[VR] Virtual Reality - dyskusja ogólna
pytanie nooba w świecie VR...

pewnie wywoła uśmiech, ale tak to jest jak się wiedza w temacie komputerów zatrzymała na zworkach master i slave w twardych dyskach Biggrin
nikt ze znajomych nie ma coby wypróbować, więc muszę palnąć pytaniem...

do tej pory myślałem że w Elitce google służą do rozglądania się dookoła ...
ale coś zapaliła mi się czerwona lampka , że mamy tu  widok 3D...

proszę mnie oświecić  :  czy latając po ringach, kanionach , podczas wlotu do bazy mamy efekt przestrzenny  ?

jeśli tak... to rozumiem że mamy tu ... inną grę... rozumiem że trochę "tyłek" urywa po przejściu z monitora na google  ?
[Obrazek: 134513.png]

[Obrazek: 134513.jpg]
Odpowiedz
(31.12.2017, 09:11 UTC)Indygo napisał(a): pytanie nooba w świecie VR...

pewnie wywoła uśmiech, ale tak to jest jak się wiedza w temacie komputerów zatrzymała na zworkach master i slave w twardych dyskach Biggrin

proszę mnie oświecić  :  czy latając po ringach, kanionach , podczas wlotu do bazy mamy efekt przestrzenny  ?

jeśli tak... to rozumiem że mamy tu ... inną grę... rozumiem że trochę "tyłek" urywa po przejściu z monitora na google  ?

Jak założyłem Rifta to mi urwałoSmile Dla mnie to zupełnie inna gra, jakoś nie mam ochoty powrotu do monitora. Efekt przestrzenny wgniata w fotel, porostu jesteś tam w statku/srv. Wszystko jest takie gigantyczne, statki, planety, nawet koła od srvSmile . Można wstać z fotela i przejść się po kabinie. Ech jak nie spróbujesz sam, to cokolwiek teraz napisze nie odda tego co zobaczysz. Dla mnie miazga, mimo wad pierwszej generacji gogli. Dla mnie VR to przyszłość gier.

Odpowiedz
(31.12.2017, 12:34 UTC)Kriztozz napisał(a):
(31.12.2017, 09:11 UTC)Indygo napisał(a): pytanie nooba w świecie VR...

Jak założyłem Rifta to mi urwałoSmile Dla mnie to zupełnie inna gra, jakoś nie mam ochoty powrotu do monitora. Efekt przestrzenny wgniata w fotel, porostu jesteś tam w statku/srv. Wszystko jest takie gigantyczne, statki, planety, nawet koła od srvSmile . Można wstać z fotela i przejść się po kabinie. Ech jak nie spróbujesz sam, to cokolwiek teraz napisze nie odda tego co zobaczysz. Dla mnie miazga, mimo wad pierwszej generacji gogli. Dla mnie VR to przyszłość gier.

dokładnie scala 1:1 , 3D , jestesmy w grze a nie ogladamy na ja na monitorze
najlepiej sprawdzic samemu przed zakupem - napisz skad jestes ..
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
Yata - dziękuję... Jelenia Góra... żaden market nie ma stanowiska... małe szanse na sprawdzenie..

będę polegał raczej na Waszych opiniach ...
ponadto u siebie na razie nie sprawdzę... jestem też zmuszony do kupna nowego komputera....
na razie muszę cały budżet ustalić... i na razie nie wiem czy VR jest tego warte,
ale jeśli mamy efekt przestrzenny... to zaczynam się martwić budżetem Biggrin

Odpowiedz
(31.12.2017, 13:21 UTC)Indygo napisał(a): ale jeśli mamy efekt przestrzenny...  to zaczynam się martwić budżetem Biggrin

Nie warto, za jakiś czas wyjdą nowe wersje i wtedy obecne kupisz za grosze, albo będziesz zbierał na te nowe. No i używanie VR na laptopach prezentuje całą masę wyzwań, a zdaje mi się, że masz laptopa?
Odpowiedz
(31.12.2017, 13:21 UTC)Indygo napisał(a): Yata - dziękuję... Jelenia Góra... żaden market nie ma stanowiska... małe szanse na sprawdzenie..

będę polegał raczej na Waszych opiniach ...
 Biggrin

za to macie Karkonosze , piękne widoki ,termy i stawy ja bym sie na Twoim miejscu nie pchał w VR tylko wyszedł z domu ;-)

zeby miec namiastke Twoje efektu musialem wydac fortune na kompa, grafe, gogle , akcesoria i górzysta mape Kuby do gry IŁ 2 Bos Smile
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
Yata...  ja z jednego okna mam VR na Chojnik...  z drugiego VR na Śnieżkę... a z trzeciego na całą Kotlinę i miasto i Stawy Podgórzynskie ....

postaram sie zrobić dzisiaj zdjęcie z okna "rozstrzelanej" Kotliny JG  Wink

fakt że tego zastąpić się nie da...  ale czasem nad Księżycem też bym se polatał...

hm...  offtop?

@Baton

na chwilę obecną mam AiO... ale już umiera...  kwestia zakupu nowego sprzętu to jakieś 3 m-ce..
więc do tego czasu jeszcze pewnie o parę rzeczy popytam i poczekam...

na razie interesują mnie wrażenia (takie w dwóch zdaniach) po przesiadce z monitora na gogle..
ringi, kaniony ...  po prostu nigdy tego na mojej paszczy nie miałem....

Odpowiedz
Moim zdaniem, jeżeli masz wolną kasę i jesteś entuzjastą gier - to warto zainwestować w gogle obecnej generacji. Jeśli musiałbyś specjalnie z czegoś rezygnować w nowym kompie dla VR - to na Twoim miejscu kupił super kompa i poczekał na nową generację gogli.

Faktem jest, że wrażenia z gier takich jak Elite czy symulatory samochodu są niesamowite. Dla mnie w Elite tekst jest całkowicie czytelny z ustawieniami, na których gram teraz, ale tutaj dużo zależy od osoby i osobistej percepcji, więc najlepiej byłoby gdybyś spróbował u kogoś i sam ocenił...
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
(31.12.2017, 14:17 UTC)Indygo napisał(a): @Baton

na chwilę obecną mam AiO... ale już umiera...  kwestia zakupu nowego sprzętu to jakieś 3 m-ce..
więc do tego czasu jeszcze pewnie o parę rzeczy popytam i poczekam...

na razie interesują mnie wrażenia (takie w dwóch zdaniach) po przesiadce z monitora na gogle..
ringi, kaniony ...  po prostu nigdy tego na mojej paszczy nie miałem....

Jedyna rzecz tak naprawdę do której używam teraz gogle to właśnie szukanie rzeczy na powierzchniach, wrażenie jest fantastycznie nieporównywalne z grą na monitorze, a poza tym jest po prostu łatwiej bo sobie stajesz w kokpicie blisko szyby i widzisz znacznie lepiej niż normalnie, no i możesz się dookoła rozglądać.
Jesteś po prostu tam. Raz spróbowałem i nie umiem wrócić.

Ważne jest, żebyś sobie dobrze wybrał kompa, w moim pojęciu AiO to jest złe rozwiązanie do VR, więc się nastaw na normalnego desktopa z jak najlepszą kartą grafiki.
Odpowiedz
@ Baton Kriztozz Yata Hetman ... dziękuję

repy poleciały...  myślę że jakiś  "i5"  oraz 1050Ti  to minimum które muszę (chcę) mieć do Rifta  ...
irytuje mnie tylko czas przerwy w zabawie ... akurat długie zimowe wieczory a flota unieruchomiona

ale tak nawiasem nasuwa się kolejne pytanio-stwierdzenie.... :

przecież nie widzimy wtedy klawiatury... jakby gramy trochę "po omacku" ....  czyli mamy tu konieczność dobrze zaprogramowanego joya ....
najlepiej z przepustnicą i dodatkowymi guziczkami....   a chyba Voice staje się też bardzo przydatny....    

czyli trochę się trzeba będzie uczyć od nowa

Odpowiedz