ED w Druku 3D
Wątek stworzony w celu pochwalenia się stale rosnącą kolekcją figurek drukowanych w CzyDe.
Dopiero z synkiem zakręconym w sprawach technicznych staramy się ustawić drukarkę tak, żeby działała do końca. Skubana ma problem z większymi modelami. Traci "stabilność"
Ale czasem się udaje Wink

Pliki do druku pobieramu z https://www.thingiverse.com/ 
Jeśli zna ktoś fajne projekty do ściągnięcia to prosiłbym o informacje w tym wątku... ( @Kriztozz )

Drukarka Monoprice mini Delta (Tańszej nie znalazłem, prawie 500zł, wyczyściłem, posmarowałem i działa. Jak na zabawkę dla czwarto-klasisty jest chyba dobrze. Ba, nawet już w szkole na była Wink  )  Część drukowana dyszą 0,4 większość 0,8 (Cierpliwość zostawmy na wakacje).

[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
Baby Yoda: "Kill... me..." Biggrin

Dobra kolekcja, +rep - to teraz za pędzelek i malować! Smile
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Spoko pomysł, chyba swoją drukarkę odkurzę i też się za to wezmę. Naprawdę spoko pomysł Smile
Odpowiedz
szczerze - bez skrobania, piłowania, szlifowania i to liczonego w dziesiatkach godzin to tego nie widze Smile
nie mówię że to słabyu pomysł ( bomni enawet na taką zabawke nie stac ) ale czas potrzebny na obróbke tych figurek wykończyłby mnie psychicznie Smile
szacun za cierpliwośc Smile
Odpowiedz
Mały update.
Syn po początkowym szale drukowania gdy poszło 3kg różnych filamentów.
Czas potrzebny na usunięcie podpór, pajęczyn nieraz jest przytłaczający.
Po przejściu z "ilości" w jakość, zamiast dyszy 0,8mm (szybki druk) na tytanową 0,2mm (wolno ale jakość jest super, mniej błędów). Po wymianie kilku eksploatacyjnych elementów Zdzisio wpadł na pomysł... zmiany technologicznej. Pisałem, że jest w czwartej klasie??
Plan jest taki, żeby tata (czyli ja) zaopatrzył się w drukarkę typu SLA która do drukowania nie potrzebuje szpul z "plastikiem" a kilku litrów (niestety drogiej) żywicy.

Ale czego się dla dzieci nie robi...
Niestety ostatnie wydarzenia geopandemiczne mocno wpłynęły na plany wydatkowe na ten rok. Ale pomarzyć zawsze można, a skubany młody nareszcie zajął się modelowaniem w 3D, wirtualna glina spodobała się nawet mamusi (skubana ma potencjał - mamusia, glina zresztą też).
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
Druk z żywicy dajny, ale bez obróbki się nie obejdzie, a dodatkowo jest to toksyczny produkt i trzeba do niego podchodzić z ostrożnością a pomieszczenie musi być dobrze wentylowane.

Ale fakt, jakość niesamowita.

Ja posiadam Ender 3 i na potrzeby prywatne hobbystyczne i domowe w zupełności wystarcza. Jak znajdę chwilę mogę podesłać kilka ciekawszych wydruków, ale figurek jeszcze nie próbowałem drukować.
W tym przypadku to wydatek ok 200$ i nie wymaga nie wiadomo ilu modyfikacji aby poprawić jakość.
Odpowiedz