Czy wymiana GPU ma sens?
Dziękuję wszystkim za porady Smile. Znam już odpowiedź - warto kartę wymienić. Do zakupu będę się przymierzał gdzieś za miesiąc i zobaczę jaka będzie wtedy sytuacja na rynku. Planowany był GTX 1060, ale dopiero co była premiera GTX 1660Ti, które też wydaje się lepszą opcją. Natomiast jak spojrzeć na ceny, to przy chęci kupna 1660 aż szkoda nie dołożyć tylko 100-150zł do RTX 2060... i tak by można w nieskończoność Biggrin. Mam jeszcze chwilę i możliwe za tych kilka tygodni ceny się trochę ustabilizują i będzie łatwiej wybrać. Myślałem też aby w przyszłości sprzedać tego biednego i5 4440 i kupić jakąś używkę i7 w tym samym sockecie. Wtedy taki RTX 2060 by rozwinął skrzydła, a ja znów miałbym spokój na kilka lat... Nie wiem jeszcze tylko co żona na to, że znów planuję wydać grubą kasę na sprzęt komputerowy zamiast na wakacje Biggrin.

Jeszcze takie pytanie - czy moja płyta główna nie będzie tutaj mnie też jakoś ograniczać przy tych nowych kartach?
Odpowiedz
Płyta wspiera PCI Express 3.0 więc powinno być ok. Oczywiście tylko starsze i7 (np. o mikroarchitekturze Haswell) możesz wstawić. Ale to nie są takie złe procesory. Nowszy procesor (chyba Skylake), to niestety nowa płyta i nowa pamięć RAM typu DDR4). Ale kartę zawsze będziesz mógł przenieść .
Odpowiedz
@Haji-me
skoro myślisz nad upgrade'em do i7 4gen to mam dla Ciebie propozycję.
Po przesiadce na nowe bebechy pozostała mi płyta, procek i ramy.
Odpowiednio:
MSI Z87-G43 - płyta
i7 4770K/4790K - dokładnie nie pamiętam, który ale ma odblokowany mnożnik. I nie był przeze mnie kręcony.
HyperX 16GB (2x8GB) - RAM, ale taktowań nie pamiętam.
Jutro mogę to sprawdzić dokładnie.
[Obrazek: 84838.png]
Odpowiedz
(24.02.2019, 08:50 UTC)Macias071 napisał(a): @Haji-me
skoro myślisz nad upgrade'em do i7 4gen to mam dla Ciebie propozycję.
Po przesiadce na nowe bebechy pozostała mi płyta, procek i ramy.
Odpowiednio:
MSI Z87-G43 - płyta
i7 4770K/4790K - dokładnie nie pamiętam, który ale ma odblokowany mnożnik. I nie był przeze mnie kręcony.
HyperX 16GB (2x8GB) - RAM, ale taktowań nie pamiętam.
Jutro mogę to sprawdzić dokładnie.

Fajnie, dzięki za propozycję. Będę musiał jednak odmówić, bo budżet nie pozwoli na wymianę całego kompa za jednym zamachem. Muszę sobie to rozłożyć w czasie Smile. Teraz karta, a procek zobaczę, może gdzieś pod koniec roku.
Odpowiedz
W piątek dotarła do mnie nowa karta - RTX 2060, a dokładniej Palit Gaming Pro OC. Wiadomo, że jak w nazwie jest "gaming" oraz "pro" to jest od razu +2 do szpanu na dzielni Biggrin. Wydawałoby się, że trochę na wyrost do mojego biednego procka, ale po pierwszych testach nie wychodzi tak źle. Testowałem oczywiście w Elite - i tu były nudy, zarówno gpu jak i cpu rzadko kiedy przekraczały 60% użycia. Pograłem też trochę w Metro Exodus i tu się pozytywnie zaskoczyłem. Ustawienia grafiki na ultra + włączony rtx i mam stabilne 60 FPS. Procek i karta idą równo w zużyciu po 80-100% i rzadko kiedy widzę ograniczanie karty przez mojego I5-4440. Za jakiś czas przyjdzie pewnie czas na wymianę reszty podzespołów, ale póki co jestem zadowolony.

Jeszcze taka mała ciekawostka. Wyżej wymieniona karta od Palita powinna przyjść z taktowaniem rdzenia na 1830 mhz, a wyjęta z pudełka i nie podkręcana wskakuje na 2050 mhz. Ktoś się w fabryce chyba rozpędził Biggrin.
Odpowiedz
(14.04.2019, 13:27 UTC)Haji-me napisał(a): Wiadomo, że jak w nazwie jest "gaming" oraz "pro" to jest od razu +2 do szpanu na dzielni Biggrin.

Nom i +10 do ceny Wink

A wracając do tematu, to będziesz musiał jeszcze poczekać na wyzwanie dla nowej karty Smile
Odpowiedz
(14.04.2019, 19:00 UTC)Zir4n napisał(a):
(14.04.2019, 13:27 UTC)Haji-me napisał(a): Wiadomo, że jak w nazwie jest "gaming" oraz "pro" to jest od razu +2 do szpanu na dzielni Biggrin.

Nom i +10 do ceny Wink

A wracając do tematu, to będziesz musiał jeszcze poczekać na wyzwanie dla nowej karty Smile

Zazwyczaj tak bywa, ale w tym przypadku to jedna z najtańszych wersji 2060, a przy tym sporo fabrycznie podkręcona i generalnie była polecana na forach Smile.
Odpowiedz
(14.04.2019, 19:28 UTC)Haji-me napisał(a):
(14.04.2019, 19:00 UTC)Zir4n napisał(a): Nom i +10 do ceny Wink

Zazwyczaj tak bywa, ale w tym przypadku to jedna z najtańszych wersji 2060, a przy tym sporo fabrycznie podkręcona i generalnie była polecana na forach Smile.

W takim razie gratuluję zakupu Smile
Odpowiedz
Sam ostatnio borykałem się z podobnym tematem, komp kilkuletni nie chciał już "żreć" nowych tytułów. Miałem kartę GTX 1050, ramy kingstona 2x4BG 1600 MHz. Wymieniłem na kartę MSI GeForce 1070 Gaming (kręcona fabrycznie), wymieniłem ramy na G-Skill 2133 MHz 2x8GB bo te moje stare okazały się totalną porażką wg testów z wielu stron internetowych i dołożyłem dysk Crucial SSD 500GB - zmiana kosmiczna jestem zadowolony z wszystkich podzespołów ale pierwszy raz posiadam w kompie SSD i jestem pod wrażeniem nawet nie spodziewałem się że jest tak ogromna różnica w szybkości. Sens zawsze jest, pytanie czy wszystko będzie grało, ja nie byłem w temacie, napisałem do gościa na morelach , ten okazało się chciał mnie naciągnąć ale z pomocą przyszli koledzy z pracy, którzy w tym cały czas siedzą i się orientują.
Odpowiedz