Zakup nowego PC
Zapewne trochę Ci namieszam w Twoim proponowanym zestawie, ale sam się prosiłeś Wink

Zaczynając :

GRAFA
 - GTX 1060, to kasa wywalona w błoto. Za wersję 1060 OC zapłacisz dodatkowe dublony, a osiągi tej karty... co tu dużo mówić...
Za niemalże 1400zł to chyba gra nie warta świeczki, bo dokładając 500zł możesz już upolować GTX 1070.
powiedzmy 1900-2000zł

RAMy
Trzymamy się ramy to się nie pos.....
GOODRAM 8GB 2400MHz Play CL15 Blue - no fajny ram wybrałeś, taktowanie 2400 mjut, ale to CL15 ? poszukajmy czegoś rozsądniejszego jak chociażby coś z serii ADATA.
Wbrew pozorom i słabemu marketingowi to sa bardzo dobre RAMy i co dla Ciebie najważniejsze znajdują sie one na MSI "Compatibility list", dzieki czemu nie musisz sie martwić o ewentualne BSODy. ADATy są produkowane na kościach HYNIX czyli właściwie tych najlepszych wydajnościowo na Świecie... ale do rzeczy...

ADATA DDR4 8GB 2133MHz, CL13, XPG Z1 Dual (AX4U2133W4G13-DRZ) za ok 280zł
Dlaczego ? bo jest szybsza ! Do grania nie potrzebujesz wyższego taktowania, ale mniejszych opóźnień, stąd CL13
Mało tego wg MSI każde taktowanie powyżej 2133MHz odbywa sie za pomocą OC, więc może działać, albo możesz nie uruchomić nawet komputera, bez resetu BIOSa do tych domyślnych 2133.

Zasilacz
XFX 500W XT Series 80+ Bronze -
uciągnie, ale jak Mathias wcześniej pisał szału nie ma. Poszukaj sobie wersji Gold albo mocniejszego zasilacza w Bronzie ( może 650 W ?) ?. Jak zaczniesz podkręcać, lub całość komponentów okaże się prądożerna, to będziesz miał zwiechy. Niestety te bronzy po jakimś czasie sporo tracą na wydajności, stąd już lepiej kupić BRONZA, ale mocniejszego.

Obudowa
Tu się nie wypowiadam, bo to już tylko kosmetyka, kto co lubi.
Generalnie zasada jest taka, aby było przewiewnie i miło...

Płyta główna

MSI Z170A SLI PLUS - po co się pytam ? nie masz nawet SLI i kosztuje 600zł.
Ogólnie wiadomo, ze płyty MSI demonami prędkoście nie są, a i możliwości OC są mocno ograniczone przy tych werjach płyt.
Sugeruję iść w kierunki płyty mniej komercyjnej, za to dającej radochę z jej niezawodności

Proponuję albo Gigabyte GA-Z170-HD3 DDR4 s.1151 koszt 500zł
albo
Asrock Z170 Gaming K4 DDR4 s.1151  - Asrock to budżetowa wersja Asusa. Płyty doskonale się nadają na OC, bo nie mają ograniczeń mnożnika jak i luźny stopień sterowania napięciem. Teraz i tak nie będzie Ci to potrzebne, ale za 2-3 latka jak komputer osłabnie, pomyślisz o podkręceniu zamiast pakować kase w nowe części.  koszt 570zł

Procek
Intel i5-6500 3.20GHz 6MB BOX - koszt 975zł

Całość bez obudowy 4.2K zł  a to już o niebo lepiej.
Bez obudowy bo.... wejdź na OLX i kup pierwszą lepszą budę i puszkę spray'u... a lepiej na tym wyjdziesz i wydasz 50zł

O ile te 200 zł powyżej planowanych 4K rzeczywiście robi Ci różnice, to proponuje pogadać z gościem w sklepie zeby Ci rabat ogarnął, bo chyba te 200 zł przy takim zakupie to nie powinien być problem.

najważniejsze... NIe wiem czy to prawda czy nie.. ale ludziska bardzo narzekają na X-kom, zwłaszcza jak przychodzi do wymian i napraw grwarancyjnych. Druga sprawa to X-kom to sieciówka, więc nigdy nie doprosisz sie od nich żadnej zniżki.. oni po prostu nie mogą i już...
Idź ty lepiej do jakiegos Janusza biznesu i z nim to ogarnij Wink
Z drugiej strony zawsze mozesz skorzystac z alledrogo i gadac z gośćmi o zniżce.

Postarałem się abyś tutaj poszukać taki sprzęt w dość okrojonej kwocie, ale wydaje mi się ze tak czy inaczej specyfikację ma spoko.

Pozdro i powodzenia !

Daj znać jak już podejmiesz decyzję co kupujesz Wink

(10.01.2017, 19:50 UTC)szarik napisał(a):
(10.01.2017, 18:43 UTC)CYJAN3K napisał(a):
(10.01.2017, 15:06 UTC)szarik napisał(a): ultra HD - przy 1060 pozwoli grać w ustawieniach ultra-wysokich, biorąc pod uwagę dotychczasowe doświadczenia na laptopie to będzie przeskok jakościowy bardzo duży... dodatkowo obecnie nie wyobrażam sobie gry w proporcjach innych niż 21:9 i rozdzielczości przynajmniej ultraHD, gotów jestem grać na ustawieniach tylko wysokich byle w 21:9...

...co do karty graficznej to ja nie wyobrażam sobie by nie była cicha, a taka jest zaproponowana przeze mnie (dodatkowo kata ta jest chwalona za jakość użytych materiałów) - w przeciwieństwie do wersji ARMOR, którą się odradza...

...Panowie dzięki za sugestie z zasilaczami - opinia ta się mi przyda...

...co do płyty głównej od MSi to chwalą właśnie tą za jakość wykonania i użytych części... jak jest coś lepszego to również proszę o linki... i należy pamiętać, że mamy ograniczony budżet...

...jeżeli chodzi o pamięci to również polecam Kingston Hyperx Fury  - zresztą wrzuciłem je jako pierwsze do koszyka, ale ze względu na budżet (20-40 zł droższe) zmieniłem je na powyższą propozycję...

...co do kupowania za pół-roku to wychodzę z założenia, że zawsze będzie tak, że można poczekać - sprzęt tak szybko się starzeje, że nie warto czekać... przed wakacjami będzie ciut taniej, ale szykuje się, że przez jeszcze 6 miesięcy dolar będzie szedł w górę... co do primery AMD to też jestem ciekawy, ale należało by znów odczekać z 3-5 mc aż ceny się wyrównają - bo za nowości na rynku musisz płacić 'januszowe'...   także polecam zakup odrazu jak jesteś zdecydowany...
...

Ultra HD to inaczej 4k. Ta karta nie da rady uruchomić gier w uhd, chyba że chcemy jakieś średnie w 30 fps. Według mnie mija się to z celem.

A co do czekania to miałem dylemat bo nad zmianą karty zastanawiam się od 2 lat. Uzbieralem na gtx1070 i zmieniłem zdanie. Ta generacja to taka przejściówka i wiele mówi że kolejna też. Karty te nie umieją pociągnąć 4k w rozsądnych fps, VR jest na mocno wczesnym stadium rozwoju. Ale wydaje mi się że to się rozwinie mocno za około 2 lata, do akcji wejdzie nVidia Volta, AMD trochę odrobi(marzenia) i znowu pojawia się dobre karty z konkurencyjną ceną. Potrafiące uruchomić gry w 4k, nie mające żadnego problemu z VR który o ile będzie istniał (wg mnie będzie) na pewno ewolułuje w coś dużo bardziej wymagającego. Można czekać i czekać w nieskończoność. Pytanie czy warto czekać 7 miesięcy, dodatkowo jeszcze 1(lub więcej) aż zejdzie podatek od nowości. Według mnie  nie. Bo będziemy czekać bez końca

UltraHD - ultrapanorama FUllHd miało być - przepraszam (chodzi o rozdzielczość sugerowanego monitora - 2560 x 1080) ...

... co do drugiej części to nie rozumiem jej, więc nie wiem jak może to pomóc w odpowiedzi na zasadnicze pytanie... z jednym natomiast się zgodzę, nie ma co czekać... a obecna generacja kart to skok jakościowy w generowaniu grafiki jakiego nie było od bardzo dawna - nazywanie karty graficznej 'przejściowa' w skali lat jest śmieszne, jeżeli w tym czasie mogą pojawić się nawet dwie generacje nowych - ale tak jak pisałem nie za bardzo rozumiem tego co wykreowałeś w Twych słowach... 

1060 w opcji 6GB - starczy na długi czas jeżeli chodzi o grę w FullHD i 2560 x 1080...

Chłopaki co wy pijecie ? szlam z baku 2M1Ra ?

Na GTX 970 przy 2560x1080 i detalach HIGH/ultra miałem w ED 130FPS
Przy 970 SLI w 3 monitorach przy 5760x1080 od 160 do 80 FPS ( na planetach tylko zjeżdżało do 50-60)
Do 2560x1080 nie trzeba 1070, to przerost formy nad treścią, no chyba ze tam potrzeba 500 ( pińcet EFPEESÓW )..tylko po co ?
[Obrazek: SDU3JFX.png]
Odpowiedz
Dr.Kobayashi --> płyta na chipsecie z170, by w przyszłości można było podkręcić bez dodatkowych wydatków - hm... to chyba nie zadziała... bo i5-6500 nie podkręcisz, więc trzeba by kupić nowy procesor... z praktyki wiem, że jak ktoś nie za bardzo zna się na sprzęcie to i podkręcaniem nie będzie się zajmował, dlatego spokojnie można pomyśleć o czymś na B150...

...co do pamięci RAM to trzeba pamiętać, że mówimy tu o niewielkim zysku np. FPS-ów w grach, najczęściej to 1-5 klatek na sekundę... ale warto do takich pamięci dopłacić te kilkadziesiąt złotych...

..."Za niemalże 1400zł to chyba gra nie warta świeczki, bo dokładając 500zł możesz już upolować GTX 1070. " - tak można skalpować w górę począwszy od 1050, ale kiedyś trzeba się zatrzymać Biggrin ... z 1070 proponuje coś od PALITA: GameRock lub JetStream - bardzo dobre karty w przystępnej cenie...

...co do obudowy to kwota 120-170 zł wydaje się rozsądna za brak kłopotu z montażem, przeplataniem kabli itd. - nie warto oszczędzać te 60 zł na obudowie - proponowane rozwiązania sa bardzo wygodne: montaż bez dodatkowych instrumentów, siatki anty kurzowe, okablowanie dodatkowe, wentylatory w obudowie itd...
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
(10.01.2017, 20:41 UTC)szarik napisał(a): Dr.Kobayashi  --> płyta na chipsecie z170, by w przyszłości można było podkręcić bez dodatkowych wydatków - hm...  to chyba nie zadziała...  bo i5-6500 nie podkręcisz, więc trzeba by kupić nowy procesor... z praktyki wiem, że jak ktoś nie za bardzo zna się na sprzęcie to i podkręcaniem nie będzie się zajmował, dlatego spokojnie można pomyśleć o czymś na B150...

...co do pamięci RAM to trzeba pamiętać, że mówimy tu o niewielkim zysku np. FPS-ów w grach, najczęściej to 1-5 klatek na sekundę... ale warto do takich pamięci dopłacić te kilkadziesiąt złotych...

..."Za niemalże 1400zł to chyba gra nie warta świeczki, bo dokładając 500zł możesz już upolować GTX 1070. " - tak można skalpować w górę począwszy od 1050, ale kiedyś trzeba się zatrzymać Biggrin ... z 1070 proponuje coś od PALITA: GameRock lub JetStream - bardzo dobre karty w przystępnej cenie...

...co do obudowy to kwota 120-170 zł wydaje się rozsądna za brak kłopotu z montażem, przeplataniem kabli itd. - nie warto oszczędzać  te 60 zł na obudowie - proponowane rozwiązania sa bardzo wygodne: montaż bez dodatkowych instrumentów, siatki anty kurzowe, okablowanie dodatkowe, wentylatory w obudowie itd...

CO do  procka to rzeczywiscie nie wiem jak to jest z @@@ I5, ale to w ogóle nie moja półka.. ale skoro się nie da, to rzeczywście bez sensu.
Za to płyta, też patrzyłem na B150tki, ale uznałem, że to Z170 musi być wg życzenia kupującego.

Co do ramu, to wiesz 5 klatek tu.. 5 klatek tam i potem płącz i rwanie FPSow Wink
Wszystko byle nie Goodram... i co najważniejsze one nie są na kompatibility liście w MSI, wiec o ile on chce tę płytę to lepiej już iść w kiedunku ADATA. Jak sam mówisz.. jeśli to dla kogoś ktoś słabo ogarnia sprzęt to ewentualny BSOD już na starcie kompa może być murem nie do przeskoczenia.

CHłopaki pisali gdzieś tam wcześniej, ze aninie będzie VR, ani nawet monitora 2560x1080... uznaję więc że kupowanie 1070 jest bezpodstawne. SPokojnie ogarnie to 970tką za 1000zł i będzie git !

Wiesz z tymi budami to jest tak, ze jedni mają i lubią okienka aby sobie popatrzyć, a inni przykręcają komputer do deski i na ścianę ( jak ja ) super obudowa, kabli nie widać, chłodzenie 1 klasa no i wygląda kozacko..hehe ;Wink kosztuje 20zł
[Obrazek: SDU3JFX.png]
Odpowiedz
Cornholio - mam w grudniu złożony komputer budżetowy w kwocie ok. 3200 zł ... oparty m.in. o i5-6400 i MSI-1050Ti 4GB z pamięciami Kingston HyperX FURY 8GB DDR4 2133MHz CL14 (HX421C14FB/8) i w FUL HD wiedźmin chodzi przy ustawieniach wysokich bez Hairworksa (czy jak to sie owłosienie nazywa) w 55-75 klatkach na sekundę...

można to sobie zestawić ze znacznie wydajniejszym o ok. 30-50% 1060... w uproszczeniu podobny skok można uzyskać porównując 1060 do 1070... przy czym decydując się na 1070 to trzeba już uderzać w procesor i5-6600K by nie był wąskim gardłem, co podniosło by znacznie cenę całego zestawu... chcę po prostu napisac, że przy 1060 będziesz się świetnie bawił, w szczególności, że jak sam pisałeś ostatnio siedziałeś przy mało wydajnych lapkach...
Odpowiedz
8Gb pamięci w nowym komputerze i to jeszcze o prędkości 2133? Dobry pomysł, przyszłościowy. W 2013 roku. Nie ma sensu kupować 8gb do takiego komputera chyba że zamierzamy w przyszłym roku wymienić ram. Pamięć z zestwu Szarika jest dużo lepszą opcją, podobnie jak ta z początkowego zestawu autora
Odpowiedz
(10.01.2017, 21:25 UTC)CYJAN3K napisał(a): 8Gb pamięci w nowym komputerze i to jeszcze o prędkości 2133? Dobry pomysł, przyszłościowy. W 2013 roku. Nie ma sensu kupować 8gb do takiego komputera chyba że zamierzamy w przyszłym roku wymienić ram. Pamięć z zestawu Szarika jest dużo lepszą opcją, podobnie jak ta z początkowego zestawu autora

Zgadzam się, najpierw pojemność, później patrzmy na częstotliwość i opóźnienia (a właściwie zestawienie tych dwóch parametrów)... przy czym trzeba brać pod uwagę takie elementy jak radiator, gwarancja (najlepiej 'wieczysta')... osobiście od lat kupuje głównie pamięci KINGSTONA... fajny wątek... jeszcze nie było takiego, w którym sporo się udzielam...
Odpowiedz
(10.01.2017, 21:43 UTC)szarik napisał(a): ... fajny wątek... jeszcze nie było takiego, w którym sporo się udzielam...

Hje hje... to czekaj aż ja się zdecyduję na nowego kompa Biggrin
Odpowiedz
(10.01.2017, 21:43 UTC)szarik napisał(a):
(10.01.2017, 21:25 UTC)CYJAN3K napisał(a): 8Gb pamięci w nowym komputerze i to jeszcze o prędkości 2133? Dobry pomysł, przyszłościowy. W 2013 roku. Nie ma sensu kupować 8gb do takiego komputera chyba że zamierzamy w przyszłym roku wymienić ram. Pamięć z zestawu Szarika jest dużo lepszą opcją, podobnie jak ta z początkowego zestawu autora

Zgadzam się, najpierw pojemność, później patrzmy na częstotliwość i opóźnienia (a właściwie zestawienie tych dwóch parametrów)... przy czym trzeba brać pod uwagę takie elementy jak radiator, gwarancja (najlepiej 'wieczysta')... osobiście od lat kupuje głównie pamięci KINGSTONA... fajny wątek... jeszcze nie było takiego, w którym sporo się udzielam...

co do pamięci to mówiąc krótko mylisz się
Odpowiedz
(10.01.2017, 21:58 UTC)kris750PL napisał(a):
(10.01.2017, 21:43 UTC)szarik napisał(a):

Faktycznie, dzięki za wypowiedź. Dobrze uzasadnione,
Odpowiedz
(10.01.2017, 23:10 UTC)CYJAN3K napisał(a):
(10.01.2017, 21:58 UTC)kris750PL napisał(a):
(10.01.2017, 21:43 UTC)szarik napisał(a): Zgadzam się, najpierw pojemność, później patrzmy na częstotliwość i opóźnienia (a właściwie zestawienie tych dwóch parametrów)... przy czym trzeba brać pod uwagę takie elementy jak radiator, gwarancja (najlepiej 'wieczysta')... osobiście od lat kupuje głównie pamięci KINGSTONA... fajny wątek... jeszcze nie było takiego, w którym sporo się udzielam...

Faktycznie, dzięki za wypowiedź. Dobrze uzasadnione,

hehe... no nie warto komentować, może nie miał czasu uzasadnić... ja chętnie czegoś nowego się nauczę...  może troszkę bardziej rozwinę temat, bo tok rozumowania jest prosty:

1. Zawsze lepiej mieć więcej pamięci niż szybszej 

2. Jeżeli już bierzemy pod uwagę szybkość to w grę wchodzą częstotliwości taktowania i opóźnienia - zasada prosta im mniejsze opóźnienia CL (CAS latency) tym lepiej, podobnie z częstotliwościami pracy im wyższe tym lepiej... ale nie zawsze CL14 będzie 'szybsze' od CL15 np. CL15/CL16 (3000MHz) powinno być 'szybsze' od CL14 (2133MHz)... dlatego te parametry najlepiej razem brać pod uwagę...
    ...to zresztą szerszy temat - bo niskie CL ma znaczenie przede wszystkim przy obliczeniach z wykorzystaniem małych plików... w grach więc wyższe wartości tego parametru powinno dac lepsze rezultaty...

3. Trzeba pamiętać, że szybkie pamięci wytwarzają sporo ciepła dlatego obecność radiatora wskazana... szczególnie w małych obudowach i przy podkręcaniu (tak, pamięci RAM tez można podkręcić)...

4. No i ostatni poruszany przeze mnie aspekt to kwestia gwarancji - warto wybrać opcję z wieczystą gwarancją, choćby były ciut droższe...  
Podsumowując przy wyborze pamięci bierzemy parametry które powinny mieć dla nas graczy największe znaczenie to po kolei są: pojemność, częstotliwośc pracy, cycle latency ... gwarancje traktuje jako całkowicie osobny parametr...
Odpowiedz