The Winged Hussars - Forum
Czy wymiana GPU ma sens? - Wersja do druku

+- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com)
+-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73)
+--- Wątek: Czy wymiana GPU ma sens? (/showthread.php?tid=5157)

Strony: 1 2 3

Czy wymiana GPU ma sens? - Haji-me - 21.02.2019

Bry Smile

Urodzinki coraz bliżej, więc przymierzam się do jakiegoś większego zakupu. Mój obecny komputer ma już kilka lat na karku i powoli zaczyna się krztusić w grach, trzeba schodzić na coraz niższe ustawienia. Tragedii jeszcze nie ma, ale odczuwa się już brak mocy. Zastanawiam się czy sama wymiana karty graficznej ma sens w setupie podanym poniżej? Głównie martwi mnie to, czy mój procek nie będzie tutaj wąskim gardłem? Już przy zakupie całego sprzętu się nad tym zastanawiałem, a tu jednak przeskok jeśli chodzi o moc karty będzie duży. Celuję w okolice cenowe GTX 1060 6gb. 

Aktualny sprzęt:

Płyta Gigabyte GA-B85M-D3H
i5-4440 3.10GHz
GTX 770 2GB
Zasilacz Thermaltake Smart SE 530W
Ram DDR3 8GB 1600MHz

RE: Czy wymiana GPU ma sens? - USSER-PL - 21.02.2019

Nie lepiej jakieś Ti serii 9?

RE: Czy wymiana GPU ma sens? - Haji-me - 21.02.2019

(21.02.2019, 16:42 UTC)USSER-PL napisał(a): Nie lepiej jakieś Ti serii 9?

Wy mi powiedzcie czy wymiana ma sens, a ja zobaczę jaki będzie budżet dostępny w odpowiednim czasie Tongue. Są już zapowiedzi GTX z serii 1100, więc może warto będzie jeszcze trochę poczekać.

RE: Czy wymiana GPU ma sens? - MAGNUM354 - 21.02.2019

Ja mam procesor I 5 4670 K -3.4 GHz
G force 1050 TI 4 GB
płyta główna jakaś tania gamingowa MSI za 350 zł ( ale nie korzystam z jej możliwości podkręcania procka czy ogólnie sprzętu - po prostu jest
no i ram 12 GB - miałem 8 ale dokupiłem kość do ARMY bo tam się przydaje Smile

na takim zestawie gram w Wiedzmina 3 w 2K , zresztą w Armę też. W elitkę akurat gram na natywnej rozdzielczości czyli 1080 p bo przy kazdym uruchomieniu nie potrafi się dostosowac z automatu i menu mi się chowa ( wiem z ewystarczy przełaczyc ekran ale za bardzo mnie to wkurza więc sobie darowałem. Tak czy siak - przy takich rozdzielczościach czasami widać że fps'y uciekają chwilowo ale mi to nie robi a gra się o wiele przyjemniej.
Więc według mnie napewno warto wymienić sama kartę powinno ci to poprawić możliwości kompa.
A jak bedziesz czekał bo za chwile ma wyjśc coś nowego to nigdy nic nie kupisz bo cos nowego jest wypuszczane na rynek praktycznie " co chwilę " Smile

RE: Czy wymiana GPU ma sens? - -PAQ- - 21.02.2019

(21.02.2019, 16:44 UTC)Haji-me napisał(a):
(21.02.2019, 16:42 UTC)USSER-PL napisał(a): Nie lepiej jakieś Ti serii 9?

Wy mi powiedzcie czy wymiana ma sens, a ja zobaczę jaki będzie budżet dostępny w odpowiednim czasie Tongue. Są już zapowiedzi GTX z serii 1100, więc może warto będzie jeszcze trochę poczekać.

Bez zbędnych komantarzy, wymiana ma sens, czekać nie warto  Wink

RE: Czy wymiana GPU ma sens? - USSER-PL - 21.02.2019

Przepraszam, chodziło mi o to, że wymiana oczywiście ma sens.
Tylko chciałem spytać czy nie lepiej jakiś hi-end z poprzedniej generacji to tego zestawu nie będzie lepiej pasował Wink
*Muszę bardziej się rozpisywać następnym razem.

RE: Czy wymiana GPU ma sens? - ShiMan - 21.02.2019

Powiem ci tak:

Jak Najszybciej.

Seria 770 już jest definitywnie przestarzała, wymień sobie na serię 10xx, o ile cię stać. Wink

RE: Czy wymiana GPU ma sens? - LeWaR - 21.02.2019

1060 z 6gb ramu styknie.

RE: Czy wymiana GPU ma sens? - siwuch - 21.02.2019

Pada grafika czy procek nie wyrabia ?
Może raczej serwis .
Nowa pasta pod prockiem, oczyszczenie wet etc - od tego bym zaczął,

RE: Czy wymiana GPU ma sens? - Haji-me - 21.02.2019

(21.02.2019, 20:26 UTC)siwuch napisał(a): Pada grafika czy procek nie wyrabia ?
Może raczej serwis .
Nowa pasta pod prockiem, oczyszczenie wet etc - od tego bym zaczął,

Chodziło mi bardziej o to, że wymagania rosną, a sprzęt wciąż ten sam. W budzie mam czysto i jest dobra wentylacja, nic się nie przegrzewa.

Tak mnie jeszcze korci kupienie od razu rtx 2060. To już będzie przesada, ale różnica cenowa między tym, a 1060 nie jest tak duża jak skok w wydajności. Karta bardziej przyszłościowat i bardziej się opłaca, tak mi się wydaje