![]() |
|
Kapryśny komputer - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73) +--- Wątek: Kapryśny komputer (/showthread.php?tid=3123) |
Kapryśny komputer - Sagaro - 21.05.2017 Witajcie. Otóż mam taki problem z komputerem, który ma swoje kaprysy. Od jakiegoś czasu podczas grania komputer wyłącza się i jak nie zresetuje listwy to nie będzie chciał się włączyć. Zakładam, że to może być wina zasilacza chociaż mam go dopiero 2 rok i problemów nie było. Siedzenie w necie i przeglądanie nie sprawia żadnych problemów. Uruchomienie gry niestety już tak. Rozłożyłem komputer, przeczyściłem, nałożyłem nową paste termoprzewodzącą z nadzieją na poprawe ale jednak nie. Zasilacz to Corsair Builder Series CX 750W 80+ Bronze - CP-9020015-EU RE: Kapryśny komputer - Haueck - 21.05.2017 Obejrzyj kondensatory na płycie głównej. Jeżeli są spuchnięte, to trzeba je przelutować i komp będzie śmigał aż miło. Jest to operacja wymagająca pewnej wprawy i dobrej lutownicy, ale do zrobienia w warunkach domowych. RE: Kapryśny komputer - Shamoth - 21.05.2017 Tak jak przedmówca wspomniał, kondensatory czy to na płycie czy w zasilaczu obejrzeć i powymieniać jeśli mają zaokrągloną górę lub się zrobił tulipan Warto też w zasilaczu obejrzeć diody zenera/schottkiego czy nie są popalone.
RE: Kapryśny komputer - vlaskov1tz - 21.05.2017 Zasilacz, miałem identyczne objawy na swoim Platimaxie 1500W. RE: Kapryśny komputer - Baton - 22.05.2017 Też bym zaczął od zasilacza. Spuchniętych kondensatorów na płycie głównej nie widziałem od 5 lat, więc jeśli Twój komputer nie jest nieludzko stary to mała szana, że to coś takiego. Ja bym sprawdził gwarancję zanim zaczniesz otwierać ten zasilacz. CX Series™ PSUs have a 3 year warranty CX-M Series™ PSU Models CX430M, CX500M, and CX600M have a 3 year warranty CX-M Series™ PSU Models CX450M, CX550M, CX650M, CX750M, and CX850M have a 5 year warranty RE: Kapryśny komputer - Haueck - 22.05.2017 (22.05.2017, 08:46 UTC)Baton napisał(a): Spuchniętych kondensatorów na płycie głównej nie widziałem od 5 lat, więc jeśli Twój komputer nie jest nieludzko stary to mała szana, że to coś takiego. Z praktyki wiem, że nie wiek się liczy, tylko w jakim trybie działa komp. W robocie mam stacje, które chodzą 24/7 i już po dwóch latach takiego działania kondziory są out. Średnio raz w miesiącu mam 'akcję lutola' Ale w cywilu, tak jak mówisz, szanse na to są faktycznie zdecydowanie mniejsze.
RE: Kapryśny komputer - Baton - 22.05.2017 (22.05.2017, 09:11 UTC)Haueck napisał(a): Z praktyki wiem, że nie wiek się liczy, tylko w jakim trybie działa komp. W robocie mam stacje, które chodzą 24/7 i już po dwóch latach takiego działania kondziory są out. A jakie to płyty? Ja jestem otoczony kompami pracującymi od lat 24/7 więc jestem bardzo ciekaw, bo te problemy z kondensatorami to była głównie jakaś kiepska partia wypuszczona chyba 12 czy 15 lat temu i potem się poprawili znacznie. Pamiętam takie płyty Abita co nawet nie musiałem otwierać obudowy bo było z góry jasne, że kondensatory popłynęły, jakieś AB-6 czy coś
RE: Kapryśny komputer - Haueck - 22.05.2017 Najczęściej stacje HP lub Advantech. Dodatkowo są to kompy pracujące w dosyć trudnych warunkach przemysłowych (temperatura i zapylenie), co też rzutuje na ich trwałość. RE: Kapryśny komputer - Shamoth - 22.05.2017 Oj tak, na płytach Abit'a wymiana kondensatorów na durable/wojskowe była obowiązkowa Teraz też lubią sobie strzelić w budżetowych kompach na mocnych podzespołach, gdzie płyta i zasilacz to najważniejsze podzespoły dla stabilnej pracy a w składakach właśnie na nich urywają cenę i jak ktoś proca pogoni lub grafa mocno pociągnie z płyty to tulipan gotowy. Choć ostatnio coraz więcej płyt mainstream'owych już ma kondensatory które powinny przy katowaniu wytrzymać 5 lat, widać doszli do wniosku że lepiej dać lepsze niż bawić się z serwisem... RE: Kapryśny komputer - Rommie_PL - 22.05.2017 A może zanim wymienisz cały komputer zacznijmy od początku ![]() Jaki błąd generuje system - sprawdzisz to w Zarządzanie komputerem -> Podgląd zdarzeń. Może to słynne 0xc0000005 ?
|