Łowcy obcych form życia (szukamy samodzielnie)
(22.08.2017, 05:59 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): Ja to bym chętnie przeczytał poradnik, jak szukać życia i geologii... Wink Smile Tongue

http://thewingedhussars.com/showthread.p...5#pid73405

Wszystko było jak na talerzu tylko się nikomu nie chciało wziąć widelca do ręki Smile
Odpowiedz
(22.08.2017, 05:59 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): Ja to bym chętnie przeczytał poradnik, jak szukać życia i geologii... Wink Smile Tongue

A tutaj jak szukać geologii. [link]
Odpowiedz
JAK SZUKAĆ FUNGAL/BRAIN TREES - na podstawie porad Arnula

- musimy być w rejonie występowania Brain Trees, ponieważ nie jest pewne jakie są jego granice to ja bym sprawdzał wszędzie.
- księżyc lub planeta bez atmosfery 
- temperatura pomiędzy 202 K a 496 K 
- obecny wulkanizm - bez znaczenia jaki
- szukamy w kraterach rozpryskowych, można je rozpoznać po widocznych liniach idących na zewnątrz albo po płaskim dnie, w kraterach bez linii i półokrągłym dnie ich nie ma.
-ustawiamy zasięg skanera na maksimum
- wchodzimy w ślizg ( glide) tak żeby przelecieć nad środkiem krateru, typowo wystarcza jeden przelot ale w przypadkach wielkich czasem trzeba zrobić dwa lub trzy (ja zakładam że POI jest zawsze i szukam do oporu, na razie zawsze znalazłem, choć czasem to są skały a nie drzewa). 
- Na planetach skalnych (rocky) Brain Trees na skanerze pojawiają się jako to duże POI, które po chwili się zmniejszy do rozmiarów POI wulkanicznego.
- Na planetach lodowych (ice) mamy od razu małe wulkaniczne POI.
- Zatrzymujemy statek. Ja zwykle ustawiam się na wysokości > 2km idealnie nad punktem, kieruję się pionowo w dół i lecę sprawdzić, w zależności od oświetlenia widać je z różnych odległości (maks około 3km), ale słychać zawsze z 400 metrów.

To w zasadzie tyle, filmik pokazujący jak latać w glide i jak się zachowuje POI jest tu: https://youtu.be/1g6fn7YqcB0

Przemyślenia na temat zmniejszającego się POI. Początkowo jest duże i wtedy na ziemi jeszcze nic nie ma, potem następuje pyknięcie, POI znika na ułamek sekundy, pojawia się z powrotem i zaczyna kurczyć. W trakcie pyknięcia następuje transmisja danych i dopiero wtedy drzewa się fizycznie pojawiają. Leciałem z wysuniętą kamerą na wysokości mniejszej niż 4km i drzew nie było, dopóki POI nie pykło, dopiero jak się POI skurczyło to się pojawiły.
Odpowiedz
W poszukiwaniu drzew poza zakresem, postanowilem zmotywowac sie i poszukac w znanym zakresie, 5 minut pozniej znalazlem.

Col 173 Sector SP-N d7-121 4a
-16.5505 // -4.7304
-34.4275 // -106.0243

Edit: Przeszukiwanie ksiezyca w toku.
Edit2: Dodana 2 lokacja
Odpowiedz
(23.08.2017, 00:34 UTC)Qasz napisał(a): W poszukiwaniu drzew poza zakresem, postanowilem  zmotywowac sie i poszukac w znanym zakresie, 5 minut pozniej znalazlem.
Gratki, jakby się przydało to tu jest lista pewniaków zrobiona na podstawie systemów z ruinami:

Odpowiedz
Lista znalezionych systemów w mgławicy Eta Carina w okolicy ruin:

Dodałem swoje uwagi na temat kurczących się POI w poście powyżej Smile
Odpowiedz
W ramach odmóżdżania znalazłem nowe drzewa, dość rzadki typ bo na planecie rocky ice
Synuefe PJ-D b46-10 3 63.4538 // 93.4521
https://i.imgur.com/qOPZwzq.png

Najbliższe jakie znalazłem - 376 ly od Sol
Odpowiedz
Łeee, takie małe...
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
(04.10.2017, 22:13 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): Łeee, takie małe...
spokojnie, dopiero dojrzewają, za 500 lat będą wielkie jak dąb Bartek z mózgami o średnicy 4 metrów bankowo Smile
Odpowiedz
Widzę że Baton powróciłeś do bycia dendroxenxologiem czy jak tam to się fachowo powinno nazywać. Swoją drogą ciekawe te drzewka chyba też się wybiorę na jakąś dłuższą ekspedycje w najbliższym czasie.
[Obrazek: 2760.png]
Odpowiedz