[VR] Virtual Reality - dyskusja ogólna
(04.05.2017, 17:50 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): Co do Vive 2 - są jakieś oficjalne informacje na ten temat?

tylko przecieki - obstawiam ze na następnej konferencji HTC Vive  ( czyli za rok ) juz pojawi sie specyfikacja i przybliżony realase date , moim zdaniem koniec 2019, początek 2020.  Moge sie mylić ale HTC/SteamVR ma wielu partnerów którzy robia to i owo ( gry i akcesoria) na ta generacje HMD dlatego IMHO nie bede sie spieszyli.
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
Bardzo ciekawa opcja dla okularników!

https://vr-lens-lab.com/product/lens-inserts/
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
taki news - do rozpatrzenia pod katem jak moze wygladac Vive 2 , te gogle w linku ponizej sa pod platforme googla daydream - nie jest to produkt dla graczy PC

https://blog.vive.com/us/2017/05/17/vive...-daydream/

Odpowiedz
Podobno Samsung zaprezentował niespełna 2" wyświetlacz 4K, gęstość 2250ppi. Także pewnie za 2-3 lata nowa generacja VR i znowu GPU nie będą wyrabiać Wink
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
(23.05.2017, 13:05 UTC)Shamoth napisał(a): Podobno Samsung zaprezentował niespełna 2" wyświetlacz 4K, gęstość 2250ppi. Także pewnie za 2-3 lata nowa generacja VR i znowu GPU nie będą wyrabiać Wink

Teraz też nie wyrabiają tak naprawdę, więc nie będzie żadnej zmiany. Jak Ci ktoś mówi, że sobie może wszystko wszędzie w VR wymaksować to kłamie Smile

Wyświetlacze nawet jeśli dadzą z większą rozdzielczością i będą robić upscale, żeby się grafika wyrabiała,  to i tak będzie dużo lepiej wyglądać, więc na pewno nadchodzą lepsze czasy, czekam na koniec 2018...
Odpowiedz
(23.05.2017, 13:39 UTC)Baton napisał(a):
(23.05.2017, 13:05 UTC)Shamoth napisał(a): Podobno Samsung zaprezentował niespełna 2" wyświetlacz 4K, gęstość 2250ppi. Także pewnie za 2-3 lata nowa generacja VR i znowu GPU nie będą wyrabiać Wink

czekam na koniec 2018...

optymista Smile

(23.05.2017, 13:39 UTC)Baton napisał(a): Teraz też nie wyrabiają tak naprawdę, więc nie będzie żadnej zmiany. Jak Ci ktoś mówi, że sobie może wszystko wszędzie w VR wymaksować to klamie..

oj to stwiedzenie nie dotyczy tylko vr, jak chesz pograc na płasko w 4k i jeszcze upersamplowac takiego wieska 3 + wszystko na maksa to tez nie wyrobi 60 fps. Pozatym nie sprecyzowales co rozumiesz po pojeciem wyrabia ? 90 fps , 60 fps , 45 fps i jak rodzielczosc ?
 Jakby ktos pytal to na 1080 ti w Elite Vr wszedzie mam 90 fps ale trzeba zmniejszyc podbita poprzez SS rodzielczość. Jak nowe gogle beda mialy 2x wieksza rodzielczosc to moja karta ciagle to uciagnie ale bez SS co moze nie byc juz konieczne bo raczej bedzie bardziej czytelne i klarowne niz to co mam teraz.

Odpowiedz
Gear Vr bardzo tanio: https://lowcygier.pl/sprzet-akcesoria/sa...o-amazona/

Waham się nad zakupem, tylko kluczowa jest dla mnie kwestia czy da się wystarczająco sprawnie przesyłać obraz z PC do tego cuda? W sensie odpowiednio duża ilośc klatek itp.
Odpowiedz
(05.06.2017, 07:34 UTC)Xeonary napisał(a): Gear Vr bardzo tanio: https://lowcygier.pl/sprzet-akcesoria/sa...o-amazona/

Waham się nad zakupem, tylko kluczowa jest dla mnie kwestia czy da się wystarczająco sprawnie przesyłać obraz z PC do tego cuda? W sensie odpowiednio duża ilośc klatek itp.

Nie da sie, a jezeli ktos powie inaczej widocznie za malo czasu spedzil na vrze. Teatowalem dk2, cv, vivy, geary i inne cardboardy w sumie ponad 2000h na vrach.
Odpowiedz
(05.06.2017, 07:34 UTC)Xeonary napisał(a): Gear Vr bardzo tanio: https://lowcygier.pl/sprzet-akcesoria/sa...o-amazona/

Przypadkiem dostałem jakąś Chińską podróbkę gogli VR. Zjechane w recenzji pewnie słusznie, w dodatku na małym telefonie Galaxy S4.
Ściągnąłem jednak aplikacje do oglądania filmów, zagrałem w jedną grę, żeby doświadczyć "wirtualnej rzeczywistości".

Mnie nie przekonało, ciekawa rzecz rozglądać się i widzieć co się chce, ale tyle rzeczy przeszkadza, że o wiele większej "immersji" doświadczam na dużym ekranie. Obraz skacze, widać ramki telefonu, z boku prześwituje świat, nos ściska chiński plastik...
Myślałem, że 3D będzie świetne, a było bardziej płaskie niż film 3D w kinie.

Na pewno w grze sprawdzałoby się lepiej, fajnie by było oglądnąć się za asteroidą do której chce się podlecieć, ale powyższe doznania i droga przez mękę do sparowania tego z Elite - zniechęciły mnie od próby w ten weekend. Może kiedyś...

Wygrzebałem ten oto opis podłączenia do statku tego ustrojstwa, autorstwa Kyokushina:
https://forums.frontier.co.uk/showthread...ht-RiftCat

*
Przy okazji Kyoku - sporo obrazków się nie wczytuje, szczególnie ważne te z konfiguracją OpenTracka.
Masz gdzieś pod ręką żeby uaktualnić?
Odpowiedz
Głównie chodziło mi o maksymalne możliwóści transferu obrazu, ale nie da się ukryć Gear VR powstał do zabawy z apkami na Androida, a nie jako VR do PC. Dam sobie spokój, dzięki.
Odpowiedz