Odyseja kosmiczna 2021 - Nowy sprzęt
poczytaj o radeonach z połowy poprzedniego roku.
Odpowiedz
(09.02.2021, 17:34 UTC)MAGNUM354 napisał(a): poczytaj o radeonach z połowy poprzedniego roku.

no ale to Ty zacząłeś pisać, więc bądź łaskaw to nie odsyłać mnie żebym sobie poszukał, bo to niegrzeczne Wink to co z tymi radeonami jest nie tak? Psują się, nie działają? To dotyczy wszystkich egzemplarzy, czy może niektórych modeli? Ja mam saphire pulse 8GB - on też ma być "wadliwy", u mnie chodzi jak już pisałem bez problemów a do tego w idle jest bezgłośny.
Odpowiedz
(09.02.2021, 18:38 UTC)kris750PL napisał(a):
(09.02.2021, 17:34 UTC)MAGNUM354 napisał(a): poczytaj o radeonach z połowy poprzedniego roku.

wiesz co gdybyś mi o tym nie napisał nawet bym nic nie wiedział, mo ż eto dotyczy kilku egzemplarzy

Z tego, co pamiętam to dotyczyło procesorów Ryzen, nie grafik Radeon i chyba bezpośrednio wiązało się z BIOS-ami dla płyt z chipsetami AMD- a ściślej z ustawieniami Cool&Quiet.  Objawiało się to tym, że procesor nie wykorzystywał zawansowanego zarzadzania energią i nie obniżał napięcia Vcore w spoczynku.
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
(09.02.2021, 19:07 UTC)SEBA312 napisał(a):
(09.02.2021, 18:38 UTC)kris750PL napisał(a): wiesz co gdybyś mi o tym nie napisał nawet bym nic nie wiedział, mo ż eto dotyczy kilku egzemplarzy

Z tego, co pamiętam to dotyczyło procesorów Ryzen, nie grafik Radeon i chyba bezpośrednio wiązało się z BIOS-ami dla płyt z chipsetami AMD- a ściślej z ustawieniami Cool&Quiet.  Objawiało się to tym, że procesor nie wykorzystywał zawansowanego zarzadzania energią i nie obniżał napięcia Vcore w spoczynku.

no więc właśnie poprosiłem do tablicy kolegę który temat zapodał - mam nadzieję że nam wyjaśni co dokładnie chodziło mu po głowie a nie odesłał mnie "żebym sobie poszukał"
Odpowiedz
niestety - wyszukiwarka odnajduje tylko stare tematy na różnych zapomnianych forach gdzie ludzie pytają o problemy z taktowaniem procesorów . Niektóre dotyczą oczywiście overclockingu, ale tak na szybko patrząc tematy o nierównomiernych napięciach i potrzebie obniżania taktowania ( dla wyrównania pracy procesora )przewijaja się od około 2015 do 2020 .

Jadnak jakoś nie mogę trafić na docelowy artykuł czy nawet kilka, które w połowie roku 2020 skutecznie odstraszyły mnie od zakupu produktów tej firmy. Spędziłem sporo czasu na wyszukiwaniu informacji starając się wybrać odpowiednie podzespoły w moim ograniczonym budzecie..
Przyczyn braku artykułów może być wiele, - najrozsądniejszym wydaje się to ze nowe seria procesorów są czyste od wad a miejsce na portalach branżowych jest zajęte przez coś innego.
Wiadomości na forach wspomnianych wyżej są, ale to tematy starsze .

Uznajmy że po prostu jestem pamiętliwy, a na forach ludzie rózne rzeczy piszą - nie będę tego brał za pewnik Smile
Odpowiedz
Ja mam Ryzena 5-3600 na płycie B450 i takich problemów nie miałem. Chodzi bezproblemowo przetaktowany na 4.2 GHz Wink
[Obrazek: 75287.png]
Odpowiedz
W ramach edukacji opowiem Wam historię bez happy endu.
Na OLX zauważyłem że są te karty graficzne (GTX 1050 TI) w miarę niskich cenach (od 400 zł). Zacząłem polować i pisać do ludzi którzy dawali te ogłoszenia. W wiekszości przypadków nikt mi nie odpisywał. W końcu znalazłem gościa który podał nr telefonu. Zadzwoniłem do niego i nasza rozmowa wyglądała mniej więcej tak:
-dzień dobry dzwonię w sprawie ogłoszenia - karta graficzna
- a tak aktualne jeszcze
-czy była by możliwość wysyłki tej karty?
- preferuję odbiór osobisty
-a nie dało by rady wysłać?
- a co daleko Pan mieszka? Nie może Pan podjechać?
-no nie..
- tak to nie wysyłam, chyba że by była jakaś przedpłata...
-to da Pan nr konta ja wyślę kasę i pare zł za wysyłkę
- a no chyba że tak
...
Jak się domyślacie po dokonaniu przelewu kontakt się urwał a jak dzwonię to od razu włącza się poczta głosowa...
tak że tego
Odpowiedz
o kurde!!!
zgłosiłeś tą aukcje mam nadzieję?
z doświadczenia wiem że allegro starało się zawsze pilnować takich rzeczy a jeśli trzeba to i policje zawiadamiają . W sumie to sam powinieneś to zrobić - powyżej 300 złortych to już przestępstwo jest z tego co pamiętam.

Ale numer... informuj na bieżąco jak postępy w sprawie.

A co teraz z twoim kompem? kupujesz inną kartę z innego żódła czy czekasz na wyjaśnienie sytuacji?
Odpowiedz
Ale co ma Allegro do OLX? Smile
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
Reszta kompa kupiona na allegro i od normalnych sprzedawców. Wszystko już idzie/jest na miejscu. Tylko na grafie będę musiał siedzieć przez jakiś czas starej. Pewnie jutro odwiedzę najbliższy komisariat policji i zgłoszę sprawę.
Odpowiedz