Od siebie z czystym sercem mogę polecić BeQuiet 850 W Dark Pro 11. Mam, używam, jest świetny!
Liczba postów: 377
Liczba wątków: 19
Reputacja:
38
Platforma:
CMDR: CMDR's NAME:
Kris750PL (PC)
SpaceEmpiria (PS4)
dla elite dedykowanymi zasilaczami jest seria supernova, ja zdecydowałem się na P2 650W, przetestowany na wszelkie możliwe sposoby przez większość szanowanych portali,
od siebie dodam parafrazując Kochanowskiego
jest, a jakoby go nie było ...
Liczba postów: 239
Liczba wątków: 2
CMDR: Haueck
Shamoth rozwiń myśl z tym traceniem 10-20% wydajności rocznie. Z czego to wynika, bo pierwszy raz słyszę o takim zjawisku.
Liczba postów: 939
Liczba wątków: 58
Ja też nie słyszałem by markowe zasilacze traciły na mocy.
Jeśli jednak tak jest i mój zasilacz co rok traciłby te 10% to dziś po 10latach używania oddawałbym do sieci jakieś 150Wat
Ze swojej strony polecam zasilacze marki Enermax - wiem że są piekielnie drogie ale są warte swojej ceny.
Na kilkaset złożonych komputerów miałem tylko jedną awarię którą uznano na gwarancji i dostałem nowy (mocniejszy) zasilacz

Sam używam starusieńkiego Enermax galaxy dxx 850w z dwoma wiatrakami i żadnej awarii.
Sam zasilacz waży 6kg !!
Liczba postów: 451
Liczba wątków: 9
Reputacja:
28
Platforma:
CMDR: Shamoth
To taki skrót myślowy, nie wiem jak to inaczej opisać. Jak obciążysz nówkę na maksa to nie powinna kucnąć ale taki 5 latek już nie wytrzyma obciążenia swoją nominalną mocą i będzie niestabilny albo polecą diody/kondensatory. Chodzi o to że PSU z czasem się starzeje i przy zakupie lepiej założyć że po 5 latach jego moc/wydajność będzie taka jakiej będziemy potrzebować i brać na wyrost. Potrafi się też z czasem zmienić charakterystyka i odchyły na liniach 12v 5v 3.3v, w skrajnych przypadkach widziałem 19v na linii 12v. Jeśli vdrop będzie niższy niż w nówce to pół biedy bo będzie niestabilny ale kiedy będzie z czasem rosnąć to grozi to uszkodzeniem podzespołów. Nie bez powodu zaleca się przy 24/7 OC wyłączyć power line calibration albo ustawić na najniższy poziom.
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...
![[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]](https://forums.frontier.co.uk/image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040)