Zakup nowego PC
(11.01.2017, 13:55 UTC)[Cornholio] napisał(a): Próbowałem dobrać HyperX Fury do tej płyty, ale na liście kompatybilności nie było symbolów, chyba że jakoś źle patrzę.

https://pl.msi.com/Motherboard/support/B...upport-mem

HX421C14FB2K2/16 brak, jedynie znajduje string HX421C14FB dalsze znaki symbolu są już inne, a takich nie ma znów w morele...

Przepraszam, za szybko odpowiadałem... oba typy pamięci będą działać poprawnie z tą płytą... różnica między pamięciami to możliwość pracy w trybie DUAL CHANEL dla HX421C14FB... wybrana płyta pozwala na taką formę, należało by wówczas zakupić dwie kostki https://www.morele.net/pamiec-kingston-h...-8-719424/ - wzrost wydajności na poziomie 1% ale także głównie w miejscach procesorowych to można odczuć i nie zawsze... ogólnie zakłada się, że obecnie wpływ DUAL CHANEL na wydajność jest marginalny...
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
(11.01.2017, 13:37 UTC)kris750PL napisał(a):
(11.01.2017, 12:23 UTC)CYJAN3K napisał(a): Jeżeli dysk masz to wydaje mi się że jest dobrze. Możesz dokupić najwyżej że dwa wentylatory do obudowy bo podejrzewam że ona ma jeden. No i dalej uważam że ta karta od MSI to przepłacanie bez sensu ale w tym wypadku jak kto lubi

Ps. Dokładnie do procesora żeby mieć literkę K powoduje że musimy mieć drozszą płytę główną i lepsze chłodzenie, inaczej nie ma sensu kupować

do OC to trzeba mieć chęć i jakąś tam wiedzę, ale niekonieczne są bardzo drogie chłodzenie i droga płyta.

Zapomniałem że na płytach b da się podkręcać. Zaraz się okaże że K nie jest potrzebne bo blck wystarczy. No i wiedza nie obniża temperatury chyba że się coś zmieniło. Podkręcanie procesora na stockowym chłodzeniu to igranie z ogniem. Często dosłownie
Odpowiedz
Odnośnie poruszanej pamięci RAM to racje jest taka iż ważne są inne parametry niż "wielkość" 8GB wystarczy 16GB to już wypas.

Podam to na przykładzie.

Miałem raz kumpla który kupił sobie HI-ENDOWEGO kompa i mówi jaki to nie ma wypas.
A ja do niego, aby sprawdził ile ten super komp pożera - system i wszystkie inne procesy to było 2GB oraz gra w którą grał 2GB razem 4GB,
zobaczył to, spytałem ponownie po co 32GB, nastała cisza.

8GB wystarczy byle dobre były

Jeśli i5 się zdecydujesz , to ważne jak ktoś wspominał wcześniej wentylatot lub dwa do obudowy to konieczność , najlepiej nie kupowac wersji BOX , bo to chłodzenie fabryczne to śmieci są jeśli chodzi o intele , ważne aby kupić osobno dobre chłodzenie.
Odpowiedz
(11.01.2017, 19:01 UTC)Galactic Trader napisał(a): Odnośnie poruszanej pamięci RAM to racje jest taka iż ważne są inne parametry niż "wielkość" 8GB wystarczy 16GB to już wypas.

Podam to na przykładzie.

Miałem raz kumpla który kupił sobie HI-ENDOWEGO kompa i mówi jaki to nie ma wypas.
A ja do niego, aby sprawdził ile ten super komp pożera - system i wszystkie inne procesy to było 2GB oraz gra w którą grał 2GB razem 4GB,
zobaczył to, spytałem ponownie po co 32GB, nastała cisza.

8GB wystarczy byle dobre były

Jeśli i5 się zdecydujesz , to ważne jak ktoś wspominał wcześniej wentylatot lub dwa do obudowy to konieczność , najlepiej nie kupowac wersji BOX , bo to chłodzenie fabryczne to śmieci są jeśli chodzi o intele , ważne aby kupić osobno dobre chłodzenie.

16GB obecnie to minimum warte rozważenia jeżeli chodzi o pamięć RAM, tego akurat nigdy za wiele, a jest to niemal najtańszy komponent w kompie... mi np. OPERA zjada na dzień dobry 12GB - bo może i dzięki temu praktycznie nie odwołuje sie do dysku... odpaliłem ostatnio starego lapka z windows10 i 8GB pamięci ram, po 30 minutach zaczął krzyczeć, ze brakuje mu pamięci i musi jeden z programów wyłączyć - a odpalona była przeglądarka i IDE zajmująca 1GB pamięci RAM... 

...podsumowując pamięć RAM jest tak tania, że nie ma co na niej oszczędzać, a zwiększa niesamowicie wygodę użytkowania...

...co do chłodzenia to najlepiej podawać konkrety, a nie walić enigmatycznie 'chłodzenie fabryczne to śmieci' - bo zakrawa to o 'trolling'.... boxowe chłodzenie przy i5 jak najbardziej się sprawdza i daje radę, plusem jest to, że masz już nałożoną pastę na 'radiator' (cooler), więc dla laikow montaż jest banalnie prosty...  

...nie bawimy się tutaj w podkręcanie i procesory typu K, gdzie skuteczniej trzeba odprowadzać ciepło... 

...powiem nawet więcej - INTEL do wersji boksowych dołącza całkiem ciche 'wentylatory' (przynajmniej ja na takie trafiam), które zapewnią bezpieczną temperaturę na niepodkręconym procesorze - nie powinna ona przekroczyć w grach wartości 60-65 stopni C...  oczywiście jak budżet pozwala to można zainwestować w dedykowane chłodzenie, z pewnością to nie zaszkodzi...

...zaproponowana obudowa ma wbudowane dwa wentylatory zapewniające odpowiednie chłodzenie środka - można dodać trzeci - jeżeli chodzi o ich głośność to da się przeżyć i już zwykły hałas domowy potrafi je zagłuszyć... 

Małe zestawienie
i5 6500 w wersji OEM jest 30 zł tańsza, a dobre chłodzenie do procka zaczyna się od ok. 100-140 zł...  myślę, że warto dołożyć te 30 zł do wersji BOX i sprawdzić jak się to chłodzenie spisuje, w przyszłości zawsze można dodać inne...
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
Jak przyjadę na weekend do domu to chyba spędzę czas na pobieraniu gier by sprawdzić jaka jest prawdziwa różnica w ram. Yt twierdzi że wielkość jest ważniejsza od dodatkowych 600MHz, mi się też to wydaje logiczne. Ale sprawdzić można, nie wiem tylko czy zdążę te gry pobrać
Odpowiedz
https://www.purepc.pl/pamieci_ram/test_d...?page=0,14
https://www.purepc.pl/pamieci_ram/test_p...mhz_wybrac
Odpowiedz
A jak uważacie: gotowy zestaw (np. coś od Republic of Gamers albo Alienware) czy składać samemu? Dużo można oszczędzić na takim samym konfigu, czy szkoda zachodu?
Star Citizen kod referencyjny: STAR-7T7J-3QFX
YT: Obywatel Yautja - YouTube
Odpowiedz
Sprzęt złożony samemu raczej nie będzie tańszy od masowej produkcji, ale możesz tam włożyć dokładnie to co chcesz. Gotowe maszyny nie zawsze mają bebechy o najlepszych parametrach.
Odpowiedz
Z pamięciami to jest tak, że nigdy za wiele i jak tanie to i 64GB brać Wink
Szybkość też jest ważna ale należy zwrócić uwagę, że czasem architektura może i może obsłużyć wyższe taktowania pamięci tylko przyrost wydajności jest znikomy w porównaniu ze wzrostem wydajności miedzy prędkościami taktowania na niższych częstotliwościach. Co nie zmienia faktu że też należy brać najszybsze pamięci ale trzeba tak na prawdę patrzeć na to jakie czasy dostępu/opóźnienia będą miały pamięci dla częstotliwości która jest optymalna dla danej architektury.
W dobie 64bit 8GB to absolutne minimum, 16GB to na zapas do 2 lat podejrzewam i warto brać bo pamięci cholernie drożeją po pewnym czasie od zaprzestania produkcji, jeśli ktoś nie wymienia kompa co 2 lata Wink
Z tym, że najlepiej brać mniejsze moduły bo są wyżej taktowane/mają mniejsze opóźnienia niż duże moduły. Także na dzień dzisiejszy szukał bym płyty z 4 slotami i obsadzałbym 4x2GB minimum, 4x4GB optimum a 4X8GB to już na mocny wyrost lub do specyficznych zastosowań jak odpalonych kilka klientów EvE Online Wink Oczywiście jeśli jest taka możliwość to wykorzystywać dobrodziejstwo dual-chanel i brać pamięci "sparowane". Na co dzień niby nie wykorzystywana ale kiedy nagle potrzeba przewalić sporo danych, np wybudzenie zabezpieczeń komputera i potrzeba analizy heurystycznej/zachowania pliku akurat kiedy gramy, potrafi na systemach o niskiej przepustowości ściąć sporo fps.

Gamingowe platformy jak RoG czy Alienware mają zazwyczaj mocne i porządne bebechy i są objęte innymi warunkami gwarancji ale pomimo że na papierze mają te same podzespoły co fabryczniak z lidla mają cholernie zawyżoną cenę m.in. przez markę czy np. gwarancję 24h dtd w przypadku kiedy podkręcałeś maszynę i się zjarała i dostajesz w ciągu 24h praktycznie nową. Własne składaki lub u poleconej osoby to najlepsza opcja, za dużo mniej niż gamingowe platformy dostajesz tą samą wydajność i jakość, za cenę niewiele wyższą niż zestawy z tesco dostajesz to samo co wcześniej. Gamingowe są skrojone tak żeby wydrenować kieszenie fanatyków a budżetówki są skrojone tak żeby szły tonami bez drenażu kieszeni klientów a producent zarabia głównie na tym że jakość jest wątpliwa byle by tylko specyfikacja na papierze była porządna Smile
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
a ja z kolei jestem zdania, ze bedzie tanszy, bo jakby nie bylo placisz za 'znaczek'.

Dla przykladu, takie Alienware'y to ceny maja kosmiczne.
Odpowiedz