Z tego co pamiętam (dawno nie grałem) - jedne są do latania w atmosferze, jonowe mają mały ciąg, za to zużywają mało paliwa i trzecie to zwykłe thrustery, które mają kopa
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
W Vanili są 3 rodzaje silników. Jonowe do latania w kosmosie, odrzutowe do latania w atmosferze i na wodór, które potrafią latać i tu i tu, ale wymagają wodoru jako paliwa, a nie jak pozostałe jedynie prądu. Do wyrwania się z planety wodorowe są optymalne. Zresztą na planetach nie występuje platyna potrzebna do zbudowania silników jonowych więc tak na prawdę wodór to jedyna opcja jak się startuje na planecie.
16.07.2016, 09:40 UTC (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.07.2016, 09:45 UTC przez Robinus.)
Zasoby się prydadzą bo kończę mój projekt. Moglibyśmy spróbować to wyorbitować.
Jeden okrąg stacji składa się z ośmiu IDENTYCZNYCH mdułów. Po złączeniu oczywiście działają razem. Skorupę każdego będziemy mogli produkować w bazie, potem wyposażać wg potrzeb (w jednym mogą być reaktory, w innym baterie, rafinerie, hangary, idt. itd.).
Po wyposażeniu moduł można przetransportować na miejsce i dołączyć do reszty. A dołączanie to niezła przygoda
Mały film SF w kwadratowym świecie...
Ciążenie na zewnątrz robi niby ich przeciwstawny ruch obrotowy na jednym rotorze, a tak naprawdę sferyczne generatory grawitacji.
Robinus ciekaw jestem jak szybko będziesz pół stacji ganiać bo rotor zawiedzie ;P A co do budowy to najprościej byłoby to zespawać na miejscu, ale rozumiem, że cały sens operacji to pobawić się w komplikowanie sobie życia? ^^'
16.07.2016, 14:48 UTC (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.07.2016, 14:52 UTC przez Robinus.)
Głównie chodzi o to, że można w survivalu dokładać moduły według potrzeb.
Wymyślamy sobie stację do tankowania energii - budujemy moduł, wypełniamy go bateriami i dołączamy.
Wymyslamy hangar - budujemy identyczną skorupę moduły, urządzamy w niej hangar i dołączamy.
Reaktory, farmy tlenu... itd ,itd.
Nie budujemy całej na raz tylko po kawałku.
Ona w pełni funkcjonuje bez pełnego okręgu, każdy moduł jest szczelny osobno jak i połączony z innym lub innymi.
Moduł wrzuciłem do warsztatu steam, jakby się ktoś chciał pobawić w składanie, bo nawet w trybie kreatywnym* to jest niezła zabawa i wyzwanie
16.07.2016, 15:13 UTC (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.07.2016, 15:15 UTC przez ShinzoSin.)
Trochę kerbale ze spejsów robisz. W sumie w SE dużo łatwiej da się to przeprowadzić bo w grze nie ma aerodynamiki. Więc całość sprowadza się do zatankowania odpowiednio dużo hydrogenu i żaden problem. Tylko nie wiem czy dalibyśmy radę 16 razy budować rakietę i napełniać ją dla czystej fantazji. Bo na survivalu z reguły rakietę buduje się raz i więcej się na planetę nie wraca, z powodu bugów, które są najwyraźniej jakoś zagęszczone przy powierzchni Na creative też pewnie byśmy się szybko ewakuowali.
Teoretycznie Spejsy to etap dalej, tzn materiały do budowy można zwieźć z okolicznych asteroid i budować na orbicie. Tak się to z reguły załatwia. W sumie w tej naszej małej bazie mamy już dość infrastruktury żeby kilka takich modułów w dzień zbudować. Transport nad planetę to juz pikuś, więc wbijaj, łap spawarkę i jedziesz z koksem
ShinzoSin przybył swoim krążownikiem po stację, jeszcze zabudowaną w rusztowaniu prowizorycznych doków:
Chciałem pomóc w dopasowaniu zaczepów, ale 1600 godzin ShinzoSina za sterami zrobiło robotę:
Łapie!
I transport na miejsce widokowe między planetką a księżycem:
Zamierzona całość to coś takiego jak niżej, ale teraz będę sobie dodawał po module w zależności od potrzeb. Najpierw na pewno
- moduł energetyczny (reaktory i baterie z panelami słonecznymi)
- rafinerie z assemblerami
10.10.2016, 17:08 UTC (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.10.2016, 19:32 UTC przez Robinus.)
ShinzoSin i Rommie - dziki za udostępnienie serwerów ale problemy z pistonami i rotorami zniechęciły mnie do multiplayer.
Przerzuciłem się na SOLO, gdzie nie występują, a dla mnie połowa zabawy to mieć coś ruchomego.
Ten skrypt drugi jest szczególnie warty polecenia - po prostej konfiguracji wyświetla co chcemy.
Ilość komponentów w magazynie, zapas wodoru w zbiornikach, itp.
Odwiedziłem też pierwszy raz księżyc! Nie wiedziałem, że ma tak fajnie zróżnicowany teren:
Mam nadzieję, że jak najszybciej naprawią te bugi w multi - muszę bazę skończyć!
EDIT:
A wracając z księżyca abordaż pirackiej bazy! Niestety bez powodzenia... Muszę po amunicję wrócić...