Łowcy Gejzerów czyli szukamy samodzielnie
(06.06.2017, 10:02 UTC)K42X napisał(a): Ten wątek mega mnie nakręca na szukanie aktywności na księżycach. 

Obowiązkowo Smile , tylko jako Łowca Gejzerów trafisz w miejsca takie jak to:

Eotchorks VT-G c27-0 AB 4 A  10.69 76.65 

Odpowiedz
Ja jeszcze w temacie Pyknięcia bo po kilkudziesięciu jak nie kilkuset przelotach w glide wyklarował mi się powoli podział na planety Ice i Rocky:

ROCKY
W glide wchodzimy dosyć wysoko 40-50 km nad powierzchnią, a Pyknięcie ma miejsce dużo niżej ~ 20 km. Tak, że na planecie Rocky można wchodzić w glide pod sporym kątem i dopiero tuż przed Pyknięciam wyrównać lot tak do -10 stopni. Dzięki temu zaraz po Pyknięciu będziemy już łagodnie tracić wysokość i dalej zalecimy. Optymalny kąt nachylenia po Pyknięciu to pomiędzy -10 a -7 stopni.

ICE
Tu zazwyczaj wchodzimy w glide dużo niżej niż na Rocky. Zazwyczaj w granicach 25 km (pisze o małych księżycach Ice tak do 1000 km średnicy). A Pyknięcie łapiemy tak koło 18-20 km. Ale! Zauważyłem, że bardzo często na Ice zasięg łapiemy już przed Pyknięciem i na ogół jest to zaraz po wejściu w glide. Tak, ze jeżeli chodzi o lodowe planety to stosuję metodę wchodzenia w glide bardzo łagodnie tak przy kącie -15 stopni. I tutaj optymalny kąt szybowania jest większy niż na Rocky bo tak między -15 a -10 stopni bo poniżej bardzo łatwo wypaść z glide.
Odpowiedz
(06.06.2017, 11:11 UTC)Arnul napisał(a): ICE
Tu zazwyczaj wchodzimy w glide dużo niżej niż na Rocky. Zazwyczaj w granicach 25 km (pisze o małych księżycach Ice tak do 1000 km średnicy). A Pyknięcie łapiemy tak koło 18-20 km. Ale! Zauważyłem, że bardzo często na Ice zasięg łapiemy już przed Pyknięciem i na ogół jest to zaraz po wejściu w glide. 
A może jest tak.. z tego co dziś sprawdziłem to wysokość pokazywana przez mój wysokościomierz po pyknięciu na rocky world była 25 (pyknięcie na 18km), więc od 25km nam będzie wykrywało? 
Wystawię ten film wieczorem czekając na Nieznany Statek w Plejadach Smile. Stanąłem sobie nad POI i latałem góra/dół obserwując jak się pojawia i znika.
Odpowiedz
(06.06.2017, 12:58 UTC)Baton napisał(a):
(06.06.2017, 11:11 UTC)Arnul napisał(a): ICE
Tu zazwyczaj wchodzimy w glide dużo niżej niż na Rocky. Zazwyczaj w granicach 25 km (pisze o małych księżycach Ice tak do 1000 km średnicy). A Pyknięcie łapiemy tak koło 18-20 km. Ale! Zauważyłem, że bardzo często na Ice zasięg łapiemy już przed Pyknięciem i na ogół jest to zaraz po wejściu w glide. 
A może jest tak.. z tego co dziś sprawdziłem to wysokość pokazywana przez mój wysokościomierz po pyknięciu na rocky world była 25 (pyknięcie na 18km), więc od 25km nam będzie wykrywało? 
Wystawię ten film wieczorem czekając na Nieznany Statek w Plejadach Smile. Stanąłem sobie nad POI i latałem góra/dół obserwując jak się pojawia i znika.

Dokładnie. Na ice będzie wykrywało zaraz od wejścia w glide czyli 25 km.

=================

A teraz coś z zupełnie innej beczki wulkanizmu.

Już na samym początku przygody z gejzerami zaintrygowało mnie jakie w ogóle rodzaje wulkanizmów możemy spotkać na swojej drodze przez galaktykę. Po przeskanowaniu kilkuset planet i księżyców okazało się, że najpopularniejsze to:

Silicate Vapour Geysers, Iron Magma i Silicate Magma - planety skaliste
Water Geysers
- planety lodowe

Ale to nie są wszystkie rodzaje. Rzadziej spotykane to:

Silicate Magma - planety skaliste
Water Magma - planety lodowe

I te wszystkie wyżej wymienione już udało mi się odnaleźć i zrobić screeny.

Ale dalej to nie wszystko bo są jeszcze rodzaje wulkanizmów niezwykle rzadkie i do nich należą:

Ammonia Magma - planety skaliste
Nitrogen Magma i Methane Magma - planety lodowe

Do czasu kraksy zeskanowałem 752 planety/księżyce, które miały wulkanizm (z atmosferą i bez). W spojlerze dokładne podsumowanie ile czego było.

Zaznaczam, że to są tylko te znalezione przeze mnie więc zapewne są jeszcze jakieś inne bardzo rzadkie. Np. Szarik wspominał o Helium Geysers [link].

No i właśnie przed chwilą udało mi się znaleźć wulkanizm na tej jedynej planecie Methane Magma. Smile

System: Prae Flyuae RD-G b41
Księżyc: 4 b
Koordynacje: 8.38  :  12.59
Typ: Methane Magma Smile  (1/13)

To mój 7 znaleziony rodzaj wulkanizmu. Było ciężko.

Odpowiedz
Pyknięcie się okazało dość znane, najbardziej mi odpowiadającym wyjaśnieniem jest to, że licznik się przełącza z określania Twojej wysokości na podstawie średniej odległości powierzchni do środka planety na Twoją rzeczywistą wysokość nad gruntem w danym miejscu - ma to sens.
Odpowiedz
(06.06.2017, 15:27 UTC)Baton napisał(a): Pyknięcie się okazało dość znane, najbardziej mi odpowiadającym wyjaśnieniem jest to, że licznik się przełącza z określania Twojej wysokości na podstawie średniej odległości powierzchni do środka planety na Twoją rzeczywistą wysokość nad gruntem w danym miejscu - ma to sens.

To się kupy trzyma.

A ja właśnie trafiłem rekord. Metal Rich Body 156 km średnicy i wejście w glide mam przy 25 km, a Pyknięcie przy 10 km i przeskakuje na 20 Smile
Odpowiedz
System: Teqia HK-A d624
Księżyc: 1 a
Koordynacje: -3.90  :  174.19
Typ: Iron Magmar (2/14)

Miałem nie rozglądać się na lewo i prawo tylko wracać do bańki, ale jak tu ominąć coś takiego. System z neutronówką i księżyc Metal Rich o promieniu 183 km z wulkanizmem. Przed podejściem upewniłem się dwa razy, że mam włączone tarcze :Smile No i pierwszy wytypowany kanion był trafiony. Ale nie za pierwszym przelotem!. Wejście w glide przy 25 km, a Pyknięcie przy 12 km  i tak podczas pierwszego przelotu połowę kanionu przeleciałem przed Pyknięciem i nic nie było na radarze. Coś mnie jednak tknęło, zrobiłem nawrotkę i jeszcze raz przeleciałem nad kanionem, ale tym razem pilnowałem żeby przelecieć cały po Pyknięciu. No i w momencie pyknięcia (12 km nad powierzchnią trach i pojawia się niebieska kropka na środku radaru !). Wniosek jeden. To co działa na księżyce typu Ice Body nie działa na Metal Rich (a zapewne i inne skaliste).
Jak cało wrócę to chyba jakiś poradnik latania na leniwego wonsza popełnię bo to się robi coraz ciekawsze.
Odpowiedz
Rozważałem i sądzę, że jest tak, wysokościomierz pracuje nad planetą w dwóch trybach, Estimated Altitude czyli ta wyliczana ze średniej promienia planety (w przybliżeniu, pewnie jest tam jakiś model z grubsza, bo niektóre małe krzywe grudy mają ze 20 km różnicy jak nie więcej) oraz Correct Altitude - ta już Ci pokazuje Twoją dokładną odległość od powierzchni.
Moim zdaniem dopiero jak wysokościomierz jest w trybie CA to skaner może pokazać POI. I w zasadzie tyle.
Różnice w EA i CA mogą być potężne, w zależności od tego nad jaką dziurą czy górą lecimy, ale to w zasadzie nieistotne, obserwujemy kiedy się przełączy tryb i wtedy zaczynamy szukać.

brzmi rozsądnie?
Odpowiedz
Moje pierwsze znalezisko w drodze do Oriona. W prawdzie system już odkryty ale gejzery znalezione na własną rękę (a właściwie na oko). Niestety tak się podjarałem, że SRV mi się ugotował, dobrze, że daleko od bańki nie odleciałem...

Fajne miejsce swoją drogą, podwójny uklład planet krążący (dość szybko) wokół dwóch gwiazd. Z jednej strony Witch Head, z drugiej Orion, niestety nie udało się uchwycić na zdjęciu.

System: NGC 1999 Sector GW-W c1-1
Skała: AB 2
Wulkanizm:
Silicate Vapour Geysers
Koordynaty: -17.429195, 42.391262

[edit] koordynaty
Kaz
Odpowiedz
(07.06.2017, 20:21 UTC)K42X napisał(a): Moje pierwsze znalezisko w drodze do Oriona. W prawdzie system już odkryty ale gejzery znalezione na własną rękę (a właściwie na oko). Niestety tak się podjarałem, że SRV mi się ugotował, dobrze, że daleko od bańki nie odleciałem...

Fajne miejsce swoją drogą, podwójny uklład planet krążący (dość szybko) wokół dwóch gwiazd. Z jednej strony Witch Head, z drugiej Orion, niestety nie udało się uchwycić na zdjęciu.

System: NGC 1999 Sector GW-W c1-1
Skała: AB 2
Wulkanizm:
Silicate Vapour Geysers

zapomniałem spisać koordynat...

Gratulacje!

Wjechałeś łazikiem na gejzerek ?  Smile
Odpowiedz