JAK SZUKAĆ FUNGAL/BRAIN TREES - na podstawie porad Arnula
- musimy być w rejonie występowania Brain Trees, ponieważ nie jest pewne jakie są jego granice to ja bym sprawdzał wszędzie.
- księżyc lub planeta bez atmosfery
- temperatura pomiędzy 202 K a 496 K
- obecny wulkanizm - bez znaczenia jaki
- szukamy w kraterach rozpryskowych, można je rozpoznać po widocznych liniach idących na zewnątrz albo po płaskim dnie, w kraterach bez linii i półokrągłym dnie ich nie ma.
-ustawiamy zasięg skanera na maksimum
- wchodzimy w ślizg ( glide) tak żeby przelecieć nad środkiem krateru, typowo wystarcza jeden przelot ale w przypadkach wielkich czasem trzeba zrobić dwa lub trzy (ja zakładam że POI jest zawsze i szukam do oporu, na razie zawsze znalazłem, choć czasem to są skały a nie drzewa).
- Na planetach skalnych (rocky) Brain Trees na skanerze pojawiają się jako to duże POI, które po chwili się zmniejszy do rozmiarów POI wulkanicznego.
- Na planetach lodowych (ice) mamy od razu małe wulkaniczne POI.
- Zatrzymujemy statek. Ja zwykle ustawiam się na wysokości > 2km idealnie nad punktem, kieruję się pionowo w dół i lecę sprawdzić, w zależności od oświetlenia widać je z różnych odległości (maks około 3km), ale słychać zawsze z 400 metrów.
To w zasadzie tyle, filmik pokazujący jak latać w glide i jak się zachowuje POI jest tu:
https://youtu.be/1g6fn7YqcB0
Przemyślenia na temat zmniejszającego się POI. Początkowo jest duże i wtedy na ziemi jeszcze nic nie ma, potem następuje pyknięcie, POI znika na ułamek sekundy, pojawia się z powrotem i zaczyna kurczyć. W trakcie pyknięcia następuje transmisja danych i dopiero wtedy drzewa się fizycznie pojawiają. Leciałem z wysuniętą kamerą na wysokości mniejszej niż 4km i drzew nie było, dopóki POI nie pykło, dopiero jak się POI skurczyło to się pojawiły.