[Info] Nowy HOTAS do E:D od thrustmastera
Mocno krytykująca recenzja

Odpowiedz
Czy ktoś kto to posiada może wypowiedzieć się na temat przepustnicy? Ergonomia i użytkowanie. Co z ciągiem wstecznym?
Odpowiedz
Nie posiadam, ale jako, że ostatnio szukam nowego HOTASA i sporo opinii przeczytałem to krótko podsumuje: ciąg wsteczny tylko na guzik, ergonomia w dużej mierze zależy od wielkości dłoni, jakość wykonania przyzwoita, a co do wytrzymałości jeszcze trudno potwierdzić. Całość zajmuje 2 gniazda USB.

Kupując cały zestaw dołożyłbym te 50 zł do x52, ale może sama przepustnica jest warta swojej ceny.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
(13.02.2017, 07:53 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): krótko podsumuje: ciąg wsteczny tylko na guzik,

Jak to na guzik? To brak tam pełnego zakresu ciągu -100% do +100% ?
Odpowiedz
(13.02.2017, 07:56 UTC)RADKO707 napisał(a):
(13.02.2017, 07:53 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): krótko podsumuje: ciąg wsteczny tylko na guzik,

Jak to na guzik? To brak tam pełnego zakresu ciągu -100% do +100% ?

Chyba chodzi o to, że nie ma żadnego znacznika środka. Przepustnica chodzi bez żadnego oporu na całym zakresie.

Ktoś z Husarzy obiecywał recenzje - też chciałbym się dowiedzieć, czy warto. Mój Thstustmaster X długo już nie pociągnie...
Odpowiedz
Cena trochę jak na mój budżet powalająca... ale poczekam aż ktoś odpowiednie opinie napisze, może odłożę za jakiś czas na ten sprzęt... Smile
Odpowiedz
Tak jak pisze Robinus, przez to, że nie ma środka jest zakres 0 - 100%. Natomiast plusem tego podobno jest wyjątkowa precyzja ustawienia (chociaż ja na moim X nigdy nie miałem z tym problemu;D)
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
Ja chciałem właśnie samą przepustnicę. Bo na x52 słyszałem też trochę krytyki a sam joy mam.
W sumie rzadko latam do tyłu a dzięki trzem hatom mamy pod kciukiem 13 przycisków dlatego zastanawiało mnie jak się spisuje. Recenzje na yt oglądałem ale nawet najbardziej krytyczna nie powie poza ogólnikami jak się spisuje Smile
Odpowiedz
Latam od wczoraj na takim zestawie: http://www.thrustmaster.com/products/t16000m-fcs-hotas
Wcześniej latałem prawie dwa lata na HOTAS-X.

Nowy joy, jak joy, nic do komentowania - jest bardziej dokładny od starego, za to wygląda na delikatniejszy.

Za to przepustnica - to jest to!

[Obrazek: TWCS_PC_Mapping.png]

Mnogość funkcji/przycisków, jest po prostu świetna.

Ciężko się przyzwyczaić do "analogowych" bocznych thrusterów(rys 6) - lata się inaczej niż z thrusterami "na przyciskach" - takie wrażenie na początku.

Poważnym, i chyba jedynym minusem, jest brak "centralnej pozycji". W porównaniu z HOTAS-X to poważny krok w tył.
Ustawiłem, mimo to, na "full range" - czyli tak jak miałem - tylko że tutaj nie mam "punktu zero", fizycznie. Na razie lata się ciężko, trudno się przestawić. Jeżeli po tygodniu nie zobaczę iż latam tak jak kiedyś - narysuje sobie kreseczkę na przepustnicy: "punkt zero". Smile

Generalnie, baaaardzo pierwsze wrażenie - brać samą przepustnice, to z pewnością.
Czy joy jest wart zakupu? Zobaczymy, jak będzie z trwałością....

Napiszę więcej gdy już polatam....
Odpowiedz
Fajny sprzęt.
Jak mi mój padnie to pewnie takiego kupię
Czekam na więcej wrażeń z użytkowania.
Odpowiedz