Wiedźmin 3
Ja też chciałem się pochwalić, że ok tydzień temu w końcu skończyłem grę! Było super, chociaż przeraża mnie, że przejście jej zajęło mi OKOŁO ROKU Surprised! Oto moje wybory, i mój krótki komentarz do zakończeń.

Odpowiedz
Nieszablonowo Wink U mnie, jak tylko pojawiła się Yen, Triss od razu dostała kopa w rzyć. Jako fan książek nie mogłem inaczej Tongue Poza tym mam wrażenie, że Yennefer jest w grze dużo lepiej napisana niż w książkach, a z zakończenia historii najlepszego łóżka w Kaer Morhen rechotałem dobre kilka minut (wątek zaczyna się w Krwi Elfów, pierwszej części Sagi i jest podchwycony przez gry)
Star Citizen kod referencyjny: STAR-7T7J-3QFX
YT: Obywatel Yautja - YouTube
Odpowiedz
A ja za pierwszym razem wybrałem Yen, a z drugim Triss Smile a obu na raz, jak pewnie wiadomo, nie polecam Biggrin
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
U mnie takze Triss dostala kopa jak pojawila sie Yen. W sumie wolalbym na odwrot, ale ze czytalem wczesniej ksiazki i wiem, jak bardzo Geralt sie buja w Yen, to nie moglem inaczej. Wciaz zostal mi do przejscia ostatni dodatek Krew i Wino, ale cos nie moge sie do niego zabrac (tak samo jak i do DeusEx: Mankind Divided, ktorego pudelka nawet jeszcze nie odfoliowalem). ED i BF1 zajmuja mi teraz caly czas i nie mam pojecia, kiedy zabiore sie za jakis inny tytul. A wracajac jeszcze do Dzikiego Gonu, to jedyne, co naprawde mi sie nie podobalo w tej grze, to mechanika stojaca za rodzajem otrzymywanego zakonczenia. O losie Ciri decyduje raptem kilka decyzji i opcji dialogowych, wliczajac w to takie, ktore zdaja sie byc blahe i bez wiekszego znaczenia fabularnego.
Odpowiedz
(16.11.2016, 12:53 UTC)Tesu napisał(a): O losie Ciri decyduje raptem kilka decyzji i opcji dialogowych, wliczajac w to takie, ktore zdaja sie byc blahe i bez wiekszego znaczenia fabularnego.

U mnie takie rozwiązanie jest akurat na plus - dzięki temu o efekcie końcowym decyduje styl całej rozgrywki. W grach zachodnich coraz częściej dostajemy kluczowe momenty na tacy. Brakuje tylko wielkiego błyskającego napisu "UWAGA! KLUCZOWA DECYZJA", a czasami nawet tego nie brakuje Wink
Odpowiedz
Ja nie twierdze, ze jest zle, ale jak na gre, ktorej przejscie zajmuje kilkadziesiat czy nawet ponad sto godzin, a ktora decyduje o zyciu i smierci Ciri bazujac na raptem trzech z pieciu decyzji/wypowiedzi wybranych w tym czasie przez gracza, to jest to zwyczajnie slabe i wcale nie odzwierciedla stylu calej rozgrywki. No i co innego styl rozgrywki, a co innego postac Geralta, ktory chociaz moze pomagac potrzebujacym i gnebionym przez silniejszych, to jednoczesnie wcale nie sprawia to, ze pod wzgledem charakteru jest wyluzowanym optymista, dobrotliwym wujaszkiem i dusza towarzystwa ze swietnym poczuciem humoru w jednym. Uznanie za jeden z kluczowych momentow tego, czy Geralt pozwolil malej Ciri sie pobawic, czy nie, jest dla mnie bez sensu, zwlaszcze gdy jest ich raptem piec. Mozesz podjac dwie dobre decyzje, nieswiadomie trzy zle, a roznica miedzy zakonczeniami jest diametralna. Gdyby tworcy gry zwiekszyli liczbe dialogow/decyzji branych pod uwage przy decydowaniu o zakonczeniu do np. 10, byloby to bardziej wiarygodne. Przy raptem 5 jest tak, ze podejmujac dwie dobre i dwie zle, to ta ostatnia, piata jest decydujaca dla losow glownej bohaterki gry i wcale nie odzwierciedla intencji gracza.
Odpowiedz
Ja te momenty odebrałem zupełnie inaczej. Założyłem (i często tak zakładam), że w dobrym utworze (filmie, książce, grze) nic nie dzieje się bez przyczyny i zgodnie ze starą zasadą, że jeżeli w jakiejś scenie pojawia się wisząca na ścianie strzelba, to później ta strzelba musi wystrzelić. Jak gra zaserwowała mi moment, w którym mogę lub nie porzucać się z Ciri śnieżkami, to od razu stało się dla mnie oczywiste, że będzie to miało później pewne konsekwencje Smile Ani razu, przy pierwszym podejściu do gry, nie miałem wątpliwości, które momenty są kluczowe dla finału, mimo, że nie zostały tak ostentacyjnie podane jak w zachodnich produkcjach, gdzie (jak w np. w Mass Effect) kluczowe linie dialogowe są zaznaczone innym kolorem Wink
Odpowiedz
Nie rozumiem argumentu z Yen dotyczacego keirowania się książkowym Geraltem i, że on bujał się w Yen. To przeciez mój Geralt a nie książkowy i mój geralt nie buja się w Yen, podejmuje moje decyzje, a nie książkowe, nie rozumiem.

Co do decyzji z Ciri muszę się zgodzić, ważne było aby zrozumieć że jest to postać bardzo niezależna, ceniąca wolność i na tej podstawie podejmować decyzje.

Odpowiedz
Nie rozumiesz, bo nie czytałeś książek Tongue
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Pewnie tak, ale sądzę, że niewiele by to zmieniło. W zasadzie chodzi tutaj o podejścia na zasadzie "gdybym to ja był Geraltem wybrałbym..." / "w tej sytuacji Geralt wybrałby.... " . Jedni odgrywają siebie w skórze Geralta tak jak ja, a inni roleplejują postać Geralta stricte. Na tym chyba polega różnica.

Odpowiedz