Liczba postów: 1,085
Liczba wątków: 37
Reputacja:
49
Platforma:
CMDR: Xenderr
RSI Handle: xendur
O ile dobrze kojarzę, kilkoro członków TWH mieszka w UK, stąd pytanie o koszty życia  .
Głownie chodzi mi o to ile kosztuje wynajęcie mieszkania w Londynie, względnie blisko Paddington Station lub z dobrym dojazdem. Myślę o czymś o rozmiarze około 50m2, salon + sypialnia. Oczywiście interesują mnie względnie schludne mieszkania, a nie rudery ;P
Przeglądałem różne portale, ale informacja z pierwszej ręki będzie dla mnie bardzo przydatna.
(20.01.2020, 21:07 UTC)Xeonary napisał(a): O ile dobrze kojarzę, kilkoro członków TWH mieszka w UK, stąd pytanie o koszty życia .
Głownie chodzi mi o to ile kosztuje wynajęcie mieszkania w Londynie, względnie blisko Paddington Station lub z dobrym dojazdem. Myślę o czymś o rozmiarze około 50m2, salon + sypialnia. Oczywiście interesują mnie względnie schludne mieszkania, a nie rudery ;P
Przeglądałem różne portale, ale informacja z pierwszej ręki będzie dla mnie bardzo przydatna.
Londyn jest KOSZMARNIE drogi. Nie polecam.
Dla przykładu - jakieś 10 lat temu ja w Leeds, które ma ponad 1 mln mieszkańców, za 3-pokojowe mieszkanie płaciłem 450 GBP czynszu. Moi znajomi wynajmowali w Londynie (okolce Ealing) kawalerkę za... 800 GBP. Znacznie bardziej opłaca się wynająć coś poza Londynem i dojeżdżać - tylko wtedy tracisz mnóstwo czasu.
Sprawdziłem na szybko na https://www.rightmove.co.uk/ - obecnie 1-2 pokojowe mieszkanie kosztuje 1400 GBP miesięcznie. Plus opłaty, bo tutaj bardzo rzadko media są wliczone w czynsz. Czyli: prąd, gaz, woda i podatek mieszkaniowy.
Fakt, zarobki są wyższe niż wszędzie indziej, ale moim zdaniem Londyn to jest bardzo zły wybór na osiedlenie się w UK. Pamiętaj też, że tutaj zawsze podaje się ilość SYPIALNI, a nie POKOI - w sensie salon nie jest liczony. Czyli jak jest napisane, że 2 bedroom flat - to znaczy, że są 3 pokoje (2 sypialnie + living room).
Gorąco polecam Yorkshire - piękne miejsce i najbardziej przyjaźni ludzie, jakich spotkałem w UK
--
Sprawdziłem też na szybko zarobki - ale tak naprawdę na szybko. Pierwsza oferta pracy, którą wykonuję tutaj, w Londynie dała mi jakieś 40% więcej siana. Za swój 3-pokojowy dom (2 bedroom) płacę 550 GBP. Najtańsza oferta w promieniu 3 mil of Paddington Station to 1150 GBP za taki sam dom, wykończony podobnie do naszego.
Tak jak mówiłem - nie opłaca się
Reputacja:
49
Platforma:
Dzięki za opinię. Londyn wydaje mi się atrakcyjny ponieważ lubię wielkie miasta  . Zobaczę jaką stawkę wynegocjuję przy rekrutacji, jeżeli będzie satysfakcjonująca względem kosztów życia to się przeniosę.
21.01.2020, 23:31 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.01.2020, 23:32 UTC przez Mathias Shallowgrave.)
Z alternatyw mogę szczerze polecić Leeds. Jest położone w bardzo dobrej lokacji i ma 800 tys. mieszkańców (myliłem się w pierwszym poście - ponad milion ma z okolicznymi wioskami, które formalnie nie zaliczają się do Leeds, ale praktycznie są jego częścią).
Naokoło są 3 parki narodowe, na zachodnim wybrzeżu ładne plaże z piaskiem do wylegiwania się, a na wschodnim klify, skały itp. widowiskowe miejscówki. Samo Leeds jest mega atrakcyjne i bardzo nowoczesne - w ostatnich 10 latach zainwestowano tam 4 miliardy GBP, a w toku są jeszcze inwestycje na kolejne 7 miliardów
Sporo się tam dzieje, w zasadzie we wszystkich sferach życia - od imprez po sztukę, a na pracę też nie można narzekać. Naprawdę świetna miejscówka.
(21.01.2020, 23:31 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): ![[Obrazek: leeds-office-banner(1).jpg]](https://research.euro.savills.co.uk/_images/leeds-office-banner(1).jpg)
To widok z okna Twojego biura?
Liczba postów: 763
Liczba wątków: 8
Reputacja:
29
Platforma:
CMDR: Pienias
RSI Handle: Pienias
.png) .png) .png) .png)
Hej, blisko Paddington to 1 bedroom nie wynajmiesz za £1400  .
Londyn jest drogi ale zależy ile się zarabia, a fakt, że ma się pod ręką te wszystkie miejsca, które warto zobaczyć może spowodować, że będzie warto przynajmniej na rok czy dwa aż się znudzi.
Cały myk to lokacja, coś w odległości 30 minut dojazdu do Paddington metrem zapewne można wynająć za około powiedzmy £1100 + opłaty.
Reputacja:
49
Platforma:
Dojazd metrem 30 minut brzmi bardzo rozsądnie. Ewentualnie rowerem gdy jest ciepło.
Baton, dokładnie z takiego założenia wychodzę - pomieszkam aż się nie znudzę i zobaczę wszystko co jest warte zobaczenia, potem Kalifornia albo Nowy Jork ;P
Liczba postów: 293
Liczba wątków: 4
Reputacja:
28
Platforma:
CMDR: Galactic Trader
23.01.2020, 20:50 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.01.2020, 21:08 UTC przez Galactic Trader.)
To ja polecam pracować w Polsce dla firmy z Londynu, często to możliwe brat tak pracuje, paru znajomych wcześniej też zdalnie pracowało.
TY im zaoferujesz trochę niższą stawkę to mogą się zgodzić. Płacą za bilety i hotele więc wycieczki regularne do UK miałbyś gratis .
Sam o tym myślę, wystarczy zgłosić się do wystarczającej liczby firm , która bardzo kogoś potrzebuje.
Edit:
NY i Kalifornia to inny świat, pojedziesz i zostaniesz.
Edit2:
Przy brexicie może być łatwiej a ceny są różne. Mieszkałem w Anglii 2003-2005 Nie zapomnę jak wynajmowaliśmy mieszkanie za 340 funtów + koszty, po jakimś czasie gdy było się trochę na miejscu udało się znaleźć bezpośrednio podobne lepszej lokalizacji za 170! + koszty. To było dawno i w Northampton. Ale różnica była powalająca.
|