Problemy z Windows 10
Niedawno przesiadłem się na 10-tkę. Pierwszym problemem są rozdzielczości. W opcjach zmieniłem rozdzielczość ekranu na 1920x1080. Jednak wszystkie aplikacje, które się uruchamiają, jakieś wyskakujące okienka jak np. instalatory nowych programów itd. są tak jakby w niższych rozdzielczościach, rozmazane. Do tego często po uruchomieniu jakiś gier czy programów przestawiają mi się skróty na pulpicie, tak jakby rozdzielczość ekranu się zmieniała.

Drugi problem to mysz. Raz miałem tak, że po uruchomieniu kompa nie było w ogóle kursora na ekranie. Przy ostatnich dwóch startach systemu kursor jest ale się nie porusza, tak jakby myszka nie działała. Pomaga dopiero ponowne podpięcie myszki. Zasilanie do niej na pewno idzie, bo podświetlenie działa.
Odpowiedz
Updaty i jeszcze raz updaty do windy- niestety. Potem sterowniki do grafy. Gram na lapku jest ok. Czasami winda rozwalałą stery do myszki - odłącz i podłącz ponownie.
Odpowiedz
Upadaty się robią na bieżąco. Sterowniki do grafy też są nowe. Dziwi mnie po prostu, że rozdzielczość pulpitu jest ok ale uruchamianych programów już nie. Wcześniej na win 7 nie było takich problemów.

Co do myszki to tak jak pisałem podłączenie i odłączenie załatwia sprawę ale tylko do ponownego uruchomienia kompa.
Odpowiedz
Pytanie numer jeden - instalowałeś na czysto czy robiłeś update?

Co do dziwnej rozdzielczości sprawdź ustawienia do display scaling ( https://www.inksay.com/how-to-fix-google...indows-10/)

Pamiętaj, że Windows 10 nie wyłącza się tak jak poprzednie a zapisuje stany sterowników na przykład, więc jeśli masz jakiekolwiek problemy to musisz robić restart albo shutdown z naciśniętym shiftem.
Odpowiedz
(21.01.2017, 14:16 UTC)Baton napisał(a): Pytanie numer jeden - instalowałeś na czysto czy robiłeś update?

Co do dziwnej rozdzielczości sprawdź ustawienia do  display scaling ( https://www.inksay.com/how-to-fix-google...indows-10/)

Pamiętaj, że Windows 10 nie wyłącza się tak jak poprzednie a zapisuje stany sterowników na przykład, więc jeśli masz jakiekolwiek problemy to musisz robić restart albo shutdown z naciśniętym shiftem.

Instalowałem na czysto.
Z tym display scaling to już się gdzieś spotkałem ale nie da się tego ustawić aby było tak domyślnie dla wszystkich aplikacji?
Odpowiedz
Jak robiłem update to niestety spadły mi fps bardzo mocno. Jak chciałem wrócić do 7 to usunął oba systemy. Dlatego siedzę teraz na 7, podoba mi się na razie. Pytanie na przyszłość - jak przeszedłem z (legalnego) Windowsa 7 na 10 a teraz mam 7 to w przyszłości instalując 10 będzie działał kod który miałem na 10 po update?
Odpowiedz
(21.01.2017, 14:47 UTC)Haji-me napisał(a): [quote pid='55427' dateline='1485008184']
Instalowałem na czysto.
Z tym display scaling to już się gdzieś spotkałem ale nie da się tego ustawić aby było tak domyślnie dla wszystkich aplikacji?
[/quote]

Ja to z DPI widzę bardzo sporadycznie, więc nie wiem czy można to jakoś globalnie zmienić.
Te inne problemy które masz, też mi się czasem zdarzają, ale to zalezy od aplikacji, na przykład Battlefield 1 na początku mi robił bardzo podobne rzeczy jak go odpalałem w rozdzielczości mniejszej niż natywna monitora i borderless window, ale potem to naprawili, to masz z różnymi aplikacjami czy zawsze cowkolwiek uruchamiasz?
Odpowiedz
(21.01.2017, 14:47 UTC)CYJAN3K napisał(a): Jak robiłem update to niestety spadły mi fps bardzo mocno. Jak chciałem wrócić do 7 to usunął oba systemy. Dlatego siedzę teraz na 7, podoba mi się na razie. Pytanie na przyszłość - jak przeszedłem z (legalnego)  Windowsa 7 na 10 a teraz mam 7 to w przyszłości instalując 10 będzie działał kod który miałem na 10 po update?

Tak, i nawet nie będziesz go musiał wpisywać. Sam się aktywuje.
Odpowiedz