"Stary" Windows a nowy komputer.
Czołem proszę o radę. 
We wtorek odbieram nowego kompa, jako że sprzedałem duszę za "darmowy" win 10 na starym kompie zastanawiam się jak przenieść ten system na nowy aby nie musieć kupować nowego. Ponieważ i tak przełoże twarde dyski ze starego do nowego planowałem przekręcić tak jak jest i liczyć na to że system jakoś się odnajdzie na nowym plus żąglerka sterownikami lub reset windy do ustawień fabrycznych i za nim zadomowi się na komputerze wyłączyć i wsadzić do nowego. 
Mają te moje pomysły jakiś sens a może coś innego?
"Apacz" z zamiłowania
[Obrazek: YL0DFrF.png]
Odpowiedz
Dobrze rozumuje, że miałeś windowsa 8 czy tam jakiegoś innego i zaktualizowałeś go za darmo do windows 10?
Masz dwa sposoby, żeby zainstalować windowsa 10 na nowym sprzęcie.
1. Ściągasz z tego linka program do instalacji windowsa a na nowym komputerze instalujesz winde ze starym keyem https://www.microsoft.com/pl-pl/software.../windows10 (polecam zrobienie pendrive zamiast płyty jest szybciej podczas instalacji)
2. Instalujesz stary system i udajesz, że jesteś niepełnosprawny --> https://www.microsoft.com/pl-pl/accessib...s10upgrade <--
Osobiście polecam metodę nr.1 bo jest to zawsze czysta instalka z jakimiś już tam patchami. Czy działa? Owszem mam dwa windowsy 8pro który był na laptopie i 8home który dostałem ze stacjonarką. Obydwa były upgradowane do win10. Ale przy ostatnim formacie postanowiłem zainstalować windowsa 10 z keyem od laptopa bo go już nie używam i wszystko śmigała.
[Obrazek: KpB4998.png]
Odpowiedz
Zdecydowanie odradzam takie przenoszenie "na żywca". Nawet upgrade odradzam - najlepsza jest zawsze czysta instalka. Jeśli miałeś wcześniej Win10, to masz konto MS i na tej podstawie możesz sobie zainstalować 10 - bo z tego co pamietam, to nie ma do niej klucza, jak w starych wersjach.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Na podstawie konta MS nie da rady, podczas instalacji z pkt.1 który podałem pyta o klucz. Jeśli na starej windzie aktywowałeś windows 10 to klucz ze starego jest już przypisany do 10.
[Obrazek: KpB4998.png]
Odpowiedz
Dzięki Panowie, instrukcje przyjąłem głupie pomysły z głowy wybiłem.
"Apacz" z zamiłowania
Odpowiedz
Przenoszenie na żywca działa, jak zrobisz najpierw migracje jak napiszał kuchi. Win10 ma klucze przypisane do usera a nie do sprzętu.
Robiłem to ostatnio. Wymiana płyty, procka, ramu... został stary dysk. Windows się uruchomił, dociągnał stery, aktywacja przeszła bo przypisane do osoby (no nareszcie).

Nie będzie problemów. Smile
[Obrazek: coLdRBJ.png][Obrazek: 38390.png]

Odpowiedz
(08.04.2017, 20:37 UTC)DeJoT napisał(a): Przenoszenie na żywca działa, jak zrobisz najpierw migracje jak napiszał kuchi. Win10 ma klucze przypisane do usera a nie do sprzętu.
Robiłem to ostatnio. Wymiana płyty, procka, ramu... został stary dysk. Windows się uruchomił, dociągnał stery, aktywacja przeszła bo przypisane do osoby (no nareszcie).

Nie będzie problemów. Smile

Kurcze nie widze u kuchi nic o migracji tylko instalke nowego win lub ulepszenie starego.
"Apacz" z zamiłowania
Odpowiedz
polecam skorzystanie z narzedzia - zawsze to szybciej i sprawniej
http://pcmoverfree.azurewebsites.net/
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
Program ciekawy ale ta cena Sad
"Apacz" z zamiłowania
Odpowiedz
(09.04.2017, 14:00 UTC)BADDOG1978 napisał(a): Program ciekawy ale ta cena 
no tak 200 zeta, 
to moze to:  http://www.easeus.com/free-pc-transfer-software/
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz