Mass Effect : Andromeda
Ja się nie mogę oderwać. Zarywam noce i ciupię.

Hejt mocno przesadzony - dzieciaki na forach chcą pewnie wymusić obniżkę.
Odpowiedz
(25.03.2017, 21:47 UTC)TheSyntox napisał(a): Też bym chętnie przyjął Wink chociaż ponoć polskie tłumaczenie ma dużo błędów..
Zadna niespodzianka tbh. Z tego co pamietam, to polska wersja ME1 tez byla daleka od oryginalu i na dodatek tlumaczenie bylo momentami inwazyjne - z Wrexa zrobiono bezmyslnego prymitywa, ktory poza rzucaniem mięsem na lewo i prawo mial problem z poprawnym zbudowaniem jednego zdania. W wersji angielskiej choc dalej prezentowal sile i impulsywnosc charakterystyczna dla rasy Krogan, to przyglupem nie byl.

Troche juz pogralem w Andromede na koncie kumpla i jako osoba, ktore uznaje trylogie ME za jedno z najlepszych growych doswiadczen ostatniego cwiercwiecza, mam mieszane uczucia. Gra sie w to calkiem przyjemnie, walka jest inna niz poprzednio i choc wolalem bardziej profesjonalne zolnierskie ostrzeliwanie sie zza oslon, to do wiekszego jej dynamizmu i unikow w Andromedzieda idzie sie przyzwyczaic. Projekty lokacji mi sie podobaja, jazda Nomadem takze (a zaznacze, ze jezdzenie Mako w ME1 bylo dla mnie najslabiej zrealizowanym elementem calej gry). Podoba mi sie tez potencjal drzemiacy w najnowszym ME, bo choc troche brakuje Sheparda i jego towarzyszy, to nowa galaktyka daje scenarzystom duzo wolnosci w kreowaniu kolejnych lokacji, postaci i przygod w uniwersum ME, ktorego ducha w Andromedzie dalej mocno czuc. Na czym sie gra czesciowo wyklada, to pewna powtarzalnosc zadan na kolejnych planetach, ktorych wykonywanie juz zaczyna mi sie nudzic. Nie jestem tez przekonany do nowych towarzyszy. Moze to moje subiektywne podejscie z perspektywy kilkukrotnego przejscia starej trylogii, ale Vetra i Peebee nie dorastaja do piet Garrusowi i Liarze. Na czym sie gra mocno wyklada i co najbardziej wybija mnie z wczuwki w jej klimat, to te juz slynne i nieszczesne animacje twarzy podczas dialogow. Gram jako Sara Ryder i grymasy oraz miny, jakie momentami podczas cutscenek dialogowych robi, sprawiaja, ze zamiast byc skupionym na klimacie ME i toczacej sie dyskusji, regularnie powracaja do mnie mysli, ze moja protagonistka cierpi na jakis rodzaj uposledzenia umyslowego. Negatywnie odbija sie to na imersji i na powadze dialogow.
Jesli BioWare da rade jakos poprawic te animacje i dziwnie rozbiegane oczy, to z przyjemnoscia wystawie Andromedzie bardzo mocne 8, bo wiekszosc pozostalych elementow gry jest przynajmniej dobra i dobrze rokuje na przyszlosc. Jednak poki co za wybijanie mnie z wczuwki niechlujnie zrobionymi animacjami twarzy w tytule AAA, w ktorym tak czesto te twarze trzeba ogladac, moja ocene obnizam do 7 (i to slabej) z zaznaczeniem, ze kupowanie gry juz teraz, za jej premierowa cene jest moim zdaniem bledem. Sam zamierzam sobie kupic Andromede, bo to wciaz przyzwoita gra sci-fi w lubianym przeze mnie uniwersum, ale gdy jej cena troche spadnie. Skoro tworcy nie sa w stanie dac mi dopracowanego w tak kluczowych kwestiach produktu na premiere (i nie wiadomo, czy uda im sie go poprawic), to ja nie musze kupowac go za premierowa cene.
Odpowiedz
Ja mam szczęście, że muszę napisy czytać i animacje ledwo kątem oka widzę.
Nie jestem też fanem poprzednich części - niedawno "dwójkę" zacząłem ogrywać.
Może dlatego - bawię się wyśmienicie.

Taka rojo-recenzja jeszcze:

Jeszcze coś dla narzekających na dialogi i postacie bez emocji.
Ja nie czuję tutaj szczególnych braków, ale pewnie "wyjadacze serii" dostrzegają więcej.

Odpowiedz
Czy ktoś już skończył? Chciałbym wiedzieć czy fabuła tej części też powoduje uczucie pustki po jej ukończeniu :>
Odpowiedz
Tak, powoduje. Na szczęście w samej grze widać zapowiedź kolejnej cześci/dlc i mój portfel już czeka Biggrin
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
W czwartek - PATCH 1.05

Patch Notes:
Odpowiedz
Ale czemu od razu po angielsku? Tu jest oficjalny polski opis nadchodzacej latki:

Cytat:Poprawiono rozmieszczenie samouczka
Zmiany zrównoważenia gry jednoosobowej: skrzynki z amunicją, pancerze, uzbrojenie, Nomad, profile, ataki i system awansów
Zmiany zrównoważenia trybu online: broni, osłon i wrogów
Dodano opcję pominięcia sekwencji autopilota, która pozwala na szybsze przemieszczanie się po mapie galaktyki
Poprawiono logikę, ustawienia czasowe i ciągłość stosunków z innymi postaciami i wątków fabularnych
Poprawiono synchronizację warg i zachowanie twarzy podczas rozmów, włącznie z lokalizowanymi dialogami
Usunięto różne problemy z kolizjami
Usunięto błędy powodujące brak muzyki lub dialogu albo odtworzenie niewłaściwego pliku
Poprawiono przekomarzanki członków oddziału, które czasem nie uruchamiały się na planetach
Usunięto błąd uniemożliwiający w określonych warunkach uzyskanie dostępu do interfejsu konsoli Porzuconych po kilku nieudanych próbach złamania szyfru
Czasami po zwerbowaniu Dracka szybka podróż jest zablokowana, dopóki gracz nie wczyta zapisu stanu gry
Usunięto błąd powodujący okresowe zablokowanie postaci gracza na początku pozy Szarży biotycznej
Usunięto błędy związane z niektórymi zapisami stanu gry
Usunięto błąd sprawiający, że przedmioty w trybie online czasami funkcjonowały niewłaściwie
Poprawki streamingu i stabilności
Odpowiedz
O super Tesu!

Przy okazji podpowie mi ktoś gdzie znajdę URAN?

Zbrojkę taką fajną mam do wyspawania, a uranu nigdzie znaleźć nie mogę...
Odpowiedz
Odkryłem multiplayer i pełen podziwu jestem jak świetnie wimplementowany.

Mamy misje zewnętrzne, na które wysyłamy zwerbowane zespoły, lub sami możemy w nich uczestniczyć (właśnie online).
Błyskawicznie znajduje serwer, ładuje i bronimy, zdobywamy, walczymy w czystym PVE z falami wrogów.
Nagrodami są punkty pozwalające rozbudować zespoły, własną postać multi, nowe postacie multi, ale także przedmioty, które otrzymujemy do gry solo!
"Wyhaczyłem" właśnie niezłą snajperkę! (chociaż na misji niestety poległem... Na szczęście reszta była bardziej ogarnięta)
Odpowiedz
Ja tez nie mogłem się oderwać. I nadal nie mogę. Smile Ukończyłem już raz grę i teraz gram drugi raz na poziomie szaleniec.

Gdyby ktoś chciał obejrzeć moje zmagania zapraszam na https://www.twitch.tv/seba_december Smile.
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz