Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
Dziś jest dzień "Yautja pyta" Tongue
Ktoś na FB wrzucił taką prezentację: https://www.youtube.com/watch?v=4LlxM3N6...tion=share
Mniejsza o głosy, bardziej mi chodzi o automatyzację procesów startu, lądowania i dokowania. Jak takie coś zrobić?? Albo opowiadanie o konstelacjach? Czad!

I z innej beczki: Czy materiały od Strażników trzeba koniecznie wydobywać czy są dostępne u brokerów? I powiązane pytanie - jak się wymienia materiały, bo zajrzałem do jednego brokera ale, wstyd się przyznać, kompletnie nie rozumiem konstrukcji tego interfejsu Sad
Odpowiedz
(15.06.2018, 11:47 UTC)Yautja napisał(a): Dziś jest dzień "Yautja pyta" Tongue
Ktoś na FB wrzucił taką prezentację: https://www.youtube.com/watch?v=4LlxM3N6...tion=share
Mniejsza o głosy, bardziej mi chodzi o automatyzację procesów startu, lądowania i dokowania. Jak takie coś zrobić?? Albo opowiadanie o konstelacjach? Czad!

I z innej beczki: Czy materiały od Strażników trzeba koniecznie wydobywać czy są dostępne u brokerów? I powiązane pytanie - jak się wymienia materiały, bo zajrzałem do jednego brokera ale, wstyd się przyznać, kompletnie nie rozumiem konstrukcji tego interfejsu Sad
O konstelacjach moja Verity  opowiada ilekroć wypowiem np: "constellation Sagittarius" lub "constellation Gemini" .Było to w standardowym pakiecie HCS Verity do Voice Attack.
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz

Yautja, to generalnie działa tak. Voice Attack to tylko software do tworzenia makr, włącznie z komendami głosowymi i zaawansowanyn oskryptowaniem. 

HCS to osobna firma, która z błogosławieństwem Frontiera wypuszcza gotowe Voice Packi, które importuje się jako profile do Voice Attack. Profile zawierają zestaw gotowych makr do Elite, reagujących na zaprogramowane komendy głosowe. Oprócz wykonania określonej komendy (np. wciśnięcia klawisza odpowiedzialnego za wypuszczenie podwozia), odtwarzana jest również odpowiedź głosowa, która imituje Twój komputer pokładowy (np. "Landing gear down, Commander"). Dlatego tak lubię Verity, bo jest ten sam głos co oryginalny komputer w Elite Smile

Są one też mocno oskryptowane, czytają Twoje logi z gry i komputer pokładowy odpowiednio reaguje (np. zbliżając się do bazy planetarnej mówi: "I have a visual"). Wszystkie komendy tam są już gotowe, trzeba się ich tylko nauczyć. 

Te Voice Packi można sobie rozszerzyć o własne nowe komendy lub dodać swoje głosowe komendy do już istniejących. Przykład: https://forum.thewingedhussars.com/showt...p?tid=3557 (np. zrobiłem sobie tak, że jak powiem "Tell me something interesting", to komputer losowo odtwarza mi jeden z tych tekstów z galaxopedii, właśnie info o astronomii, konstelacjach, gwiazdach etc.)
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
(15.06.2018, 11:47 UTC)Yautja napisał(a): I z innej beczki: Czy materiały od Strażników trzeba koniecznie wydobywać czy są dostępne u brokerów? I powiązane pytanie - jak się wymienia materiały, bo zajrzałem do jednego brokera ale, wstyd się przyznać, kompletnie nie rozumiem konstrukcji tego interfejsu Sad

Materiały od Strażników - nie są dostępne, trzeba zdobywać, łatwe ale nudne na dłuższą metę. Sandy mówił, że to rozważą, bo też im się wydaje, że przesadzili z wymaganiami.

Materiały się wymienia następująco - wybierasz ten który chcesz mieć i następnie ten, którym będziesz płacił i Ci podaje przelicznik, wtedy się możesz zdecydować.
Najlepiej jest chyba poskakać sobie po High Grade Emmission i tam nazbierać materiały wysokiej półki, a potem je sobie powymieniać na te mniej ważne, w dół przelicznik jest bardzo korzystny (za jeden diament dostaniesz kilka wagonów ziemniaków, a za jednego ziemniaka (cenzura)) .
Odpowiedz
Wydaje mi się że znacznie szybciej  Materiały grade 5 zdobywa się robiąc misje. Przy dobrze  wyposażonym statku można zebrać i ze 30 w ciągu godziny. Tyle to się czasem szuka  1 USS High Grade Smile
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
(15.06.2018, 13:34 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a):

Yautja, to generalnie działa tak. Voice Attack to tylko software do tworzenia makr, włącznie z komendami głosowymi i zaawansowanyn oskryptowaniem. 

HCS to osobna firma, która z błogosławieństwem Frontiera wypuszcza gotowe Voice Packi, które importuje się jako profile do Voice Attack. Profile zawierają zestaw gotowych makr do Elite, reagujących na zaprogramowane komendy głosowe. Oprócz wykonania określonej komendy (np. wciśnięcia klawisza odpowiedzialnego za wypuszczenie podwozia), odtwarzana jest również odpowiedź głosowa, która imituje Twój komputer pokładowy (np. "Landing gear down, Commander"). Dlatego tak lubię Verity, bo jest ten sam głos co oryginalny komputer w Elite Smile

Są one też mocno oskryptowane, czytają Twoje logi z gry i komputer pokładowy odpowiednio reaguje (np. zbliżając się do bazy planetarnej mówi: "I have a visual"). Wszystkie komendy tam są już gotowe, trzeba się ich tylko nauczyć. 

Te Voice Packi można sobie rozszerzyć o własne nowe komendy lub dodać swoje głosowe komendy do już istniejących. Przykład: https://forum.thewingedhussars.com/showt...p?tid=3557 (np. zrobiłem sobie tak, że jak powiem "Tell me something interesting", to komputer losowo odtwarza mi jeden z tych tekstów z galaxopedii, właśnie info o astronomii, konstelacjach, gwiazdach etc.)

Kupiłem. Zainstalowałem. Nie działa Sad
Rozpoznaje komendy, ale nie reaguje.
Po rozpoznaniu komendy Voice Attack wyświetla: WARNING: detected new install, running start up...
Keyboard bind missing in Elite: Not set
I tak za każdym razem Sad
Muszę w Elite domyślne ustawienia klawiszy przywrócić, czy to jeszcze coś innego?

EDIT: never mind. Już działa Smile
Odpowiedz
Tak, najpierw wchodzisz w ustawienia klawiszy o niestety ustawiasz wszystkie. Tzn. np. szukasz ustawienia od podwozia, wciskasz żeby przypisać nowy klawisz i mówisz "Landing gear down", co powoduje, że makro naciska klawisz Smile
--

Odpowiedz
(15.06.2018, 16:14 UTC)SEBA312 napisał(a): Wydaje mi się że znacznie szybciej  Materiały grade 5 zdobywa się robiąc misje. Przy dobrze  wyposażonym statku można zebrać i ze 30 w ciągu godziny. Tyle to się czasem szuka  1 USS High Grade Smile

Ja tam wierzę w Generator Liczb Losowych i myślę, że czasem można trafić 30 HGE w godzinę i żadnej misji. Po prostu sobie coś robię i jak trafię na HGE to wyskrobuje do czysta. W Elicie skupienie się na jednej czynności zależnej od GLL to gwarancja porażki (lub też megasukcesu) Smile

(właśnie wymyśliłem jak wygrać, brać misje i przyglądać się po drodze uss-om Biggrin   )
Odpowiedz
(15.06.2018, 18:48 UTC)Baton napisał(a): Ja tam wierzę w Generator Liczb Losowych i myślę, że czasem można trafić 30 HGE w godzinę i żadnej misji. Po prostu sobie coś robię i jak trafię na HGE to wyskrobuje do czysta. W Elicie skupienie się na jednej czynności zależnej od GLL to gwarancja porażki (lub też megasukcesu) Smile

(właśnie wymyśliłem jak wygrać, brać misje i przyglądać się po drodze uss-om Biggrin   )

Mam to samo i to samo właśnie robię, jak zbieram materiały - po prostu robię misje - wszystkie jak leci, jeśli tylko mają materiał, którego akurat szukam, a po drodze sprawdzam też wszystko jak leci! Biggrin
--

Odpowiedz
@Yautja uff jesli chodzi o zbieranie materialow Guardian to tak jak napisal Baton raczej jest to dosc nudne. Szczegolnie ze do ich technologii potrzebujesz albo Guardian Module Blueprint albo Guardian Weapon Blueprint. Do zdobycia w dwoch lokacjach jakies 1000Ly od Banki. To chyba jedyne materialy ktore dostajesz 1:1 a do tego zeby je zebrac trzeba sie przejechac po calej lokacji i odpalic Pylony (sztuk 6). Plus jest taki ze po 3 takich rajdach znasz juz baze na pamiec a do tego prawdopodobnie wszystkie pozostale materialy masz w ilosciach albo pod korek albo przynajmniej na 1 - 2 schematy u Brokera. Pozostaje 5 rajdow (jak dla mnie bo zbieram na ten modul do FSD). Z moich doswiadczen w HD 63154 wynikaja chyba dwie sprawy. Warto zabrac duzo materialow do syntezy paliwa i amunicji do srv. Jeden taki rajd na bogatosci to u mnie 40-50% zbiornika i caly magazynek amunicji a druga chyba fajna rzecz (niestety to nie ja odkrylem ale przeczytalem jakis komentarz w necie) na statek zakladamy Point Defence (na gorne powierznie). Ja polecialem DBX'em gdzie wszystkie 4 punkty sa do gory i udalo mi sie wyladowac 250m od punku nawigacyjnego (po przeciwleglej stronie do tego miejsca gdzie sie caly mechanizm uruchamia). PD maja zasieg 1,2 km. Zabieramy je dlatego ze te Guardian Sentinel sa upierdliwe i czasami wala rakietami. Koncze wlasnie 6 kolko i chyba jeszcze mnie rakiety nie trafily Smile PD czysci wszystko Smile
Odpowiedz