 UTC)Baton napisał(a):
(17.10.2017, 21:45 UTC)QCIAK napisał(a): Oj, zawsze będzie ktoś jojczył... Niestety bardzo mnie mierzi używanie Polskości w pejoratywnym znaczeniu. Jak byś tego nie spaczył i nie odmienił.

Myślę, że pora pozamiatać offtop Smile Może jakiś dział z zakamarkach forum pod tytułem Ring gdzie chętni będą mogli ku uciesze gawiedzi wymieniać lewe proste?

Ale bez przesady, wymieniliśmy kulturalnie zdaniaWink Gdyby tylko wszystkie internetowe "wojenki" tak wyglądały... MarzeniaWink

No i czemu mam się lać z Fenylem, jak go lubię?Tongue
Odpowiedz
Frontier niedawno wprowadził nową sekcję na swoim forum - Focused Feedback, gdzie czekają na komentarze dotyczące poprawek i zmian konkretnych aspektów i mechanik gry.

Ogólne zasady są takie, że w przypiętych wątkach pisze się komentarze TYLKO dla developerów (tzn. nie dyskutujemy między sobą - te wątki mają służyć czysto za feedback dla devsów), a w nieprzypiętych dyskusja toczy się normalnym trybem. 

Pierwszym aspektem, który opisali, są zmiany w systemie Crime and Punishment, czyli przestępczość i kary. Poniżej opiszę zmiany, które FDEV proponuje. Należy pamiętać, że to na razie tylko propozycja i szczegóły mogą ulec zmianie - dokładnie dlatego FDEV prosi o feedback i komentarze ze strony graczy. To nie znaczy również, że gracze będą projektować mechanikę - ostateczna decyzja należy oczywiście do FDEV. 

CRIME AND PUNISHMENT

Obecna mechanika:
  • Nagrody (za zniszczenie przestępcy - czyli bounty) i kary (Fines) nakładane są na pilotów
  • Kary zamieniają się w bounty, jeśli nie zostaną spłacone w określonym przedziale czasu
  • Bounty zmieniają się w Legacy Fines, jeśli nie zostaną zgarnięte przez łowców w określonym przedziale czasu
  • Bounty i kary dotyczą jurysdykcji frakcyjnej
  • Bounty i kary mogą zostać uaktywnione (odkryte) przez innych, co powoduje status Wanted w danej jurysdykcji
  • Jeśli przestępca jest zabity podczas aktywnej kary/bounty, nagroda ta przechodzi na gracza, który zniszczył statek Wanted

Proponowane zmiany:
  • Bounty i kary nakładane są na statek, a nie na pilota, przez co statek staje się "gorący"
  • Bounty i kary nigdy się nie przedawniają ani nie wygaszają
  • Gorące statki mają ograniczony dostęp do usług na stacjach
  • Gorące statki mają ograniczone możliwości transferu samych statków, modułów oraz sprzedaży
  • Kary mogą zostać spłacone w Security Office, bounty zdejmuje się używając Interstellar Factors za słoną opłatą

Dodatkowe zmiany dotyczące respawnu:

Lokacja respawnu jest zależna od okoliczności zniszczenia statku gracza. W kolejności:

• Jeśli miałeś aktywny status Wanted lub Hostile, respawnujesz się w najbliższym więzieniu (więzienia to nowy koncept - mają to być Megashipy rozrzucone po Bańce)
  • Jeśli nie byłeś Wanted lub Hostile, respawnujesz się na najbliższej przyjaznej stacji 
  • Jeśli takich stacji nie ma, respawnujesz się tam, gdzie ostatnio dokowałeś.

Dodatkowo mają zostać wprowadzone statki ATR - Advanced Tactical Response - czyli przegięte siły policji, które w moment poradzą sobie z przestępcami.

To tyle - w skrócie i podsumowaniu - jeśli chodzi o nowe zasady Crime & Punishment. Zbieranie feedbacku dotyczącego tego aspektu skończyło się już, następni w kolejce są Inżynierowie. Wczoraj (30/11) był stream na ten temat i jak tylko pojawi się nowy wątek z podsumowaniem na forum FDEV, wrzucę listę proponowanych zmiany również tutaj.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Szkoda że się spóźniłem na feedback do Crime and Punishment bo mam kilka uwag oraz jedne fajny, bardzo, bardzo fajny pomysł moim zdaniem, choć odrobinę kontrowersyjny Wink.
Odpowiedz