CMDR DYoda
06.07.3303

Po dotarciu do Maskelyne w pierwszje kolejności skierowałem swoje kroki ku placówce medycznej. Tam przeszedłem kompletny skan 3 stopnia. Poza złamaną w trzech miejscach lewą ręką nie stwierdzono żadnych większych uszczerbków na zdrowiu. Spore odwodnienie oraz niedożywienie jakie ze sobą przywiozłem z przestępczej placówki której byłem przymusowym gościem dosyć szybko da radę się odwrócić. Badanie nie wykryło w moim organizmie zakazanych środków chemicznych, psychotropowych ani wszczepów technologicznych. W trzech słowach: wracam do zdrowia.

Następnie obowiązki,  muszę złożyć raport w dowództwie TWH z całego zajścia.

Ponad miesiąc temu wpadłem na ślad który jak miałem nadzieję doprowadzi mnie do zaginionego Kokosza. Trop ten prowadził do tajnej placówki w systemie Gleise 9029. Po dotarciu do tego układu skierowałem swojego ASP'a w kierunku lokalnych planet w poszukiwaniu bazy. Jednakże dosyć szybko zostałem przechwycony przez jednostki Karmazynowych Smoków. Po opuszczeniu super rejsu w przestrzeni czekały na mnie dwie Cobry Mk3, natychmiast podjąłem próbę ucieczki i była by ona udana gdyby nie dwie kolejne jednostki które pojawiły się przede mną. Były to imperialne Cuttery, myślałem, że mi pomogą z napastnikami, ale zamiast tego otworzyły do mnie ogień. W ekspresowym tempie zniszczyli mi elektrownię oraz napęd FSD. Zanim zabrakło energii dla przyrządów pokładowych zdążyłem przeskanować te dwa kolosy. Ich sygnatura wskazywała że należą do Emperor's Dawn. Później wszystko potoczyło się szybko, abordaż, cios w głowę kolbą blastera i ciemność.
Gdy się ocknąłem siedziałem na krześle w pokoju przesłuchań, a przede mną typ o fizjonomii dziwnie przypominającej szczura, natomiast jego mimika oraz postawa jasno wskazywała, że to imperialny arystokrata. Zadawał wiele pytań, w większości dotyczyły one Husarii z naciskiem na jej działania ekspansyjne. Innym tematem który dosyć często pojawiał się w monologu tej gryzoniowej twarzy była współpraca TWH z dr. Samuelem Morbiuesem.

Brak odpowiedzi z mojej strony szybko poskutkował użyciem chemii. Ale i tu spotkał ich zawód bo jeszcze gdy służyłem w Imperialnych siłach otrzymałem zabezpieczenie typu gamma przed tego typu przesłuchaniami. Niestety było to dawno temu i gdy sprowadzili lepszego sondującego z lepszymi "sokami" moje bariery padły. Nie wiem co mogłem im powiedzieć, i nie wiem o co później pytali bo po przesłuchaniu pamięć krótkotrwała szwankowała mi przez prawie dwa tygodnie.

Po przesłuchaniu siedziałem w celi czekając na jakiś transport do placówki górniczej, w której pewnie bym szybko spotkał się ze swoim przeznaczeniem. Po blisko trzech tygodniach, w trakcie jak wtedy myślałem mojej ostatniej podróży los się do mnie uśmiechnął. Napadli na nas piraci. Przechwycili cały konwój, i zmusili go do udania się do ich bazy planetarnej. Po zadokowaniu udało mi się wykorzystać zamieszanie podczas relokacji jeńców i wymknąłem się z niewolniczego konduktu. Pokręciłem się trochę po bazie i znalazłem w końcu siedzibę herszta. Był trochę zaskoczony gdy wpadłem do jego "kajuty". Walka trwała krótko, przypłaciłem ją złamaną lewą ręką ale miałem jego broń. A wszyscy wiedzą, że gdy wyceluje się lufę w głowę przeciwnika ten nabiera ochoty do negocjacji. Ustaliliśmy, że ja biorę jedną z zatankowanych jednostek a on zatrzymuje swoje życie gdy wysadzę go w najbliższej cywilizowanej placówce. Herszt jak się później dowiedziałem zwie się w półświatku  "Baron"  i nie puszczał takich zniewag płazem.

Gdy wraz z nim na pokładzie dotarłem do systemu CD-44 224, wypuściłem go wolno i natychmiast sprzedałem starego Addera którym tam przylecieliśmy. Aby zgubić ewentualny pościg piratów wykupiłem miejsce w pasażerowcu do Vucumanda i tam skontaktowałem się z DaSilvą.

Niestety ślad po Kokoszu przepadł, obawiam się najgorszego.
Odpowiedz
26.07.3303

Większość z ostatnich trzech tygodnie przeznaczyłem na tak zwane lizanie ran. Popracowałem wraz z personelem medycznym nad poprawą swoich biowyników a z trenerem personalnym skupiłem się na kondycji. Co ciekawsze odstawiłem na bok wszelkie świńskoryjowe imprezy. Kilka dni temu udałem się w ramach wyciszenia i relaksu wesprzeć Cmdr. Batona w poszukiwaniu obcych baz. Oczywiście żadnej nowej nie znalazłem, ale odwiedziłem już znane i muszę przyznać że robi wrażenie. Gdy skończyły się zapasy kawy, które zapomniałem uzupełnić powróciłem do Maskelyne.
Na miejscu dostałem nieoficjalne zlecenie od Seana Bindera, mam zinfiltrować pewne ugrupowanie pirackie,  a najlepsza ku temu droga to wstąpienie w ich szeregi.  Kupiłem już adekwatny statek do tej roboty, teraz muszę go tylko odpowiednio zmodyfikować.    
[Obrazek: OviPpm.png]

W międzyczasie skontaktował się ze mną Kokosz. Jest cały i prawie zdrowy. Umówiliśmy się na opowieści przy butelce czegoś mocniejszego.
Odpowiedz
03.08.3303

Moja Cobra powoli zbliża się do założeń jakie względem niej sobie zaplanowałem.
Do dnia dzisiejszego udało mi się zmodernizować następujące podzespoły:
  • Napęd FSD 4A - powiększony zasięg u Felicity Farseer, 5 poziom ulepszenia. Co dziwne biorąc pod uwagę ilu pilotów korzysta z jej usług, ta stara inżynier pamiętała moją skromną osobę. I jak to powiedziała odnośnie mojego obecnego statku: "Miło jest widzieć, że doświadczeni piloci powracają do prawdziwej klasyki" Niestety żadnego upustu nie dała.
  • Silnik konwencjonalne klasa 4A - tu pracę wykonali współpracownicy samego Prof. Palina. Standardowa niemal taśmowa praca: ulepszenie "Dirty drive" poziom 5 - do poprawy
  • Elektrownia - modyfikacja poziomu piątego: "Overcharge" dzięki uprzejmości Hery Tani
  • Dystrybutor mocy 3A - niestety ze względu na brak specjalnych materiałów udało mi się u Dwellera poprawić ten element do 4 stopnia "High charge capacity" - później powrócę do poprawy tego podzespołu - do poprawy
  • Bronie podstawowe czyli 2 x Burst Laser klasy 2F ulepszyłem u niezawodnego Broo Tarquina do 5 poziomu "Rapid fire" dodatkowo dodając efekt "Scramble Spectrum"
  • Bronie pomocnicze czyli 2 x Rail Gun klasy 1D na razie udało mi się poprawić do czwartego poziomu "Sturdy mount" wraz z efektem "Super penetrator" co prawda póki co na jednym z nich. Ale Tod McQuinn obiecał mi, że gdy zdobędę odpowiednie materiał popracuje jeszcze nad tymi pukawkami i obiecał mi znaczący rabat. - (oba działa zmodyfikowane)
  • Za poprawę parametrów tarczy klasy 4A wziął się Lei Cheung. Udało mu się wycisnąć z nich 4 poziom "Reinforced Shields" - (tarcze poprawione do poziomu 5)
  • Dodatkowo  ten azjatycki czarodziej zrobił małą poprawę sensorów (3B) statku - 4 poziom typu "Lightweight"
  • Wzmacniacze  tarcz ulepszone do poziomu 3 "Hevy Duty" - (wzmacniacze poprawione do poziomu 5: jeden Resistance augmented drugi:Thermal resistant - inżynier Didi Vatermann)
  • Pancerz ulepszony u Selene Jean, poziom 5 Lightweight
Update: 20.08.3303, poza drobnymi poprawkami pozostał dystrybutor mocy u Dwallera oraz szlifowanie napędu u Palina.
Odpowiedz
12.08.3303

Powoli moje działania jako wyrzutka prawego społeczeństwa przynoszą efekty. Ostatnio przesiadując w jednej z obskurnych spelunek zostałem zaproszony przez kilku oprychów na partyjkę gry w karty. Oczywiście najpierw musiałem kupić dwie butelki lokalnego bimbru, który wnioskując z jego smaku był wykorzystywany do czyszczenia cewek w napędzie FSD.
W karty taktycznie nie przegrywałem, ale na moich kompanach widoczne wrażenie zrobiła moja "mocna głowa". Widać świńskie treningi prowadzone  z Batonem nie były takie bezcelowe.
Gdy impreza była już mocno rozkręcona rozmowy zeszły na temat opuszczonej placówki górniczej w układzie Hyades Sector DR-V c2-23. Podobno pracownicy tej osady zwanej Dav's Hope ewakuowali się z niej z bliżej nieokreślonych powodów. Z licznych teorii na ten temat najbardziej realna wydaje się ta która wskazuje na jakiegoś zjadliwego wirusa który panoszył się wśród górników.
W sumie nie ważne dlaczego, ważne że zapewne zostały tam ciekawe sprzęty i materiały do zdobycia. No i przede wszystkim będę mógł się pochwalić przed tymi "piracikami" że byłem tam pierwszy.  300 lat świetlnych to nie dużo, a można zyskać dużo w ich oczach.
Odpowiedz
17.08.3303

Dostałem wiadomość od Inżyniera McQuinn'a z ciekawymi danymi astronawigacyjnymi. Gdy podczas ostatniej wizyty modyfikowałem u niego Rail Gun'y do wykonania najwyższego poziomu ulepszeń brakowało mi pierwiastka: technetu. Jest to bardzo rzadko występujący w kosmosie materiał ale ostatnio przybyli do niego piloci którzy odkryli planetę na której można znaleźć stosunkowo "duże" jego ilości.
System to Col 359 Sector GL-O d6-8,  oddalony od HR 8444 o trochę ponad 500 lś. Procentowa zawartość Tc na księżycu1A w tym układzie to szalone : 1,6%.
SRV sprawne, Oblivion zatankowany, nie ma na co czekać. Tym bardziej że służby policyjne w systemach po których ostatni latam, zaczynają zwracać na mnie coraz więcej uwagi. Przerwa w pozaprawnych działaniach zatem jak najbardziej wskazana. 
Odpowiedz
19.08.3303

Wczoraj dzięki pomocy kilku husarzy udało mi się wykopać prawie 50 ton painitu. Lasery musiałem sobie pobrudzić kurzem przez inżynier Selene Jean. Ta rezydentka Sojuszu życzy sobie bowiem 10 ton ego pierwiastka jeszcze zanim zacznie rozmawiać o współpracy. 
Na moją skromna prośbę ( pewnie obietnica 2 skrzynek Świńskiego Ryja też miała znaczenie) do metalicznych pierścieni przybyło kilku ryli przodowych. I po kilkudziesięciu minutach narzekań na braki paintu, chłopaki odkryli kilka wartościowych skałek.
Zebrałem co się dało i udałem się do rdzawo-włosej pani inżynier. U niej zrobiłem upgrade 5 poz. Hevy Duty na mojej anakondzie oraz oczywiście zmodyfikowałem także pancerz kobry. W jej przypadku była to przeróbka Lightweight klasy 5.

Teraz kolej na wzmacniacze tarcz u Didi Vatermann - ta chce 50 ton Lavianskiej Brandy .... baby.
Odpowiedz
25.08.3303

Musiałem przerwać swoje działania inżynierskie. Powodem tego była tajna wiadomość o najwyższej klauzuli dostępu która otrzymałem od dowództwa TWH. No nic najpierw obowiązki, do wczoraj działałem w trybie OS.
Po zakończeniu tej misji powróciłem do zbierania materiałów oraz danych potrzebnych do wykonania zaplanowanych modyfikacji. Obecnie brakuje mi już tylko kadmu, którego będę poszukiwał w HR 8444 i będę gotowy do zabaw z dystrybutorem mocy oraz napędem konwencjonalnym.  Jak Palinowi oraz Dwellerowi uda się wymaksować te podzespoły to pozostanie już tylko sprawa osłon. Obecnie są to zwykłe 4A zmodyfikowane przez Lei Cheung'a ale jakiś czas temu ponownie zapisałem się do Księżniczki Ludu by mieć dostęp do pryzmatyków.
Odpowiedz
07.09.3303

Skontaktował się ze mną Binder. Oznajmił mi że moja misja infiltracyjna zostaje zakończona - w sumie to jeszcze się dobrze nie rozpoczęła. Ugrupowanie pirackie które było jej celem nie stanowi już żadnego zagrożenia dla TWH. Jednakże kontakty jaki nawiązałem nie pójdą na marne, będę je mógł wykorzystać podczas kolejnego zlecenia tym razem dotyczy ono frakcji Renegaci. W jego skład wchodzi duża liczba pilotów działających w ramach tzw. Pirackiego Pogranicza. Na razie  mam się tylko przyglądać działaniom byłych Husarzy, jednakże ze względu na ich sporą podejrzliwości łatwiej będzie zasięgnąć języka pośród korsarskiej braci.

Moja Cobra Oblivion jest już praktycznie gotowa. Mam potrzebne materiały na modernizację osłon u Lei Cheunga. Pozostaje mi tylko czekać aż miną 3 tygodnie w "służbie" u Księżniczki Ludu i będą dostępne pryzmatyki.
Odpowiedz
08.09.3303

Kolejny dzień i kolejne zlecenie od Bindera. Tym razem w trybie awaryjnym zostałem skierowany na poszukiwanie materiałów wybuchowych na planecie 7D w HR 8444. 

Do służb wywiadowczych TWH dotarła informacja o planowanym zamachu terrorystycznym w trakcie najbliższych wyścigów w kanionie "TOUR DE HR 8444".  Schwytany członego ugrupowania przestępczego udzielił szczątkowych informacji o lokalizacji składu min lądowych które miały zostać użyte do wywołania lawiny kamiennych odłamków w momencie przelotu zawodników.
Udałem się we wskazany rejon i po dosyć krótkich poszukiwaniach znalzłem starą placówkę przeładunkową należącą kiedyś do Blue State. Ciekawe czy ta frakcja jest jakoś z tym wszystkim powiązana.
[Obrazek: sjIJfpq.jpg]

Po krótkiej walce z patrolującymi teren Skimmerami załądowałem miny na pokłąd Cobry i wróciłem na Maskelyne. Na miejscu przekazałęm trefny ładunek służbą wywiadowczym, które będą tereaz analizowały jego pochodzenie. Może coś znajdą, pewnie dowiem się o tym w miarę szybko.
[Obrazek: pPal2ty.jpg]

Wyścigi przebiegły bez jakichkolwiek utrudnień.
Odpowiedz
24.09.3303

Trzy tygodnie temu ponownie zapisałem się do służby u Księżniczki Ludu. Potrzebuje pryzmatyków do mojej kobry, a te jak wiadomo ma tylko Aisling. Po zakończeniu zlecenia od Seana Bindera udałem się do siedziby głównej Husarii i złożyłem odpowiednią informację dotyczący moich planowanych działań na najbliższe kilku tygodniach. A było to żmudne transporty ulotek propagandowych czasami przerywane jakąś walką z federalnymi agentami krążącymi po systemach objętych działaniami Potęg. Koniec końców udało mi się zdobyć 750 meritów oraz odczekałem trzy tygodnie w szeregach niebieskiej księżniczki. Gdy tylko mogłem kupiłem ulepszone osłony i udałem się do inżyniera Cheung'a i tam je podrasowałem do 5 poziomu modyfikacji typu "Reinforced ".
Teraz planuję wstąpić w szeregi samej cesarzowej aby zdobyć możliwość kupienia Imperial Hammer'ów, railgunów które obiecał mi zmodyfikować Blaster McQuinn.  Ewentualnie zaciągnę się do Admirała Patreusa i postaram się o możliwość zakupu  zaawansowanych plazm w ich przypadku nie mam jeszcze dostępu do inżyniera który potrafi je zmodyfikować do 5 poziomu. Bez względu na to którą z powyższych opcji wybiorę, działka będą w wersji "fix" i będą zamontowane na slotach "2" więc w mniejsze prawdopodobnie założę multicannony. No ale zanim przetestuję oba typy broni miną co najmniej dwa miesiące...
Odpowiedz